Αγκυλωτά καλλιστεία – Στη φυλακή για τρομοκρατία η “Μις Χίτλερ” και ο “παππούς Τρόμος” στην Αγγλία

Σύμφωνα με το δικαστήριο η A. Κάτερ, εκτός από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό ναζιστικής ομορφιάς, προωθούσε ακραία αντισημιτικές απόψεις, περιλαμβανομένων φαντασιώσεων για μαζική εθνοκάθαρση και δολοφονίες Εβραίων

Αν και δεν είναι η πρώτη εστεμμένη διεθνώς που καταλήγει στη φυλακή μετά τα καλλιστεία – κατά βάση για υποθέσεις ναρκωτικών-, η “Μις Χίτλερ” Άλις Κάτερ είναι η πρώτη καταδικασμένη τρομοκράτης στην κατηγορία της. Η 24χρονη Αγγλίδα είναι μέλος της “Εθνικής Δράσης”, μιας από τις πιο επίφοβες νεοναζιστικές οργανώσεις στη Βρετανία, ενώ ο πρώην αρραβωνιαστικός της Μαρκ Τζόουνς που καταδικάστηκε στην ίδια δίκη στο Μπέρμιγχαμ περιγράφεται ως “συνδετικός κρίκος” στη δομή της οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το δικαστήριο η A. Κάτερ, εκτός από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό ναζιστικής ομορφιάς, προωθούσε ακραία αντισημιτικές απόψεις, περιλαμβανομένων φαντασιώσεων για μαζική εθνοκάθαρση και δολοφονίες Εβραίων. Το πρώην ζευγάρι προωθούσε “γιούνισεξ πλεκτά σβάστικας” και διέθετε πλούσια συλλογή ναζιστικών ειδών, όπως επίσης και σιδηρογροθιές, μαχαίρια και άλλα όπλα. Μαζί με τους δυο συγκατηγορούμενούς τους Γκάρι Τζακ και Κόνορ Σκόδερν αρνήθηκαν ότι ήταν μέλη στην απαγορευμένη οργάνωση, καταδικάστηκαν ωστόσο μετά από νέα δίκη το Μάρτιο, ενώ χθες ανακοινώθηκε η ποινή τους από το δικαστήρη Πολ Φάρερ. Ο Φάρερ χαρακτήρισε την “Εθνική Δράση” ως “την πιο ακραία εκδοχή νεοναζιστικής οργάνωσης που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες”, λόγος για τον οποίο στις 16 Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε σε τρομοκρατική οργάνωση. ΟΙ κατηγορούμενοι έλαβαν ποινές μεταξύ τριών και πεντέμιση ετών, με εξαίρεση τον Σκόδερν που καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης και αναμόρφωση λόγω του ότι ήταν ανήλικος όταν τέλεσε τα αδικήματα. Σύμφωνα με το Φάρερ, οι κατηγορούμενοι ήταν μέλη “μιας συντροφιάς μίσους”, που συνέχισε να προωθεί τους σκοπούς της “Εθνικής Δράσης” μετά την απαγόρευση, λέγοντας πως “η μικροσκοπική, μυστικοπαθής ομάδα φανατικών νεοναζί” ήταν έτοιμη να επιτυχεί τους στόχους της με τρομοκρατικές ενέργειες κατά Εβραίων, εθνικών μειονοτήτων και ομοφυλοφίλων μεταξύ άλλων. Απώτατος στόχος ήταν η δημιουργία ενός “φυλετικού πολέμου”, λόγος για τον οποίο η ομάδα εξοπλιζόταν με όπλα και μάθαινε να φτιάχνει εκρηκτικά.

Ο “παππούς τρόμος” Μαρκ Τζόουνς εξασκείται στη σκοποβολή.

Ο Τζόουνς ανέλαβε από τον ντεφάκτο ηγέτη της “Εθνικής Δράσης” Κρίστοφερ Λίθγκοου την αποστολή να “αλλάξει δέρμα” μετά την απαγόρευση της οργάνωσης, ώστε αυτή να συνεχίσει την παράνομη δράση της. Έτσι διαχωρίστηκε σε τοπικά τμήματα, όπως η “Σκωτική Αυγή” και η NS131 που αργότερα απαγορεύτηκαν επίσης. Ο Τζόουνς, που αυτοαποκαλούνταν “Παππούς τρόμος”, ήταν επίσης υπεύθυνος για τη διατήρηση επαφών με άλλες νεοναζιστικές ομάδες στις ΗΠΑ, την Ουκρανία και τη Λιθουανία.

Ο Τζόουνς, που μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες λόγω της βίας που επικρατούσε στη δική του οικογένεια, ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση στο Λονδίνο, μέχρι που το 2017 μετακόμισε στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ για να ζήσει με την Κάτερ.

Alice Cutter took part in National Action’s ‘Miss Hitler 2016’ beauty pageant (West Midlands Police)

Η Άλις Κάτερ κατά τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό “Μις Χίτλερ”

 

Ένα χρόνο νωρίτερα, η Κάτερ είχε συμμετάσχει στα καλλιστεία “Μις Χίτλερ” με το ψευδώνυμο “Πριγκίπησα του Μπούχενβαλτ”, μια διοργάνωση με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων μελών. Η επιλογή του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο ψευδώνυμο δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού ο Τζόουνς ένα μήνα νωρίτερα είχε επισκεφθεί το χώρο, ανεβάζοντας με άλλο μέλος της οργάνωσης φωτογραφία σε χώρο απαγχονισμού κρατουμένων με τη σημαία της “Εθνικής Δράσης” και το ναζιστικό χαιρετισμό. Εκείνη αρνείται ότι υπήρξε μέλος της οργάνωσης, επικαλούμενη τον αποκλεισμό των γυναικών από αυτή.

Ο δικηγόρος της Κάτερ επιχείρησε να ρίξει την ιδεολογία της κατηγορούμενης στην “έλλειψη ωριμότητας” και την επιρροή από τον τοπικό ηγέτη της οργάνωσης Άλεξ Ντέκιν, χαρακτηρίζοντας τα αντισημιτικά της ξεσπάσματα ως “κραυγή για προσοχή”. Ο δικαστής αναγνώρισε ότι “εν μέρει” η παραμονή της στην οργάνωση οφειλόταν στη σχέση της με τον Τζόουνς και πως είχε προβλήματα άγχους και κατάθλιψης, ωστόσο της επέβαλε ποινή τριών ετών για τη συμβολή της στην “στρατολόγηση, εκπαίδευση και ασφάλεια” νέων μελών και εξέφραζε ρατσιστικές και βίαιες ιδέες. Η ίδια είχε ξεσπάσει σε κλάματα μες στο δικαστήριο, όταν κατά την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε πως ο Τζόουνς την είχε απατήσει με 16χρονη μαθήτρια την οποία προσπαθούσε να στρατολογήσει. Χθες πάντως, οι δυο τους φαινόταν σε καλή διάθεση, συζητώντας και χαμογελώντας μεταξύ τους στα ειδώλια.

 

Mark Jones and another man giving a Nazi salute at Buchenwald death camp in Germany

Φωτογραφία του Τζόουνς και άλλου μέλους της νεοναζιστικής οργάνωσης στο Μπούχενβαλτ.

Ο Τρίτος κατηγορούμενος, Γκάρι Τζακ, που είχε και προηγούμενη καταδίκη λόγω νεοναζιστικών αυτοκόλλητων που είχε κολλήσει στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, έγραψε γράμμα αποκήρυξης της νεοναζιστικής ιδεολογίας στο δικαστή, λέγοντας πως είχε πλέον σκοπό να βοηθήσει άλλους νέους να ξεπεράσουν αυτές τις ιδέες μαζί με τη μητέρα του. Ο δικαστής παρέμεινε επιφυλακτικός σχετικά με την ειλικρίνεια του Τζακ, προσθέτοντας ότι μια σειρά προβλημάτων που αντιμετώπιζε, όπως ο αυτισμός, το άγχος, η κατάθλιψη και η κοινωνική απομόνωση “ίσως έπαιξαν ρόλο στην απόφασή του να παραμείνει μέλος”. Είναι ζήτημα βέβαια κατά πόσον είναι χρήσιμη η ψυχιατρικοποίηση του ναζισμού και της συμμετοχής σε τέτοιες οργανώσεις, όπως και το στίγμα που εμμέσως αποδίδεται σε άτομα με τέτοιες διαταραχές, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν καμία σχέση με το φασισμό σε οποιαδήποτε μορφή του.

Ο νεαρότερος κατηγορούμενος, είχε βρεθεί μετά από σύντομη περιπλάνηση στο ισλάμ και μετά τις κομμουνιστικές ιδέες, στην Εθνική Δράση σε ηλικία 15 ετών, όπου ήταν ενεργό μέλος πριν και μετά την απαγόρευση της οργάνωσης, δηλώνοντας πως “Ακόμα κι αν χαθεί αυτή η χώρα που δε νομίζω, καλύτερα να πέθαινα παρά να συνθηκολογούσα”. Η ενθουσιώδης συμμετοχή του Σκόδερν στα δρώμενα της οργάνωσης οδήγησε το δικαστή να συμπεράνει πως “δεν παραπλανήθηκε”, παρότι λόγω ανηλικότητας η ποινή του ήταν η ελαφρύτερη όλων.

Συνολικά έχουν καταδικαστεί 15 μέλη για συμμετοχή στην “Εθνική Δράση”, ενώ άλλα μέλη της βρίσκονται στη φυλακή για κατηγορίες όπως απόπειρα δολοφονίας βουλευτή και βομβιστικές επιθέσεις. Ωστόσο, οι ιδρυτές της οργάνωσης, Μπεν Ρέιμοντ και Άλεξ Ντέιβις, ποτέ δε διώχθηκαν ποινικά.

Με πληροφορίες από Independent

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: