Αγκαλιά με την ακροδεξιά οι ηγέτες της Πολωνίας στην πορεία για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας

Με συμμετοχή ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων από την Πολωνία κι άλλες χώρες, πίσω ακριβώς από την ηγεσία της χώρας, εορτάστηκε ένας αιώνας ανεξάρτητου πολωνικού κράτους.

Χέρι – χέρι με τους ακροδεξιούς εθνικιστές της Πολωνίας γιόρτασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας την επέτειο των 100 χρόνων από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ και χρόνια οι ομάδες αυτές έκαναν πορείες τη μέρα της ανεξαρτησίας με ρατσιστικά συνθήματα (όπως “Λευκή Πολωνία – Αγνή Πολωνία”, “Όλοι οι Πολωνοί τραγουδούν, δώσε στον πρόσφυγα μια κλωτσιά”), αλλά και επιθέσεις ενίοτε, είναι όμως η πρώτη φορά που λαμβάνουν τέτοια νομιμοποίηση από τις αρχές της Πολωνίας, η οποία βέβαια έχει δώσει δείγματα γραφής της ακροδεξιάς πρακτικής και αντίληψής της σε πολλά ζητήματα.

Η ιδέα για μια κοινή πορεία με επικεφαλής την κυβέρνηση κυοφορούνταν εδώ και καιρό, σκοντάφτοντας στην απαίτηση οι ακροδεξιές ομάδες να μη φέρουν τα πανώ τους, ενώ η φιλελεύθερη δήμαρχος της Βαρσοβίας Χάνα Γκρονκίεβιτς Βαλτς είχε απαγορεύσει τη φετινή εθνικιστική πορεία, απαγόρευση όμως που κατέπεσε στο δικαστήριο. Εν τέλει τις τελευταίες μέρες κυβέρνηση και ακροδεξιοί ήρθαν σε συμφωνία για τους όρους της συνύπαρξης στη σημερινή εκδήλωση.

Έτσι, στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι και ο ηγέτης του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, Γιαροσλάβ Καζίνσκι, επικεφαλής ομάδας στρατιωτών που έφεραν σημαία με την επιγραφή «Για σένα Πολωνία»

Οι ακροδεξιοί, που πορεύονταν ακριβώς από πίσω,  πετούσαν φωτοβολίδες κι έριχναν κόκκινα και λευκά καπνογόνα, στα χρώματα της πολωνικής σημαίας, που ήταν μόνο ένα από τα σύμβολα που κουβαλούσαν οι εθνικιστές. Ανάμεσα στις σημαίες διακρινόταν αυτή του «Εθνικού Ριζοσπαστικού Μετώπου» , μια εκ των ακροδεξιών δυνάμεων που οργάνωσε την πορεία, όπως και εκείνη της ιταλικής «Φόρτσα Νουόβα», της οποίας ο ηγέτης Ρομπέρτο Φιόρε αυτοπεριγράφεται ως φασίστας.

Με πληροφορίες από guardian και jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: