Αφρικανέ, αφρικανέ δεν κάνεις μπάνιο εδώ ποτέ – Απαρτχάιντ σε παραλία της Ν. Αφρικής

Με διαδηλώσεις και τελετουργίες στην ακτή απάντησαν χιλιάδες στην πρακτική εταιρείας σεκιούριτι που έχουν προσλάβει λευκοί κάτοικοι της περιοχής.

Η παρεμπόδιση λουομένων σε ακτές με βάση την καταγωγή τους δυστυχώς δεν είναι κάτι ξένο στους Έλληνες, καθώς πριν λίγο καιρό είχαν σημειωθεί επανειλημμένα κρούσματα απαγόρευσης εισόδου μεταναστών και προσφύγων σε παραλίες της Μυτιλήνης. Αυτή τη φορά η είδηση μας έρχεται από την ίδια την πατρίδα του όρου «απαρτχάιντ» προκαλώντας εξίσου μεγάλη οργή. Έτσι λοιπόν, στην κοσμοπολίτική παραλία Κλίφτον, η οποία αποτελεί επενδυτικό φιλέτο στο χώρο των ακινήτων και δημοφιλή πόλο έλξης τουριστών, σεκιούριτι που μισθώνονται από μερίδα κατοίκων της περιοχής εμποδίζουν την είσοδο μη λευκών στην παραλία. Η πρακτική αυτή προκάλεσε την αντίδραση χιλιάδων διαδηλωτών, που κατέκλυσαν την παραλία σε ώρα λειτουργίας, για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης. Μάλιστα, φαίνεται πως κι άλλες παραλίες στην πλευρά του Ατλαντικού έχουν παρόμοιες πρακτικές αποκλεισμού. Η εταιρεία σεκιούριτι, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυρίστηκε πως ο αποκλεισμός πρόσβασης αφορά εξίσου λευκούς και μαύρους, για την προστασία των κατοίκων που ζουν στις παρακείμενες επαύλεις από έναν καταζητούμενο βιαστή.

Οι διαδηλωτές δε δέχτηκαν τις συγκεκριμένες δικαιολογίες και κάποιοι από αυτούς ήρθαν σε σύγκρουση με κατοίκους, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την επιβολή της απαγόρευσης. «Υπάρχει απαγόρευση εισόδου στους μαύρους, ειδικά για εκείνους που προέρχονται από τις φτωχογειτονιές», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές που κυνηγήθηκε από τους φύλακες . «Κάποιοι λευκοί μας μισούν και θα ήθελαν να επιστρέψουμε στο παρελθόν, όταν μπορούσαν να απολαμβάνουν ανενόχλητοι τις παραλίες», πρόσθεσε. Πολλοί συμμετέχοντες καταγγέλλουν πως αρκετοί ιδιοκτήτες της περιοχής δείχνουν ρατσισμό κατά των μαύρων. Οι διαδηλωτές προχώρησαν και σε θυσία προβάτου πάνω στην παραλία, σε μια προσπάθεια όπως είπαν να επικοινωνήσουν με το πνεύμα των προγόνων τους, ώστε «ν ‘ανταποκριθούν στο τραύμα που τους προκαλούν οι λευκοί».

Θέση για το ζήτημα πήρε και δήμαρχος του Κέιπ Τάουν, Νταν Πλάτον, που διέψευσε πως υπάρχουν διακρίσεις κατά των μαύρων και τόνισε πως οι παραλίες της πόλης διατίθενται δωρεάν για κάθε ομάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ρατσισμός στις παραλίες προκαλεί αντιπαραθέσεις στη Ν. Αφρική. Το 2016 μια κτηματομεσίτης συνέδεσε τους μαύρους λουόμενους με μαϊμούδες σε ανάρτησή της στα ΜΚΔ, προκαλώντας οργή και την επιβολή ενός υψηλού προστίμου. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ελληνικής καταγωής Νοτιοαφρικανός Αδάμ Κατζαβέλος, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα, σε βιντεομήνυμά του από παραλίας της χώρας μας, καμάρωνε στην ακτή δεν υπήρχαν καθόλου μαύροι.

Με πληροφορίες από telegraph.co.uk και panafrikaniki.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: