Αφροαμερικανός σκηνοθέτης αιχμαλωτίζει στην κάμερα τη στιγμή που η αστυνομία του ρίχνει σπρέι πιπεριού στα μάτια (VIDEO)

Μολονότι ο ίδιος τυφλώθηκε προσωρινά από την επίθεση, κατόρθωσε να κρατήσει την κάμερα καταγράφοντας τη σκηνή, αλλά και τις αγωνιώδεις αντιδράσεις πόνου που του προκάλεσε το σπρέι.

Tην απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας εναντίον του με σπρέι πιπεριού κατέγραψε με την ίδια του την κάμερα ο 37χρονος δημιουργός ταινιών Κρίστοφερ Φρίρσον, που χθες το βράδυ βρέθηκε σε διαδήλωση για το Τζορτζ Φλόιντ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Μολονότι ο ίδιος τυφλώθηκε προσωρινά από την επίθεση, κατόρθωσε να κρατήσει την κάμερα καταγράφοντας τη σκηνή, αλλά και τις αγωνιώδεις αντιδράσεις πόνου που του προκάλεσε το σπρέι.

Οι αστυνομικοί άρχισαν να τον ψεκάζουν χωρίς καμία αφορμή, αφότου μια γυναίκα τους πέταξε ένα μπουκάλι νερό. Οι αστυνομικοί έριξαν το δυνάμει επικίνδυνο σπρέι παρότι ο Φρίρσον τους έδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα. “Ήταν τρελό για μένα” λέει Ο Φρίρσον, “δεν έχω ξαναδεί τίποτε τέτοιο στο παρελθόν και έχω πάει σε πολλές διαδηλώσεις. Υπέθεσα ότι δε θα μου έκαναν κάτι γιατί ήμουν από τον τύπο και είχα κάμερα στα χέρια, αλλά ανακάλυψα ότι έκανα λάθος”.

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά το τοξικό σπρέι να βρίσκει το φακό, την ώρα που ο Φρίρσον σφαδάζοντας πέφτει στο έδαφος, με άλλους διαδηλωτές να σπεύδουν να τον μετακινήσουν. “Δεν μπορούσα να δω τίποτε, δεν είχα ιδέα πού ήμουν ή τι γινόταν, ήμουν αποπροσανατολισμένος και σε σύγχυση”, λέει ο Φρίρσον, προσθέτοντας πως “ξαφνικά, άνθρωποι προσέτρεξαν να με βοηθήσουν. Αυτό είναι κάτι που δεν είχα ξαναδεί σε άλλη διαδήλωση. Εκείνη τη στιγμή με έκανε να νιώσω ασφαλής, ότι κάποιοι με φροντίζουν”. Υπογράμμισε ότι όσοι τον βοήθησαν “ήταν όλοι λευκοί κι αυτό σημαίνει πολλά για μένα”.

Ο Φρίρσον είναι σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και το τελευταίο του έργο “Μην προσπαθείς να καταλάβεις. Ένας χρόνος από τη ζωή του Earl “DMX” Simmons”, που παρακολουθεί τον ομώνυμο ράπερ μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, θα έκανε πρεμιέρα φέτος, πριν το προλάβει η πανδημία.

Αυτή την περίοδο, στόχος του είναι ένα ντοκιμαντέρ για τις διαδηλώσεις για το Τζορτζ Φλόιντ. Ο Φρίρσον επέστρεψε στο σημείο της επίθεσης για να μιλήσει με αστυνομικούς σχετικά με την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, λέγοντας πως “Δε νιώθω εχθρότητα προς τους αστυνομικούς που με ψέκασαν. Ξέρω πως υπάρχει συστημικό πρόβλημα στην αστυνόμευση στις ΗΠΑ και ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εργαζόμενοι – υπογράφεις να μπεις στο αστυνομικό σώμα νομίζοντας ίσως πως βοηθάς την κοινότητά σου και βρίσκεις πως οι παλιοί δε σε αφήνουν να κάνεις την καλή δουλειά που σκόπευες”.

Υποστήριξε πως είχε μια “γόνιμη συζήτηση” με αξιωματικούς που βρήκε στο σημείο δυο μέρες μετά το περιστατικό, ανάμεσά τους και μια μαύρη αστυνομικό που δήλωσε: “Δεν είμαστε όλοι το ίδιοι, όπως κι εσείς δεν είστε όλοι εγκληματίες και θύτες”. Ρώτησε επίσης τον Φρίρσον αν ενθάρρυνε τους 18χρονους διαδηλωτές να πάνε να ψηφίσουν, γιατί “εκεί αρχίζει η αλλαγή”, όπως υποστήριξε.

Ο Φρίρσον δεν αφήνει την αρνητική προσωπική του εμπειρία να τον αποθαρρύνει από τη στήριξη των διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας. “Θεωρώ πως είναι πολύ όμορφο αυτή τη στιγμή ότι ο κόσμος αναγνωρίζει πως η κυβέρνησή μας έχει εξαπολύσει μια επίθεση κατά της αλήθειας. Ένα τετράγωνο από εδώ που είμαι τώρα υπάρχουν χίλιοι λευκοί στο δρόμο που φωνάζουν: “Αλήθεια και δικαιοσύνη”. Οι άνθρωποι έχουν σημασία. Γνωρίζουν. Έχουν ξυπνήσει”, δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: