Αυτή είναι η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve και ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ το Νόμπελ Ειρήνης 2021

Η Ομάδα Ειδικών Γιατρών σε καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών «Henry Reeve», η οποία ιδρύθηκε το 2005 από τον Φιντέλ Κάστρο, ΔΙΚΑΙΟΎΤΑΙ το Νόμπελ Ειρήνης, γιατί απέδειξε ότι τιμά τον Όρκο του Ιπποκράτη, προσφέροντας τις επιστημονικές γνώσεις και την ανθρωπιά σε όλο τον κόσμο

H ΔΙΕΘΝHΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ HENRY REEVE ΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ

 Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ

 Να παρέχει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στον πληθυσμό των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και επιδημίες και να συμβάλλει στην ανακούφισή τους.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ

 Η υπεράσπιση και η άσκηση του ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία, η οποία συνεπάγεται δωρεάν καθολική πρόσβαση στην υγεία και καθολική κάλυψη υγείας για ανθρώπους και κοινότητες, χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, πολιτικής ιδεολογίας ή οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης· αυτό περιλαμβάνει την έγκαιρη παροχή επαρκών ολοκληρωμένων υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις συγκεκριμένες ανάγκες των ανθρώπων.

Η προώθηση του ανθρώπινου δικαιώματος στην ειρήνη, που σημαίνει υπεράσπιση της πλήρους απόλαυσης των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή. Αυτό συνεπάγεται την προώθηση του διεθνούς διαλόγου και της συνεργασίας με σκοπό τη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού, με βάση τον σεβασμό και τη συνεκτίμηση των αναγκών των χωρών που ζητούν βοήθεια. Η Ταξιαρχία ανταποκρίνεται στην εμφάνιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ή καταστροφών ή επιδημιών, που μπορεί τελικά να αποτελέσουν εμπόδιο για την ειρήνη και αναγνωρίζει την πλήρη ανάπτυξη της κουλτούρας της ειρήνης.

Ο ανθρωπισμός, ως επιβεβαίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, βάσει της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης· αυτό σημαίνει συμβολή στην ανάπτυξη των λαών, ειδικότερα, παρέχοντάς τους υγειονομική περίθαλψη.

Η αλληλεγγύη που ενώνει τα άτομα και τους λαούς με τέτοιο τρόπο ώστε η ευημερία ενός ατόμου να καθορίζει εκείνη των άλλων. Αυτό αποτελεί τη βάση για αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία μεταξύ λαών και εθνών, ανεξάρτητα από τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών συστημάτων τους ή του επιπέδου ανάπτυξής τους, προωθώντας παράλληλα την ανοχή, τον σεβασμό στις παραδόσεις και τον πολιτισμό καθενός, και την ειρήνη.

 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία δημιουργήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2005, σε απόκριση στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία προκάλεσε περίπου 1.336 ανθρώπινα θύματα και οικονομικές απώλειες αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ταξιαρχία ονομάστηκε Henry Reeve προς τιμήν ενός νεαρού Αμερικανού, γεννημένου στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο οποίος εντάχθηκε στο απόσπασμα των Κουβανών πατριωτών που αποβιβάστηκαν στις ανατολικές ακτές της Κούβας στις 4 Μαΐου 1869 για να συμμετάσχουν στον πόλεμο της ανεξαρτησίας ενάντια στην ισπανική αποικιακή κυριαρχία, ο οποίος είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 1868. Στην ιστορία της Κούβας, ο Henry Reeve αποτέλεσε ένα παράδειγμα διεθνούς αλληλεγγύης.

 ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΕΛΟΥΣ

 Όταν προκύπτει ένα ανεπιθύμητο συμβάν αναφορικά με την υγειονομική περίθαλψη, τα μέλη της ταξιαρχίας κινητοποιούνται αμέσως εντός 24 έως 48 ωρών ανάλογα με τον τύπο του συμβάντος. Τα περισσότερα μέλη της έχουν εμπειρία σε διεθνείς αποστολές υγείας, αλλά η συμμετοχή είναι εθελοντική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 Μέχρι τις 10 Αυγούστου 2020, η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve είχε παράσχει βοήθεια σε 45 χώρες και 5 μη αυτοδιοικούμενες περιοχές. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η Ταξιαρχία εργάστηκε σε 22 κράτη: Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Μπελίζ (δύο φορές), Βολιβία, Χιλή (δύο φορές), Δομινικανή Δημοκρατία (δύο φορές), Ισημερινός, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Γρενάδα, Αϊτή (τέσσερις φορές), Ονδούρα, Τζαμάικα, Μεξικό (τρεις φορές), Νικαράγουα, Περού (δύο φορές), Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σουρινάμ, Τρινιντάντ και Τομπάγκο και Βενεζουέλα. Παρείχε επίσης υπηρεσίες σε 5 χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας: Κίνα, Φίτζι, Ινδονησία, Νεπάλ και Πακιστάν· σε 12 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής: Αγκόλα, Πράσινο Ακρωτήριο, Γουινέα Μπισάου, Γουινέα Κονακρί (δύο φορές), Ισημερινή Γουινέα, Κένυα, Λιβερία, Μοζαμβίκη, Σιέρα Λεόνε (δύο φορές), Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Νότια Αφρική και Τόγκο· σε τρεις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Κουβέιτ· και σε τρία ευρωπαϊκά κράτη: Ανδόρα, Αζερμπαϊτζάν και Ιταλία. Επιπλέον, η Ταξιαρχία βοήθησε τα ακόλουθα μη αυτοδιοικούμενα βρετανικά εδάφη: Ανγκουίλα, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Παρθένοι Νήσοι και Μοντσερράτ, καθώς και Μαρτινίκα, που είναι υπερπόντιο τμήμα της Γαλλίας.

Περισσότεροι από 9.000 Κουβανοί επαγγελματίες υγείας έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις αποστολές. Έδωσαν ιατρική περίθαλψη σε περίπου 4 εκατομμύρια άτομα και έχουν σώσει τις ζωές περισσότερων από 89.000 ανθρώπων.

Στις 26 Μαΐου 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απένειμε το βραβείο για τη Δημόσια Υγεία Δρ. LEE Jongwook στη Διεθνή Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve που ειδικεύεται σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρές επιδημίες, κατά την 70η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας. Αυτό το βραβείο δόθηκε σε αναγνώριση της ιατρικής βοήθειας που έδωσε η Ταξιαρχία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Κατά την παρουσίαση του βραβείου, ο Yohan Ihn, Πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνούς Υγείας της Κορέας, δήλωσε ότι «η Ταξιαρχία Henry Reeve έχει διαδώσει ένα μήνυμα ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στις 13 Αυγούστου 2020, το Εθνικό Συνέδριο της Ονδούρας ενέκρινε την απονομή της υψηλής διάκρισης που είναι γνωστή ως «Cruz de Comendador» (ο Σταυρός του Διοικητή) στη Διεθνή Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve για την εξαιρετική συμβολή της στην υγεία του λαού της Ονδούρας και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν για την καταπολέμηση του COVID-19 στη χώρα τους.

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ COVID-19

 Όταν ο COVID-19 ανακηρύχθηκε πανδημία αποτελώντας τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετώπισε ο κόσμος τον 21ο αιώνα, η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve ετοιμάστηκε να βοηθήσει οποιοδήποτε κράτος θα ζητούσε τη βοήθειά της. Κατά τη διάρκεια πέντε μηνών, η Ταξιαρχία έχει μεταβεί σε 38 χώρες, έχοντας περιθάλψει 355.785 άτομα και σώζοντας 9.736 ζωές. Περισσότεροι από 3.700 Κουβανοί επαγγελματίες υγείας έχουν λάβει μέρος σε αυτές τις αποστολές· 61,2% από αυτούς είναι γυναίκες.

Σαράντα πέντε ταξιαρχίες δημιουργήθηκαν ειδικά για την καταπολέμηση της πανδημίας, 38 εκ των οποίων εξακολουθούν να παρέχουν φροντίδα σε 29 κράτη (Αγκόλα, Αζερμπαϊτζάν, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Πράσινο Ακρωτήριο, Δομινικανή Δημοκρατία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γρενάδα, Γουινέα Κονακρί, Γουινέα Μπισάου, Ισημερινή Γουινέα, Αϊτή, Ονδούρα, Τζαμάικα, Κένυα, Κουβέιτ, Μεξικό, Περού, Κατάρ, Αγία Λουκία, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σιέρα Λεόνε, Νότια Αφρική, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σουρινάμ, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τόγκο και Βενεζουέλα) και 5 μη αυτοδιοικούμενες περιοχές (Ανγκουίλα, Παρθένοι Νήσοι, Νησιά Τερκς και Κάικος, Μαρτινίκα και Μοντσερράτ).

 Η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve ήταν παρούσα στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων 2 κρατών της Κεντρικής Αμερικής, συγκεκριμένα της Νικαράγουας και της Ονδούρας, και του Μεξικού. Στο τελευταίο, υπήρχαν τέσσερις εξειδικευμένες ιατρικές ταξιαρχίες από την Κούβα. Οι έξι κουβανικές ιατρικές αποστολές στην περιοχή έχουν θεραπεύσει περισσότερους από 80.000 ασθενείς. Η Ταξιαρχία βοήθησε επίσης 12 χώρες της Καραϊβικής, συγκεκριμένα τις χώρες Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σουρινάμ, Τζαμάικα, Γρενάδα, Αϊτή, Μπελίζ, Δομινικανή Δημοκρατία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Μπαρμπάντος και Τρινιντάντ και Τομπάγκο, στις οποίες παρέσχε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε περίπου 33.000 άτομα. Επιπλέον, η Ταξιαρχία συνέβαλε στην καταπολέμηση της πανδημίας στη Νότια Αμερική, πιο συγκεκριμένα στη Βενεζουέλα και στο Περού με τέσσερις ταξιαρχίες, θεραπεύοντας περίπου 19.000 ανθρώπους.

Τέσσερις κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες έχουν μεταβεί στην Ευρώπη για να συμμετάσχουν στις εκεί προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας, στην Ιταλία (2 ταξιαρχίες εστάλησαν στη Λομβαρδία και το Πιεμόντε), στην Ανδόρα και στο Αζερμπαϊτζάν, όπου παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερα από 16.000 άτομα. Επιπλέον, η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve βοήθησε αρκετές μη αυτοδιοικούμενες βρετανικές περιοχές (Ανγκουίλα, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Παρθένοι Νήσοι και Μοντσερράτ) και τη Μαρτινίκα, η οποία είναι ένα υπερπόντιο τμήμα της Γαλλίας, για τη θεραπεία περισσότερων από χιλίων ασθενών.

Στην Αφρική, 10 κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες παρέσχαν φροντίδα σε πάνω από 38.000 άτομα, στην Αγκόλα, το Τόγκο, το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Νότια Αφρική, τη Γουινέα Κονάκρυ, τη Γουινέα Μπισάου, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, την Ισημερινή Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και την Κένυα.

Στη Μέση Ανατολή, τέσσερις ιατρικές ταξιαρχίες έχουν εργαστεί στο Κατάρ (δύο ιατρικές αποστολές), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, θεραπεύοντας περισσότερους από 138.000 ασθενείς.

 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

 Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχει καθιερωθεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε λιγότερο από δύο εβδομάδες 5.000 Κουβανοί γιατροί και νοσοκόμοι/ες από τη Διεθνή Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve βοήθησαν εθελοντικά στην καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα. Από αυτούς, περισσότεροι από 500 επαγγελματίες επιλέχθηκαν για εκπαίδευση και 256 ξεχώρισαν τελικά για να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Έμπολα.

Το 2010, Κουβανοί γιατροί είχαν ήδη λάβει μέρος στην καταπολέμηση της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή, χορηγώντας ιατρική βοήθεια σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους και σώζοντας τις ζωές περίπου 76.000 ασθενών. Ακριβώς όπως το 2010, το 2014 η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve εργάστηκε στα κέντρα θεραπείας του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα Κονακρί, φροντίζοντας περισσότερους από 2.000 ασθενείς. Αυτή ήταν η μόνη ιατρική αποστολή που παρείχε άμεση ιατρική βοήθεια σε ασθενείς με Έμπολα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δύο μέλη της ταξιαρχίας πέθαναν από ελονοσία και ένα άλλο μολύνθηκε από τον Έμπολα.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

 Η πρώτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετώπισε η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά τη δημιουργία της, στη Γουατεμάλα, όπου έπρεπε να βοηθήσουν τον πληθυσμό που επλήγη από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2005. Συνολικά 688 επαγγελματίες του τομέα της υγείας παρείχαν υπηρεσίες σε περισσότερους από 477.000 άνθρωποι και έσωσαν πάνω από 1.300 ζωές.

Από την ίδρυσή της, η Ταξιαρχία έχει ολοκληρώσει 20 ιατρικές αποστολές που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση καταστάσεων φυσικών καταστροφών, πιο συγκεκριμένα 8 μετά τις πλημμύρες στη Γουατεμάλα (2005), τη Βολιβία (2006), τη Μπελίζ (2007), το Μεξικό (2007), το Ελ Σαλβαδόρ (2009), τη Χιλή (2015), το Περού (2017) και τη Σιέρα Λεόνε (2017), 7 μετά τους σεισμούς που έπληξαν το Πακιστάν (2005), την Ινδονησία (2006), το Περού (2007), την Κίνα (2008), τη Χιλή (2010), το Νεπάλ (2015), και τον Ισημερινό (2016), και 5 μετά τους τυφώνες που έπληξαν την Αϊτή (2016), τα Φίτζι (2016), τη Δομινικανή Δημοκρατία (2017), το Μεξικό (2017) και τη Μοζαμβίκη (2019). Περισσότεροι από 4.000 επαγγελματίες υγείας συμμετείχαν σε αυτές τις αποστολές και πρόσφεραν φροντίδα σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια ασθενείς.

Η Ταξιαρχία πραγματοποίησε ένα εξαιρετικά αξιοσημείωτο έργο μετά τον σεισμό που έπληξε το Πακιστάν τον Οκτώβριο του 2005, προκαλώντας την απώλεια 70.000 ζωών και τον τραυματισμό 100.000 ανθρώπων και αφήνοντας 3 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους. Σε μια χρονική περίοδο σχεδόν οκτώ μηνών, περισσότεροι από 2.000 Κουβανοί εργαζόμενοι στον τομέα υγείας περιέθαλψαν περισσότερους από 1.700.000 ασθενείς. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 14.000 χειρουργικές επεμβάσεις και περισσότεροι από 166.000 διασωθέντες έλαβαν εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης· σώθηκαν περισσότερες από 2.000 ζωές.

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 Κατά τη διάρκεια αυτών των 15 ετών, η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve έχει συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εθνών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχηματίστηκαν 71 ιατρικές ταξιαρχίες, εκ των οποίων 46 για την καταπολέμηση της COVID-19, τρεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, δύο για την καταπολέμηση της επιδημίας της χολέρας και 20 για την αντιμετώπιση καταστάσεων φυσικής καταστροφής, εκ των οποίων οκτώ ειδικεύονται σε πλημμύρες, επτά σε σεισμούς και πέντε σε τυφώνες.

Η Ταξιαρχία παρέμεινε ενεργή όλο αυτό το διάστημα, ολοκληρώνοντας μεταξύ από μία έως και τέσσερις αποστολές ετησίως. Τους τελευταίους πέντε μήνες, πραγματοποίησε μια εξαιρετικά αποτελεσματική εργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ HENRY REEVE

 Για περισσότερα από πενήντα χρόνια, η Κούβα συμμετέχει σε προγράμματα διεθνούς ιατρικής συνεργασίας, τα οποία έχουν καλύψει περισσότερες από 150 χώρες. Έχουμε παρακινηθεί να συμμετέχουμε από τα συναισθήματά μας αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Οι ρίζες της Διεθνούς Ιατρικής Ταξιαρχίας Henry Reeve μποούν να εντοπιστούν τον Μάιο του 1960, όταν μια ιατρική ομάδα παρείχε βοήθεια στους κατοίκους της Χιλής που είχαν πληγεί από σεισμό και τον Μάιο του 1963, όταν μια ομάδα 50 επαγγελματιών υγείας από την Κούβα ταξίδεψε στη Δημοκρατία της Αλγερίας στη Βόρεια Αφρική, μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών. Μετά από 57 χρόνια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, στα τέλη του 2019, Κουβανοί γιατροί είχαν προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας σε συνολικά 1.931 εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο, βελτιώνοντας έτσι την ατομική τους ευημερία και την κατάσταση της υγείας τους και διασώζωντας 8,2 εκατομμύρια ζωές.

 Από τον Μάιο του 1960 έως τον Φεβρουάριο του 2005, που καλύπτει μια περίοδο 45 ετών, πολλές ιατρικές ταξιαρχίες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – το προηγούμενο της Διεθνούς Ιατρικής Ταξιαρχίας Henry Reeve – είχαν πραγματοποιήσει 30 αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε 19 χώρες. 2.055 Κουβανοί εργαζόμενοι στον τομέα υγείας συμμετείχαν σε αυτές τις αποστολές, οι οποίες κάλυψαν τις ακόλουθες χώρες: Αλγερία, Χιλή, Ελ Σαλβαδόρ, Περού (δύο φορές), Νικαράγουα (5 φορές), Ονδούρα (4 φορές), Αρμενία, Ιράν, Δομινικανή Δημοκρατία, Γουατεμάλα, Αϊτή, Κολομβία, Βενεζουέλα, Κοσσυφοπέδιο, Ισημερινός, Παραγουάη, Σρι Λάνκα, Ινδονησία και Γουιάνα, κατανεμημένες ανά γεωγραφική περιοχή ως εξής: 2 κράτη στην Καραϊβική, 4 στην Κεντρική Αμερική, 7 στη Νότια Αμερική, 2 στην Ευρασία, 1 στην Αφρική , 1 στη Μέση Ανατολή και 2 στην Άπω Ανατολή και τον Ειρηνικό. Η ανθρωπιστική βοήθεια που παρασχέθηκε σε αυτές τις χώρες ακολούθησε το ξέσπασμα φυσικών καταστροφών, οι οποίες συγκεκριμένα ήταν: 11 σεισμοί, 7 τυφώνες, 1 ηφαιστειακή έκρηξη, 4 κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από βροχές και πλημμύρες, 4 επιδημίες, 1 πυρκαγιά και 2 τσουνάμια. Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, η ανθρωπιστική βοήθεια δόθηκε μετά τις ένοπλες συγκρούσεις.

 Το 1998, μεγάλης κλίμακας μετεωρολογικές καταστροφές ρήμαξαν τεράστιες περιοχές της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής, ιδίως της Αϊτής, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Ονδούρας, της Νικαράγουας και της Γουατεμάλας, και αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα πληγέντα κράτη, το οποίο ονομάστηκε «Εκτεταμένο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης» (PIS, από τα ισπανικά του αρχικά). Αυτό το έργο συμπληρώθηκε από την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής της Λατινικής Αμερικής (ELAM, από τα ισπανικά της αρχικά) στην Αβάνα στα τέλη του 1999. Ο αρχικός στόχος αυτής της Σχολής ήταν να παρέχει ιατρική εκπαίδευση σε νέους και νέες από εκείνες τις χώρες που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές, ώστε να εργαστούν ως γιατροί στις χώρες καταγωγής τους.

 Κατά τη διάρκεια 15 ετών, η ELAM έχει εκπαιδεύσει 29.749 γιατρούς από 123 χώρες από κάθε περιοχή του κόσμου. Στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2019-2020) η Σχολή εκπαιδεύει 1.358 φοιτητές από 87 χώρες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για το ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2021 ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΟΥΒΑ…!!!
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: