“Αν το χρήμα έχει την εξουσία, οι εργαζόμενοι έχουν το Κομμουνιστικό τους Κόμμα” – Ανακοίνωση του ΤΚΡ για τις δημοτικές εκλογές

Αυτοί που ψήφισαν το ΚΚ θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως η θέλησή τους έχει ένα σημαντικό αποτέλεσμα: Η ελπίδα ανθίζει στην Τουρκία.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών στην Τουρκία, το οποίο έφερε ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτέλεσμα για τους Τούρκους κομμουνιστές, μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Υπενθυμίζουμε πως στις περασμένες γενικές εκλογές, το κόμμα δε συμμετείχε παρά μόνο μέσα πλατφόρμας ανεξάρτητων υποψηφίων, αφού για “τυπικούς λόγους” είχε απαγορευτεί η κάθοδός του από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας. Παρά τα εμπόδια αυτά, το ΚΚ κατέγραψε μια αξιοπρεπέστατη παρουσία, κατορθώνοντας μάλιστα να εκλέξει τον πρώτο κομμουνιστή δήμαρχο στην ιστορία της Τουρκίας, ενώ και σε μια σειρά περιοχές, τα ποσοστά του κινήθηκαν σε αισθητά ανοδικά επίπεδα. Η ίδια ανακοίνωση τονίζει τα ιδιαίτερα δικομματικά χαρακτηριστικά αυτής της αναμέτρησης, που εγκλώβισαν σε ψευτοδιλήμματα τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ καλεί κάθε προοδευτικό άνθρωπου που αισθάνεται κοντά στο ΤΚΡ, να συστρατευθεί σε έναν αγώνα για να αποδεσμευτεί ο λαός από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

1- Η κρίση του ΑΚΡ, που ήρθε στην εξουσία πριν 17 χρόνια, έχει βαθύνει. Οι εκλογές έχουν μετατραπεί σε κρίση, όχι μόνο για το ΑΚΡ, αλλά και για τα αντιπολιτευόμενα κόμματα που συμπλέουν με το καθεστώς του ΑΚΡ. Αμέσως μετα τις εκλογές, οι εκκλήσεις κανονικότητας από τους εκπρόσωπους του κεφαλαίου μπορεί να αναβαλουν την κρίση προσωρινά. Όμως η Τουρκία μπαίνει σε μια σκληρή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση.

2- Είναι επίσης σαφές πως το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, που κέρδισε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, με τον ένα υποψήφιο να προέρχεται από το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ και τον άλλο να έχει ισλαμιστικές τάσεις, έχει μπει και το ίδιο σε κρίση. Η οργή ενάντια στο ΑΚΡ που ειχε συσσωρρευθεί στην κοινωνία επί 17 χρόνια, περιορίστηκε ξανά στην ιδεολογία του ΑΚΡ, με τη βοήθεια του CHP. Είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια ιστορία επιτυχίας ή οποιαδήποτε ελπίδα για το λαό από αυτή την εικόνα.

3- Ως εκπρόσωπος μιας πλατιάς συμμαχίας, ο Μεχμέτ Φατίχ Ματσόγλου, κέρδισε την επαρχιακή διοίκηση του Ντερσίμ. Αυτή η νίκη εχει ιστορικη σημασία για την Τουρκία. Μαζί με τους φίλους μας, θα κάνουμε ο,τι μπορούμε για να επεκτείνουμε την προοπτική του “δήμου του λαού”. Συγχαίρουμε το λαό του Ντερσίμ για την επιλογή του.

4- Tο Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας είχε επιτυχία σε αυτες τις εκλογές, που δίνουν την αίσθηση ενός δικομματισμού, με δραστικά αυξημένο ποσοστό ψήφων, παρά τις προκλήσεις, τις επιβολές και τους περιορισμούς. Το ΤΚΡ πηρε πάνω από 130 χιλιάδες ψήφους στα δημοτικά συμβούλια. Στις τρεις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση στις ψήφους του κόμματος και στην Urla, τη Balçova, το Narlıdere, το Çeşme (της Σμύρνης) και τη Beşiktaş (της Κωνσταντινούπολης ), οι ψήφοι του TKP’s ξεπέρασαν το 1% των ψήφων. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Urla το ποσοστό του ΤΚΡ είναι 2%.

5-Tο ΚΚ Τουρκίας πήρε ψηλό ποσοστό ψήφων σε κάποιες περιοχές που ήθελε να διοικήσει ως παράδειγμα λαικών δήμων, αλλά δεν πέτυχε τη νίκη λόγω εξελίξεων της τελευταίας στιγμής. Το TKP δεν περιορίζεται στις εκλογές. Πράγματι, οι κομμουνιστές επεκτάθηκαν σε δεκάδες νέες συνοικίες και γειτονιές και δε θεωρούμε το αποτέλεσμα εκεί ως αποτυχία. Αντίθετα, θεωρούμε αυτές  τις περιοχές ως νέα μαςπροπύργια.

6- Στις εκλογές, όπου οι αποφάσεις των ψηφοφόρων ειναι κάτω απο πολλές επιρροές και τοπικές ισορροπίες, το ΤΚΡ έχει αυξήσει επίσης τις ψήφους του. Μπορεί κάποιες ψήφοι του ΤΚΡ να ήταν διαμαρτυρία, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν καθαρά πως το κόμμα έχει δημιουργήσει τη δική του βάση από πέρσι. Αυτοί που θέλουν να ανατρέψουν το σύστημα στην Τουρκία και να εγκαθιδρύσουν ένα σοσιαλιστικό σύστημα έριξαν την ψήφο τους στους κομμουνιστές.

7- Αυτοί που ψήφισαν το ΚΚ θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως η θέλησή τους έχει ένα σημαντικό αποτέλεσμα: Η ελπίδα ανθίζει στην Τουρκία. Το κόμμα μας εργάζεται πάνω στη λεπτομερή εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και εξαπολύει μια ακόμα πιο σκληρή περίοδο δουλειάς απ’ ό,τι την εκλογική περίοδο, έτσι ώστε ο λαός της Τουρκίας να μην καταδικαστεί στην εξουσία των καπιταλιστών, των ιμπεριαλιστών και των αντιδραστικών με τους οποίους “δεν είμαστε στην ίδια βάρκα”.

8- Ειμαστε ευγνώμονες σε όλους τους πολίτες που μας ψήφισαν ή μας υποστήριξαν με διάφορους τρόπους.

9- Για άλλη μια φορά, καλούμε όλους εκείνους που η καρδιά τους είναι με το ΤΚΡ, να μπουν στον αγώνα μας. Θα είμαστε πιο ισχυροί μαζί. Αν το χρήμα έχει την εξουσία, οι εργαζόμενοι έχουν το Κομμουνιστικό τους Κόμμα!

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: