Αξιωματική αντιπολίτευση η ρατσιστική ακροδεξιά στη Σουηδία σύμφωνα με τα exit polls

Σημαντική άνοδος της Ακροδεξιάς στη Σουηδία, ενίσχυση άλλων μικρότερων κομμάτων και απώλειες με πρωτιά για τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν τα exit polls.

 

Σχεδόν ένας στους πέντε Σουηδούς ψηφοφόρους στήριξε το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα των “Σουηδών Δημοκρατών”, αναδεικνύοντας το σε αξιωματική αντιπολίτευση με 19,1% των ψήφων. Παρότι ένα τέτοιο ποσοστό, αν επαληθευτεί δεν αγγίζει τις δυσοίωνες προβλέψεις λίγες βδομάδες πριν πως θα άγγιζε ως και το 25%, εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη επίδοση μέχρι στιγμής για ένα κόμμα με καθαρά ναζιστικές ρίζες, παρά τις προσπάθειες “να σοβαρευτεί” τα τελευταία χρόνια που εκπροσωπείται στη σουηδική βουλή. Πρώτο κόμμα φαίνεται να παραμένει το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με σημαντικές απώλειες εδρών ωστόσο, καθώς αν επιβεβαιωθούν τα exit poll θα καταγράψει το χειρότερο αποτέλεσμά του από το 1908. Ακολουθεί το κεντροδεξιό Μετριοπαθές Κόμμα με 18,4%, ενώ ενισχυμένα φαίνεται να βγαίνουν το “Αριστερό κόμμα” με 9,8% και μικρότεροι κεντροδεξιοί σχηματισμοί.

Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, ψηφοφόροι και δημοσιογράφοι δέχτηκαν παρενοχλήσεις από τη νεοναζιστική οργάνωση “Νορδικό Κίνημα Αντίστασης”, που εισέβαλαν σε εκλογικά τμήματα προσπαθώντας να φωτογραφήσουν ψηφοφόρους και δημοσιογράφους.

Άλλες ακροδεξιές οργανώσεις με τη σειρά τους διατείνονται πως υπάρχουν “εκλογικές παραβιάσεις” και πως οπαδοί τους δέχτηκαν λεκτικές επιθέσεις, όπου ως επιθέσεις εννοούν την καθ’όλα αληθή προσφώνηση “καταραμένοι ρατσιστές”.

Η προαλειφόμενη αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί ακραία ρατσιστική και αντιμεταναστευτική ρητορική, σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων που το 2015 δέχτηκε προσφυγικό ρεύμα 163.000 ανθρώπων, δεύτερη αν και μεγάλη διαφορά από τη Γερμανία σε κατά κεφαλή αντιστοιχία προσφύγων – μονίμων κατοίκων. Kατά καιρούς στελέχη του κόμματος έχουν αποκαλέσει τους μετανάστες “παράσιτα”, “ξεδιάντροπους ψεύτες”, ενώ το 2016 είχε διαρρεύσει βίντεο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Όσκαρ Σγιόστεντ να λέει αντισημιτικά ανέκδοτα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: