Αύξηση των θυμάτων αστυνομικής βίας στη Γερμανία – Νεκρός 74χρονος στο Μπόχουμ

«Πρέπει να πετυχαίνουμε αξιόπιστα το στόχο, δεν έχουμε ίσως δεύτερη ευκαιρία», ομολογεί κυνικά ο Στέφαν Χέγκερ, εκπρόσωπος των αστυνομικών της Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Ένας 74χρονος στο Μπόχουμ της Γερμανίας έχασε τη ζωή του από πυρά αστυνομικών την Κυριακή, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η αστυνομία καθώς «παρά τη σαφή προειδοποίηση» των αξιωματικών, «τράβηξε κάτι που έμοιαζε πυροβόλο όπλο», σημαδεύοντας τους αστυνομικούς. Σύμφωνα όμως με τα ως τώρα δεδομένα της έρευνας, δεν επρόκειτο για κανονικό πυροβόλο όπλο. Είναι άγνωστο ακόμα τι προκάλεσε την επιχείρηση της αστυνομίας σε βάρος του 74χρονου, ο οποίος φαίνεται πως προκάλεσε αναστάτωση σε οδό της πόλης, ούτε αν αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Ο τελευταίος νεκρός έρχεται να προστεθεί σε 14 ανθρώπους που έπεσαν από αστυνομικά πυρά την περασμένη χρονιά, έναντι 11 το 2016 και 10 το 2015, παρουσιάζοντας σαφή αυξητική τάση.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές τις αστυνομίας αυτό οφείλεται στο ότι «είναι πολύ δύσκολο» για τους αρμόδιους αξιωματικούς να αξιολογήσουν την αμεσότητα του κινδύνου σε κοντινή απόσταση. Επίσης, προτιμούν να αποφεύγουν πυροβολισμούς σε χέρια και πόδια, φοβούμενοι αντίδραση από τον τραυματία. «Πρέπει να πετυχαίνουμε αξιόπιστα το στόχο, δεν έχουμε ίσως δεύτερη ευκαιρία», ομολογεί κυνικά ο Στέφαν Χέγκερ, εκπρόσωπος των αστυνομικών της Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Δεύτερη ευκαιρία που στερούν ωστόσο από τους υπόπτους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις είναι άτομα ψυχικά διαταραγμένα ή έχουν προβεί σε παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα. Τελευταία τέτοια περίπτωση ήταν ο θάνατος ενός ψυχικά ασθενούς 21χρονου στη βορειογερμανική πόλη Μπαντ Ολντεσλο. Μπορεί τα στατιστικά να μη θυμίζουν ακόμα σε τίποτε τις εκατόμβες νεκρών από αστυνομική βία στις ΗΠΑ, (με αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερους δείκτες εγκληματικότητας), όπου επικρατεί το δόγμα «πρώτα πυροβολάμε και μετά ρωτάμε», αλλά οι ενδείξεις δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές για το μέλλον, σε μια περίοδο μάλιστα που η γερμανική νομοθεσία για τις εξουσίες της αστυνομίας γίνεται ολοένα και αυταρχικότερη.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: