Ακριβή μου πανδημία – Λογαριασμός 1,1 εκ. δολαρίων για νοσηλεία σε 70χρονο επιζήσαντα κορονοϊου

Ο ίδιος δε θα χρειαστεί να καταβάλλει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ιλιγγιώδους λογαριασμού, γεγονός που του δημιουργεί “ενοχές επιβίωσης”.

Τα καλά του σχεδόν καθολικά ιδιωτικού συστήματος υγείας φέρνει με τον πιο επείγοντα τρόπο στο φως η πανδημία, καθώς τα νοσοκομεία – επιχειρήσεις μυρίζονται ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη, οδηγώντας τις – συνήθεις και προ κορονοϊού υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και υπηρεσιών – σε νέα, δυσθεώρητα ύψη.

Δεν πίστευε στα μάτια του ο 70χρονος Μάικλ Φλορ από το Σιάτλ, όταν έλαβε πριν λίγες μέρες το λογαριασμό για τη δίμηνη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της περιοχής. Ο άντρας, που ονομάστηκε “παιδί – θαύμα” από τους γιατρούς του, έδωσε μάχη 62 ημερών με την ασθένεια, κατορθώνοντας να βγει νικητής ενάντια στις δυσοίωνες προβλέψεις. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο Φλορ ένιωθε τόσο άσχημα που ζήτησε από νοσοκόμα να τον βοηθήσει να καλέσει τους δικούς του στο τηλέφωνο για να τους αποχαιρετήσει.

Η σωτηρία του Φλορ κοστολογήθηκε από το νοσοκομείο στο αστρονομικό ποσό του 1,1 εκ. δολαρίων, άθροισμα περίπου 3000 διαφορετικών χρεώσεων κατά τη διάρκεια της παραμονής, που αναλύονται στον εξαιρετικά πολυσέλιδο λογαριασμό που έβαλε. Σχεδόν το μισό ποσό, 408912 δολάρια, αφορά τις 42 μέρες που έμεινε σε ειδικό θάλαμο της ΜΕΘ, ενώ ο αναπνευστήρας που χρησιμοποιήθηκε για 29 μέρες χρεώθηκε 82215 ευρώ.

Ο πρώην ασθενής ευτυχώς δε θα χρειαστεί να βάλει παρά ελάχιστα από την τσέπη του, λόγω του ότι είναι δικαιούχος του προγράμματος Medicare που καλύπτει εν μέρει ανθρώπους 65 ετών και άνω στις ΗΠΑ, κυρίως όμως λόγω του ποσού 100 δις που έχει εγκρίνει το κογκρέσο για την ενίσχυση νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών εν μέσω της πανδημίας, παρότι ειδικοί φοβούνται ότι ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμα και το πενταπλάσιο ποσό για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Ο Φλορ μάλιστα νιώθει ενοχές για το γεγονός πως οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τη νοσηλεία του. “Νιώθω ένοχος που επέζησα. Υπάρχει η αίσθηση “γιατί εγώ;” Γιατί να το αξίζω όλο αυτό; Βλέποντας το απίστευτο κόστος όλου αυτού σαφώς ενισχύονται αυτές οι ενοχές επιβίωσης”.

Στην πραγματικότητα βέβαια, οι μόνοι που θα έπρεπε να αισθάνονται ένοχοι, είναι όσοι αναγκάζουν τους ανθρώπους να νιώθουν ένοχη για την ίδια τη ζωή τους και για το γεγονός ότι δε θα πληρώσουν από την τσέπη τους για ένα αγαθό που θα έπρεπε εξορισμού να είναι δημόσιο και δωρεάν για όλους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: