Αγωγή 20 τρις δολαρίων εναντίον της Κίνας για “διεθνή τρομοκρατία” κατέθεσε Αμερικανός δικηγόρος

Ουσιαστικά κατηγορούν την Κίνα με ένα οπλοστάσιο που συνήθως χρησιμοποιείται εναντίον τρομοκρατών, υποστηρίζοντας ότι ο ιός ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν και σχεδιάστηκε για τη μαζική εξολόθρευση πληθυσμών εχθρικών προς τις ΗΠΑ.

Μια από τις πτυχές της πανδημίας αφορά και τον πόλεμο προπαγάνδας που έχει ξεσπάσει ιδιαίτερα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, για την προέλευση του ιού. Από την αρχή του ξεσπάσματος της ασθένειας, οι θεωρίες περί “κινέζικου ιού” οδήγησαν σε αύξηση της βίας κατά Κινέζων και άλλων Ασιατών σε όλο τον κόσμο. Μετά την εξάπλωση του ιού μαζικά και στις ΗΠΑ, που φαίνεται να μετατρέπεται σε νέο επίκεντρο της πανδημίας διεθνώς, ο πρόεδρος Τραμπ αναζωπύρωσε αυτή τη ρητορική, με την Κίνα να απαντά με τη σειρά της για ιό που “έφεραν Αμερικανοί στρατιώτες”.

Το νέο επεισόδιο σε αυτή την αντιπαράθεση, που εντάσσεται φυσικά στον οξυμένο ανταγωνισμό των δύο χωρών στο οικονομικό πεδίο, πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης, αποτελεί η κατάθεση αγωγής ύψους 20 τρις δολαρίων που κατέθεσε ο Αμερικανός δικηγόρος Λάρι Κλέιμαν, μαζί με την οργάνωσή του Freedom Watch καθώς και την εταιρεία Buzz Photos. Αποδέκτες της η κινεζική κυβέρνηση και στρατός, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, ο διευθυντής του Σι Τζενγκλί και τη υποστράτηγου του κινεζικού στρατού Τσεν Βέι. Το ποσό που ζητούν ξεπερνά το κινεζικό ΑΕΠ, με τον ισχυρισμό ότι ο κορονοϊός αποτελεί βιολογικό όπλο σχεδιασμένο από τις κινέζικες αρχές.

Ουσιαστικά κατηγορούν την Κίνα με ένα οπλοστάσιο που συνήθως χρησιμοποιείται εναντίον τρομοκρατών, υποστηρίζοντας ότι ο ιός ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν και σχεδιάστηκε για τη μαζική εξολόθρευση πληθυσμών εχθρικών προς τις ΗΠΑ. Ισχυρίζονται επίσης ότι Κινέζοι γιατροί και ερευνητές που μίλησαν για τον κορονοϊό “εξαναγκάστηκαν σε σιωπή”, κι ότι η υποστράτηγος Τσεν για να σωθεί έκανε ένεση μαζί με άλλα έξι άτομα της ομάδας της με ένα εμβόλιο που ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί. Με βάση τα παραπάνω, ο Κλέιμαν και η ομάδα του κατηγορούν πως όλοι οι προαναφερόμενοι συνεργάστηκαν για να διεξαγάγουν “διεθνή τρομοκρατία”.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης, αφού ακόμα κι αν υπήρχε κόκκος αλήθειας σε όλα αυτά, νομικά δεν υπάρχει πιθανότητα να σταθεί η αγωγή, καθώς η κινέζικη κυβέρνηση, όπως και οι άλλες νόμιμες κυβερνήσεις απολαμβάνουν ασυλία για τα μέλη τους και τις επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, οι μηνύσεις εναντίον κινέζικων εταιρειών είναι συχνές, ωστόσο στο βαθμό που αποδεικνύεται ότι αυτές ελέγχονται πλήρως ή κατά πλειοψηφία από το κράτος οι υποθέσεις καταρρέουν αυτόματα.

Δεν αποκλείεται ορισμένοι Αμερικανοί δικαστές να προσπαθήσουν να βρουν κάποια κατηγορία κατά της Κίνας που να μην καλύπτεται από την κυβερνητική ασυλία, υπολογίζοντας στη στήριξη πολιτικών παραγόντων τόσο του Ρεπουμπλικανικού, όσο και του Δημοκρατικού κόμματος, χωρίς αυτό να συνεπάγεται τη νομική ορθότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Με πληροφορίες από businesstoday.in και bloomberg.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: