Άλλο Λένον κι άλλο Λένιν…

Η φιλοναζιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και όσοι «πατριώτες» εκφράζονται από αυτή κανονικά θα έπρεπε να ευχαριστούν –αν όχι να δοξάζουν– τον Λένιν και όχι να γκρεμίζουν τα αγάλματά του.

H κυβέρνηση της Ουκρανίας προχώρησε στην αποξήλωση 1320 αγαλμάτων του Λένιν από τις δυτικές περιοχές της χώρας· προφανώς στα πλαίσια της «αποκομμουνιστικοποίησης» που ακολουθούν και άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, και συμπίπτει με τις αντικομμουνιστικές – αντισοβιετικές φιέστες της Εσθονικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι τυχαίο όμως που συνέβηκε στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας.

Αυτές οι περιοχές ενσωματώθηκαν στην Ουκρανία (ΣΣΔ Ουκρανίας) στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνέστησαν την Ουκρανία που γνωρίζουμε σήμερα. Μέχρι τότε ανήκαν είτε στην τσαρική Ρωσία, είτε στην Αυστροουγγαρία, είτε στην Πολωνία (μετά τη συνθήκη της Ρίγας – 1921), ενώ τμήματα χάθηκαν κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση, κατά τη διάρκεια της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας υπήρχε πιο εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη εθνικιστικών αντιλήψεων και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι ναζί, που κατά τη διάρκεια του  Β΄Π.Π. στρατολόγησαν και έφτιαξαν στρατιωτικά σώματα, τα οποία χρησιμοποίησαν ενάντια στα αντάρτικα τμήματα και τον Κόκκινο Στρατό. Τον στρατό, δηλαδή, που τον Σεπτέμβρη του 1939 έθεσε υπό την προστασία του τον πληθυσμό των περιοχών αυτών μετά την επίθεση της φασιστικής Γερμανίας κατά της Πολωνίας…

Οι ίδιες εθνικιστικές αντιλήψεις αναβίωσαν στη δυτική Ουκρανία μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού, αναπτύχθηκαν, ισχυροποιήθηκαν, έγιναν κυβερνητική εξουσία και απαγορεύουν τη δράση των κομμουνιστών, γκρεμίζουν τα αγάλματα του Λένιν και μετονομάζουν δρόμους από Λένιν σε… οδό Λένον.

Δεν ισχύουν τα ίδια στις ανατολικές (κυρίως) και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, όπου παραμένουν ισχυρά τα αντιφασιστικά αισθήματα και λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του αντάρτικου κινήματος κατά τη διάρκεια του Β΄Π.Π., και υπάρχουν ισχυροί δεσμοί με τον ρωσικό πληθυσμό.

Άλλο Λένον κι άλλο Λένιν…

Η φιλοναζιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και όσοι «πατριώτες» εκφράζονται από αυτή κανονικά θα έπρεπε να ευχαριστούν –αν όχι να δοξάζουν– τον Λένιν και όχι να γκρεμίζουν τα αγάλματά του, αφού η εθνική υπόσταση της χώρας  τους ξεκίνησε από την Οχτωβριανή Επανάσταση. Ο Λένιν και η Οχτωβριανή Επανάσταση ήταν αυτοί που οδήγησαν στη δημιουργία της Ουκρανίας σαν κράτος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: