Ανείπωτη τραγωδία στη Γαλλία – 16χρονη μαθήτρια χωρίς άλλες παθολογίες έφυγε από κορονοϊό στο Παρίσι

Συγκλονισμένη η Γαλλία από το θάνατο της πρώτης ανήλικης ασθενούς στη χώρα από την πανδημία.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ και πολλοί επιστήμονες διεθνώς προειδοποιούν διαρκώς ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την ηλικία και κανείς δεν είναι άτρωτος. Ειδικά τώρα που η πανδημία παίρνει τέτοιες διαστάσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα και πιθανότατα πολλά εκατομμύρια ηπιότερα ή ασυμπτωματικά σε όλα τον κόσμο, αυτό που μοιάζει με στατιστικά ασήμαντο ποσοστό θνητότητα στις νεαρές ηλικίες και ιδιαίτερα στους ανήλικους, μεταφράζεται σε πολλές τραγικές ιστορίες απώλειας.

Σαν αυτή που συνέβει στη 16χρονη Ζουλί, μαθήτρια λυκείου της Εσόν στα περίχωρα του Παρισιού, που έγινε το πρώτο ανήλικο θύμα κορονοϊού στη Γαλλία το βράδυ της Τρίτης. “Κανείς δεν είναι ανίκητος μπροστά σε αυτό τον ιό που μεταλάσσεται” (σ.σ. δεν υπάρχουν ως τώρα αποδείξεις για μετάλλαξη του ιού σε πιο επιθετική μορφή), λέει συγκλονισμένη η αδερφή της κοπέλας, Μανόν. Εξηγεί ότι την περασμένη βδομάδα η Ζουλί είχε απλά έναν ελαφρύ βήχα, ο οποίος χειροτέρεψε το Σαββατοκύριακο με φλέματα κι έτσι η κοπέλα πήγε στο γιατρό, ο οποίος διέγνωσε αναπνευστική δυσκολία. “Δεν είχε κάποιες ιδιαίτερες ασθένειες πριν από αυτό”, υπογραμμίζει η αδερφή της.

Στη συνέχεια η μαθήτρια μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο για να φτάσει τελικά το βράδυ στο νοσοκομείο Νέκερ του Παρισιού με αναπνευστική υποστήριξη. Η κατάστασή της δεν βελτιωνόταν και διασωληνώθηκε, μια επέμβαση που δεν άντεξε ο οργανισμός της. “Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά η ανάνηψη δεν χρησίμευσε σε τίποτε”, λέει η Μανόν.

Η ίδια και η μητέρα της έφτασαν μέσα στη νύχτα στο νοσοκομείο: “Ήταν βίαιο. Είχαμε χρόνο να τη δούμε αλλά αμέσως έπρεπε να σκεφτούν το μετά. Δεδομένων των συνθηκών της επιδημίας, το πρωτόκολλο πάει πολύ γρήγορα. Είναι περίπλοκο, αλλά χρειαζόταν λίγη περισσότερη ανθρωπιά”.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα με 10 άτομα το πολύ, ενώ για τις αρχές Μαΐου, αν όλα πάνε καλά κι ανοίξουν τα σχολεία, οι συμμαθητές της σχεδιάζουν μια μικρή τελετή στη μνήμη της. Οι μαθητές της θυμούνται ένα κορίτσι όλο ζωντάνια, που αγαπούσε τη μουσική και το χορό και πήγαινε συχνά σε λάιβ καλλιτεχνών στις μπουάτ του Παρισιού. Στόχος της ήταν μετά το σχολείο να ασχοληθεί με τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Οι γονείς του λυκείου όπου φοιτούσε η κοπέλα, που ενημερώθηκαν για το τραγικό γεγονός με μέηλ, απαιτούν ψυχολογική υποστήριξη για τα παιδιά τους, “Όπως κι άλλοι, η κόρη μου κοιμάται πολύ άσχημα μετά από αυτό το τρομερό νέο. Πρέπει οπωσδήποτε όλοι να βοηθηθούν ψυχολογικά, αλλιώς θα καταρρεύσουν”, τονίζει θορυβημένη μια μητέρα.

Με πληροφορίες από leparisien.fr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: