“Αυτή την Ιταλία θέλω” – Συγκινούν οι γιαγιάδες από τη Νάπολι που αγκάλιασαν μεταναστόπουλα από την Αφρική

Μαθήματα ανθρωπιάς παραδίδουν τρεις ηλικιωμένες από χωριό στην επαρχία της Νάπολης, την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση εντείνει τις ρατσιστικές πρακτικές και την εμπρηστική ρητορική κατά των μεταναστών.

To γύρο της Ιταλίας κάνει εδώ και αρκετές μέρες μια φωτογραφία από το χωριό Κάμπολι της Καμπανίας, την επαρχία όπου βρίσκεται η Νάπολη. Σε αυτή διακρίνονται τρεις γιαγιάδες του χωριού να κρατούν μεταναστόπουλα από την Αφρική που φιλοξενούνται σε παρακείμενο κέντρο υποδοχής.

Οι τρεις κυρίες λέγονται Νικολίνα, Βιτσέντζα και Μαρία κι αποφάσισαν να φροντίσουν τρία μικρά παιδιά που με πολλές κακουχίες έφτασαν στην Ιταλία, με αβέβαιο μέλλον. Ένα από τα παιδάκια κολατσίζει, ενώ ένα άλλο, μωράκι κάποιων μηνών, κοιμάται βαθιά στην αγκαλιά της γυναίκας.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε αρχικά σε ομάδα του Facebook με τίτλο “Είσαι από το Κάμπολι αν…” και γρήγορα έγινε βάιραλ ως σύμβολο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. ‘Ολ’ αυτά σε μια περίοδο που η ιταλική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει το ξενοφοβικό και ρατσιστικό δηλητήριο, κλείνοντας τα λιμάνια σε πρόσφυγες και μετανάστες, διώχνοντάς τους από κέντρα υποδοχής και κρατώντας τους σε άθλιες ως επί το πλείστον συνθήκες.

Τα σχόλια των χρηστών είναι ως επί το πλείστον ενθουσιώδη: “Και ανακαλύπτεις πως υπάρχει ακόμα ένας κόσμος ικανός για ανθρωπιά. Γιαγιάδες που κάνουν τις γιαγιάδες σε παιδιά κέντρου υποδοχής. Ειδικά σήμερα, όπου 150 άνθρωποι πιθανότατα πέθαναν στη θάλασσα, γιατρεύει την καρδιά”, γράφει ένας, με αναφορά στο πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης.

“Μάθημα πολιτισμού από αυτούς που προφανώς έκαναν αξία την αλληλεγγύη που ξεπερνά κάθε διαφορά και εγωισμό”, γράφει άλλος σχολιαστής, ενώ μια κοπέλα προσθέτει: “Αυτή είναι η Ιταλία που θέλω”, ενώ αναφερόμενος στο λογαριασμό τουίτερ του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος “Αδελφοί της Ιταλίας”, ένας χρήστης έγραψε “Αυτή είναι η γη μου!!! Αλληλεγγύη, μα κυρίως Αγάπη (με άλφα κεφαλαίο).

Σε ακροδεξιές ιστοσελίδες πάλι, φασιστοειδή δε χάνουν ευκαιρία να στάξουν δηλητήριο κατά των γυναικών, επειδή τάχα προωθούν “την υποκατάσταση των Ιταλών από Αφρικανούς”.

Η στάση των γυναικών μας θυμίζει έντονα εκείνη των γιαγιάδων της Λέσβου, που είχαν κάνει το γύρο του κόσμου το 2015 χάρη στην εικόνα που της απαθανάτιζε να ταΐζουν ένα προσφυγόπουλο. Τότε μάλιστα συνελέγησαν υπογραφές από όλο τον κόσμο για να τους δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης. Πιο “μετριοπαθείς”, οι Ιταλοί θαυμαστές των γυναικών του Κάμπολι, ζητούν από την Ουνέσκο οι γυναίκες να αναγνωριστούν ως “Παγκόσμια ανθρωπιστική κληρονομιά”του οργανισμού.

Με πληροφορίες από tpi

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: