Ακόμα μία δολοφονία πρώην μαχητή των FARC στην Κολομβία – Πορεία 600 χλμ προς τη Μπογκοτά ενάντια στην πολιτική βία

Μόνο μέσα στον Ιούλιο έχουν αναφερθεί τρεις δολοφονίες πρώην μαχητών, ενώ μέσα στο 2020 συνολικά 33 από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο. 

Στους 217 ανέρχονται πλέον οι πρώην μαχητές των FARC που δολοφονήθηκαν από το 2016, χρονιά υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας με την οποία η οργάνωση σταμάτησε τον ένοπλο αγώνα.

Πρόκειται για τον Φρέντι Φαχάρδο Άβιλα που δολοφονήθηκε το Σάββατο στην πόλη Λα Ουρίμπε. Το πολιτικό κόμμα FARC κατήγγειλε το νέο φόνο και απαίτησε από την κυβέρνηση της Κολομβίας να εγγυηθεί για τη ζωή όλων των πρώην μαχητών, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία. Κατηγορεί επίσης τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε πως με την αδιαφορία και τη στάση ανοχής του απέναντι στις δολοφονίες καθίσταται συνένοχος για το συνεχές έγκλημα.

Μόνο μέσα στον Ιούλιο έχουν αναφερθεί τρεις δολοφονίες πρώην μαχητών, ενώ μέσα στο 2020 συνολικά 33 από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η “Πορεία της Αξιοπρέπειας”, με την άφιξη των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μπογκοτά. Προηγήθηκαν 15 μέρες πορείας από εκπροσώπους 40 ενώσεων, ιθαγενών, Αφροκολομβιανών, κοινωνικών και αγροτικών κινημάτων και οργανώσεων, ενάντια στην έξαρση της πολιτικής βίας, με κύριο στόχαστρο, πέρα από τους παλιούς αντάρτες, κι όλους όσοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων και περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.

Η πορεία ξεκίνησε στις 25 Ιούνη στην πόλη Ποπαγιάν και πέρασε από 22 δήμους, όπου συναντήθηκε με εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους με θύματα πολιτικής βίας και κοινωνικών διακρίσεων. Κύριο αίτημα των διαδηλωτών ήταν η λήψη άμεσων μέτρων για να κλείσει ο κύκλος της βίας κατά πρώην μαχητών, κοινωνικών αγωνιστών, νέων και ΛΟΑΤΚΙ.

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα, οι διοργανωτές έδωσαν συνέντευξη τύπου στη συνοικία Σιουδάδ Μπολίβαρ, που έγινε θέατρο βίαιων εξώσεων από το δήμο τον περασμένο Μάη. Ανάμεσα στις άλλες δράσεις που προγραμματίζονται, όπως μαι πορεία με κεριά, οι συμμετέχουσες οργανώσεις καλούν και σε μια “ψηφιακή διαμαρτυρία” μέσω τουίτερ, με το hashtag #NosEstánMatando (Mας σκοτώνουν).

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: