Άγαλμα κομμουνιστή παρτιζάνου σπάει το πόδι του Κροάτη φασίστα που το βανδάλισε

Κάποιο άγαλμα που μ’είδε μ’εκδικήθηκε…

Βρήκε το δάσκαλό του 65χρονος Κροάτης, νοσταλγός του φασιστικού καθεστώτος τον Ουστάσι. Ο ηλικιωμένος κλώτσησε επανειλημμένα αντιφασιστικό μνημείο με στόχο να το ρίξει κάτω, κάτι το οποίο και κατάφερε, λαμβάνοντας όμως άμεσα την τιμωρία που του άξιζε, καθώς το γλυπτό έπεσε πάνω στο πόδι του και το έσπασε.

Το περιστατικό έγινε στην παράκτια πόλη του Σπλιτ και το άγαλμα ανήκε στον Rade Končar, έναν από τους σημαντικότερους κομμουνιστές αντάρτες, ηγέτες στον αγώνα κατά του καθεστώτος τον Ουστάσι, που συνεργάστηκε στενά με τους ναζί, υπεύθυνο για εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονίες κυρίως Σέρβων, Κροατών αντιφασιστών, Εβραίων και Τσιγγάνων. Ο Rade συνελήφθη από τους Ιταλούς το 1942 κι εκτελέστηκε σε ηλικία μόλις 31 ετών μαζί με κομμουνιστές συντρόφους του. Οι τοπικές αρχές καταδίκασαν το σύμβαν ως “ωμό βανδαλισμό”, ενώ τα τοπικά μέσα καθώς και χρήστες των ΜΚΔ έκαναν λόγο για την “εκδίκηση” του αγάλματος. Ο κεντρώος πολιτικός Κρέσο Μπέλγιακ σχολίασε πως “Ο Rade Končar σπάει τα πόδια φασιστών 76 χρόνια αφότου τον τουφέκισαν”.

Ο δράστης, που αναμένεται να υποβληθεί σε επέμβαση δήλωσε αμετανόητος μπροστά στο δικαστή που τον ρώτησε αν ζητά επιείκια: “Δε θα ζητήσω έλεος ούτε θα είχα για σας!”.

Τα περιστατικά βανδαλισμών και καταστροφών αντιφασιστικών μνημείων ανέρχονται σε χιλιάδες κυριολεκτικά μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανακήρυξη της ανεξάρτητης Κροατίας το 1991, με τις αρχές να βρίσκονται στο στόχαστρο για την ανοχή σε αυτό το κύμα αποκαθήλωσης της ιστορικής μνήμης του αντιφασιστικού αγώνα, στο όνομα του κροατικού εθνικισμού και του αντικομμουνισμού.

Με πληροφορίες από: theguardian.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: