“Αυτή είναι η σημαία μας – Και δε θα γίνει ποτέ κόκκινη” – Κι επίσημα στον αστερισμό του Μπολσονάρου η Βραζιλία

“Σφαίρες, βόδια και Βίβλος” είναι το ιδεολογικό πρόταγμα της νέας βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που ήρθε στην εξουσία με την υποστήριξη φανατικών ευαγγελιστών, στρατιωτικών νοσταλγών της χούντας και της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας.

Ορκίστηκε χθες πρόεδρος της Βραζιλίας ο ακροδεξιός νοσταλγός της χούντας Ζαΐρ Μπολσονάρου,, εγκαινιάζοντας μια εποχή, που όπως κι αν εξελιχθεί, θα σηματοδοτήσει τον ακόμα πιο αντιδραστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας στην αχανή χώρα της Λατινικής Αμερικής. Έχοντας ήδη δώσει το στίγμα των προθέσεών του πριν την ορκωμοσία, ο Μπολσονάρου ετοιμάζεται πλέον να τις υλοποιήσει και στην πράξη.

Φαίνεται μάλιστα να μη χάνει καθόλου χρόνου, προχωρώντας άμεσα στην υλοποίηση μιας βασικής προεκλογικής του υπόσχεσης, δηλαδή της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης της ζούγκλας του Αμαζονία. Ο πολύπαθος παγκόσμιος πνεύμονας πρασίνου κινδυνεύει πλέον κυριολεκτικά με αφανισμό, καθώς λίγες ώρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μπολσονάρου παρέδωσε την ευθύνη των δασών από τις κοινότητες ιθαγενών και αφροβραζιλιάνων που τα διαχειρίζονταν στο Υπουργείο Γεωργίας. Η αρμόδια υπουργός Τερέζα Κριστίνα είναι γνωστή εκπρόσωπος του λόμπι των γεωργικών επιχειρήσεων και υπέρμαχος της πλήρους “οικονομικής αξιοποίησης” της περιοχής.

Οι επιπτώσεις της απόφασης μπορεί να επηρεάσουν τις προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής, αφού οι κοινότητες των ιθαγενών αποτελούσαν μια παραδοσιακή εστία αντίστασης στην αποψίλωση των δασών. Ακόμα και η συμμετοχή της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα τίθεται εν αμφιβόλω, παρότι δεν μοιάζει να είναι στα άμεσα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Μπολσονάρου έδειξε ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά το αντικομμουνιστικό και ακροδεξιό του στίγμα: “Σήμερα είναι η μέρα κατά την οποία οι άνθρωποι αρχίζουν να ελευθερώνονται από το σοσιαλισμό, το γιγαντισμό του κράτους και την πολιτική ορθότητητα. Σήμερα είναι μια μοναδική ευκαιρία να χτίσουμε ξανά τη χώρα μας”. Οι οπαδοί του είχαν ξεχυθεί στους δρόμους φωνάζοντας “Μύθος, μύθος” και “Ήρθε ο λοχαγός”.

“Σφαίρες, βόδια και Βίβλος” είναι το ιδεολογικό πρόταγμα της νέας βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που ήρθε στην εξουσία με την υποστήριξη φανατικών ευαγγελιστών, στρατιωτικών νοσταλγών της χούντας και της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Οι διαφορετικές ομάδες συμφερόντων βρίσκονται όμως και σε επιμέρους ανταγωνισμό μεταξύ τους σε κάποια θέματα, και πολλά θα κριθούν από τους συσχετισμούς εντός των κυβερνητικών εταίρων, καθώς το κόμμα του Μπολσονάρου διαθέτει μόλις το 10% των κοινοβουλευτικών εδρών.

Ο πρόεδρος επιχείρησε για άλλη μια φορά να εμφανιστεί ως αρχάγγελος της κάθαρσης, προκηρύσσοντας μια “εθνική συμφωνία” κατά της διαφθοράς και της εγκληματικότητας. Τέλος, ανέμισε μια βραζιλιάνικη σημαία φωνάζοντας: “Αυτή είναι η σημαία μας – και δε θα γίνει ποτέ κόκκινη”.

Με πληροφορίες από sz.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: