Ακροδεξιό δίκτυο στη γερμανική αστυνομία αποκαλύπτεται τυχαία

Παρά τις γνωστές διασυνδέσεις ενός εκ των υπόπτων με ακροδεξιές οργανώσεις, η σύλληψη εκείνου και των συναδέλφων του ήταν συμπτωματική.

Μετά τις αποκαλύψεις για τρομοκρατικό ακροδεξιό δίκτυο στο γερμανικό στρατό, μια νέα υπόθεση έρχεται να καταδείξει τις σημαντικές σχέσεις ακροδεξιών και ρατσιστικών οργανώσεων με τις δυνάμεις καταστολής. Αυτή τη φορά το κρούσμα έρχεται από τη Φρανκφούρτη, όπου η εισαγγελία διεξάγει έρευνα κατά αστυνομικό, που σε ομαδικό τσατ στο ίντερνετ φέρονται να αντάλλασσαν ρατσιστικό και ακροδεξιό υλικό, σε μορφή κειμένων, βίντεο και εικόνων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός πως από υπολογιστή της αστυνομικής διεύθυνσης Φρανκφούρτης ανακλήθηκαν στοιχεία για τη δικηγόρο Σέντα Μπασάι – Γιλντίζ, από της συνηγόρους πολιτικής αγωγής στη δίκη της νεοναζιστικής δολοφονικής οργάνωσης NSU. Η Γιλντίζ τον περασμένο Αύγουστο είχε δεχτεί απειλητικό γράμμα με προσβολές κατά μετανάστων.

Τουλάχιστον ένας από τους πέντε αστυνομικούς που εμπλέκονται, ήταν ήδη γνωστός για τις επαφές του με ακροδεξιές ομάδες, η σύλληψη ωστόσο έγινε τυχαία, στη διάρκεια έρευνας της υπηρεσίας κρατικής προστασίας κατά ακροδεξιών, που συμπτωματικά έπεσαν πάνω σε συναδέλφους τους. Μετά από αυτό έγινε έρευνα στο χώρο εργασίας των υπόπτων, ενώ κατασχέθηκαν κινητά και σκληροί δίσκοι.

«Πολύ σοβαρή ιστορία» χαρακτήρισε την υπόθεση ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, ενώ το συνδικαλιστικό όργανο της αστυνομίας, αξιωματικοί της οποίας και στο παρελθόν έχουν εμπλακεί ακροδεξιά δίκτυα ζήτησε «αδιαπραγμάτευτη απομάκρυνση» των κατηγορουμένων από την υπηρεσία, ζητώντας σκληρές τιμωρίες σε περίπτωση που βρεθούν ένοχοι: «Όποιος έχει ακροδεξιές σκέψεις, προπαγανδίζει το μίσος για τους ξένους, απειλεί με απωθητική βία και χρησιμοποιεί αστυνομικά μέσα για τις πράξεις του, δεν έχει δουλειά στην αστυνομία μας, που πατάει γερά στο έδαφος του συντάγματος».

Με πληροφορίες από zeit.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: