«Αυτοί εδώ οι άνθρωποι δε θα μπούνε να δουλέψουν. Να δουλέψουν τα αφεντικά»

«Τόσος κόσμος δουλεύει για να ταΐζει αυτούς που κάθονται στις καρέκλες ενώ εμείς παίρνουμε πετσοκομμένους μισθούς. Ένας μάνατζερ ξέρετε τι μας είπε; Ότι μας έφτιαξαν ένα μεγάλο λάκκο κι όποιος αρρωσταίνει θα τον ρίχνουν μέσα. Όλοι εμείς θα τον ρίξουμε πρώτα αυτόν μέσα στο λάκκο».

Την Τρίτη 17/03 οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Yazaki στο Ντιμίτροβγκραντ στη Βουλγαρία αρνήθηκαν να ξεκινήσουν τη βάρδιά τους. Όπως αναφέρουν, η εργοδοσία δεν τους παρέχει κανένα μέτρο προστασίας, ενώ καλούνται να συνωστίζονται ανά 5-10 άτομα σε κάθε πάγκο εργασίας χωρίς να τηρείται το ελάχιστο 1 μέτρο απόστασης μεταξύ τους. Για τη μετακίνηση των εργαζομένων από την πόλη στο εργοστάσιο, χρησιμοποιούνται λεωφορεία της εταιρείας τα οποία όμως είναι υπερπλήρη, απολυμαίνονται μόνο δύο φορές την ημέρα και κανένας, ούτε οι οδηγοί, δε φοράνε μάσκες ή γάντια.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε κάθε βάρδια δουλεύουν 1.500 άτομα χωρίς μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, αποστάσεις ασφαλείας και ζητούν να μην εργαστούν έως ότου εξασφαλιστούν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, καθώς φοβούνται να γυρίσουν στα σπίτια τους γιατί μένουν με ευπαθείς ομάδες (τα ποσοστά ηλικιωμένων στη Βουλγαρία είναι τεράστια). Η εργοδοσία του εργοστασίου που ανήκει σε ιαπωνική εταιρεία που παράγει καλώδια για την προμήθεια της αυτοκινητοβιομηχανίας, υποστηρίζει πως έχει παραγγείλει μάσκες αλλά έχουν καθυστερήσει και θα φτάσουν τις επόμενες μέρες. Με αυτήν τη δικαιολογία εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή και να γυρίσουν στα πόστα τους απροστάτευτοι για όσο χρειαστεί.

Εργάτριες είπαν χαρακτηριστικά: «Αυτοί εδώ οι άνθρωποι δε θα μπούνε να δουλέψουν. Να δουλέψουν τα αφεντικά. Γιατί εμείς θέλουμε υγιή παιδιά, υγιείς μάνες, γιαγιάδες,  παππούδες». «Ακόμα τέσσερις άνθρωποι λιποθύμησαν στη χθεσινή βάρδια». «Τόσος κόσμος δουλεύει για να ταΐζει αυτούς που κάθονται στις καρέκλες ενώ εμείς παίρνουμε πετσοκομμένους μισθούς. Και αυτός ο Φίλιπ (σ.σ. κάποιος μάνατζερ) με το χοντρό κεφάλι ξέρετε τι μας είπε; Ότι μας έφτιαξαν ένα μεγάλο λάκκο κι όποιος αρρωσταίνει θα τον ρίχνουν μέσα. Όλοι εμείς θα τον ρίξουμε πρώτα αυτόν μέσα στο λάκκο».

Λόγω της κινητοποίησης, την ίδια μέρα, η τοπική επιθεώρηση εργασίας και το υγειονομικό υποχρέωσαν την εταιρεία να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας άμεσα και να απολυμανθούν όλοι οι χώροι, να προμηθεύσουν το προσωπικό με μάσκες και γάντια καθώς και να τηρείται ενάμισι μέτρο απόσταση μεταξύ των εργαζομένων στους πάγκους εργασίας. Το ίδιο βράδυ, η εργοδοσία δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν το εργοστάσιο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μέρος της βραδινής βάρδιας κατέφθασε και εργάζεται.

Με πληροφορίες από bTV και news.bg 

Δείτε εδώ σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: