Αφροαμερικανός δολοφονήθηκε από αστυνομικούς στην Ατλάντα επειδή τον πήρε ο ύπνος στο αυτοκίνητο

Παραιτήθηκε η αρχηγός της αστυνομίας της Ατλάντα, ο αστυνομικός που πυροβόλησε αποπέμφθηκε, ενώ ένας συνάδελφός του μετακινήθηκε σε θέση γραφείου.

Συνεχίζεται ο κύκλος του αίματος και της αστυνομικής βίας με θύματα μαύρους Αμερικανούς στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά σειρά είχε ο 27χρονος Ρέισαρντ Μπρουκς, που τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ προσπαθούσε να διαφύγει της σύλληψης. Το περιστατικό συνέβη έξω από εστιατόριο Wendy’s στην Ατλάντα, όπου αυτοκίνητα ανέμεναν τη σειρά τους στην ουρά. Ο Μπρουκς είχε αποκοιμηθεί στο τιμόνι, εμποδίζοντας την κυκλοφορία, με αποτέλεσμα εκνευρισμένοι πελάτες να καλέσουν την αστυνομία. Μόλις οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο υπέβαλαν σε αλκοτέστ τον άντρα, διαπιστώνοντας πως δεν ήταν νηφάλιος. Ο άντρας επιχείρησε να διαφύγει της σύλληψης, οδηγώντας σε διένεξη με τους αστυνομικούς, κατά την οποία ο Μπρουκς άρπαξε το τέιζερ ενός από αυτούς, με αποτέλεσμα να δεχτεί άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό πυροβολισμών και να χάσει τη ζωή του λίγες ώρες αργότερα μετά το χειρουργείο.

Αυτόπτες μάρτυρες και κάποια βίντεο, από τα οποία ωστόσο απουσιάζουν τα πρώτα λεπτά μετά την άφιξη των αστυνομικών στο σημείο, επιβεβαιώνουν χοντρικά την εξέλιξη των γεγονότων. Η δήμαρχος της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς (μαύρη η ίδια, που πάντως πριν λίγες εβδομάδες εντόπιζε το βασικό πρόβλημα στα “επεισόδια που ντροπιάζουν την πόλη”) ζήτησε κι έλαβε την παραίτηση της αρχηγού της αστυνομίας της Ατλάντα, Έρικα Σιλντς, όπως και την απόλυση του υπεύθυνου αστυνομικού, ενώ ένας συνάδελφός του παρόν στο περιστατικό μετακινείται σε θέση γραφείου. Σύμφωνα με την Μπότομς, το περιστατικό δε δικαιολογούσε τη χρήση φονικής βίας, δεδομένου ότι το τέιζερ που απέσπασε το θύμα δεν είναι φονικό όπλο που θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή των αστυνομικών.

Protestors block University Avenue and the onramp to I-75 northbound near the Wendy's fast food restaurant in Atlanta on Saturday, June 13, 2020, where Rayshard Brooks, a 27-year-old Black man, was shot by Atlanta police Friday evening during a struggle in a drive-thru line.

Ο νέος φόνος Αφροαμερικανού από αστυνομικό πυροδότησε όπως ήταν αναμενόμενο την οργή των διαδηλωτών, με εκατοντάδες από αυτούς να μαζεύονται στο πάρκινγκ του εστιατορίου όπου ο Μπρους έχασε τη ζωή του, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Πείτε το όνομά του” και κρατώντας πικέτες όπου ανέγραφε “Δεν του άξιζε να πεθάνει” και “Καταδικάστε το φονιά μπάτσο”.

“Δεν έχει σημασία τι κάνεις, αν είσαι άοπλος, αν δεν είσαι απειλή, αν είσαι στο έδαφος με χειροπέδες, και πάλι νιώθουν την ανάγκη να σε πατήσουν με το γόνατο ή να σε πυροβολήσουν, λέει ο Τάιλερ Μπράουν, κάτοικος της περιοχής κοντά στο εστιατόριο κι από τους πρώτους που κατέφτασαν στο σημείο.Η Κέιλα Πριτ, που επίσης κατέφτασε να διαδηλώσει, εκφράζει την πικρία της που πέφτουν στο κενό οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία: “Είμαστε εδώ έξω εδώ και δυο βδομάδες και εσείς ακόμα σκοτώνετε κόσμο. Είναι σαν να μην έχετε ακούσει τίποτα από κανέναν”.

Η συγκέντρωση κυλούσε ομαλά μέχρι τις 8.30 το βράδυ, όταν έφτασαν στρατεύματα της Εθνοφρουράς επιδεικνύοντας τα όπλα τους. Τότε μια ομάδα περικύκλωσε ένα περιπολικό κι άρχισε να το πετροβολεί. Η αστυνομία προέβη σε εκτεταμένη χρήση χημικών, εξαναγκάζοντας τους διαδηλωτές να διαλυθούν, ενώ αργότερα κάποιοι από αυτούς μπλόκαραν τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας σε δρόμο που ενώνει την πόλη με άλλες πολιτείες, ενώ άγνωστοι έκαψαν το εστιατόριο.

Συνολικά μέχρι σήμερα, μετά από δυο βδομάδες διαδηλώσεων, έχουν χάσει τη ζωή τους 19 άνθρωποι, αστυνομικοί, διαδηλωτές, αλλά και άσχετα άτομα, όπως ο Μπρουκς, στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανοί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: