Aφαίρεσαν οι δημοτικές αρχές το μνημείο απελευθέρωσης της Πράγας από τον Κόκκινο Στρατό

Πρόκειται για το χάλκινο ανδριάντα του στρατάρχη Ιβάν Στεπάνοβιτς Κόνεφ, διοικητή του 1ου Ουκρανικού Μετώπου του Κόκκινου Στρατού, που έδωσε σκληρή μάχη ενάντια στους ναζί της Πράγας και τους συνεργάτες τους.

Την πανδημία εκμεταλλεύτηκαν οι δημοτικές αρχές της τσεχικής πρωτεύουσας, για να αφαιρέσουν κυριολεκτικά στη ζούλα το άγαλμα προς τιμήν του Κόκκινου Στρατού, που απελευθέρωσε την πόλη το 1945. Πρόκειται για το χάλκινο ανδριάντα του στρατάρχη Ιβάν Στεπάνοβιτς Κόνεφ, διοικητή του 1ου Ουκρανικού Μετώπου του Κόκκινου Στρατού, που έδωσε σκληρή μάχη ενάντια στους ναζί της Πράγας και τους συνεργάτες τους, σε μια μάχη που έληξε στις 11 Μαΐου, δυο μέρες δηλαδή μετά την επίσημη συνθηκολόγηση του Γ’ Ράιχ. Το άγαλμα αφαιρέθηκε με γερανό από το βάθρο του και θα μεταφερθεί στο σχεδιαζόμενο “Μουσείο μνήμης του 20ου αιώνα”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στρέφεται το μένος του δεξιού δημάρχου Οντρέι Κολάρ κατά του αγάλματος, αφού μόλις κάποιους μήνες για το είχε σκεπάσει με σκαλωσιές για να μην είναι ορατό, τάχα για να το “προστατέψει”. Τότε είχε προκληθεί μεγάλη αντίδραση, τόσο από τη ρωσική πρεσβεία, όσο και από απλούς πολίτες που έστελναν επιστολές διαμαρτυρίας. Η συγκυρία του κορονοϊού ήταν η αφορμή που έψαχνε ο Κολάρ για να πραγματοποιήσει κατά το δυνατόν “αθόρυβα” και με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις το σχέδιο απάλειψης της ιστορικής μνήμης, κάνοντας λόγο ότι έτσι “παίχτηκαν οι τελευταίες νότες αυτής της σπουδής”.

Υπενθυμίζεται ότι για την απελευθέρωση της Πράγας έδωσαν τη ζωή τους 11.997 άντρες, ενώ τραυματίστηκαν 40.501.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: