81 νεκροί άστεγοι στην Ουάσινγκτον μέσα σε ένα χρόνο από κρύο και αρρώστιες

Πλήθος ανθρώπων τίμησαν τη μνήμη τους στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας, απαιτώντας παράλληλα τη λήψη μέτρων για την προστασία του άστεγου πληθυσμού.

 Mια πορεία που συνδύαζε κηδεία και διαμαρτυρία διοργάνωσε την Πέμπτη η συμμαχία “Άνθρωποι υπέρ δικαιοσύνης” στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον. Το ετερόκλητο πλήθος, από ανθρώπους όλων των ηλικιών, από βετεράνους του στρατού μέχρι μικρά παιδιά, περπάτησαν ενωμένοι κρατώντας μικρές λευκές πινακίδες με μαύρα γράμματα. Πρόκειται για τα ονόματα 81 νεκρών αστέγων που έφυγαν από τη ζωή στην πόλη μέσα στο 2019.  

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται εδώ και επτά χρόνια, φέτος όμως υπήρξε μεγάλη αύξηση στις απώλειες, καθώς το 2018 είχαν χάσει τη ζωή τους στους δρόμους 54 άστεγοι. Αιτήματα των μελών της οργάνωσης είναι η τοπική κυβέρνηση να ενισχύσει τα επτά προγράμματα που παράγουν και συντηρούν στέγη για κατοίκους με χαμηλό εισόδημα. Ζητούν την επένδυση 1,5 δις δολαρίων κατ’ έτος για την ενίσχυση της δημόσιας κατοικίας στην Ουάσινγκτον, ενώ παράλληλα απαιτούν νομοθετική προστασία των αστέγων ενάντια στις διακρίσεις.  

Ανάμεσα στους νεκρούς και η 35χρονη Άλις Κάρτερ, γνωστή για την ποιητική της δουλειά, το τελευταίο δείγμα της οποίας είχε δημοσιευτεί τον περασμένο Οκτώβρη, με έναν από τους στίχους να αναφέρει “Ζω σε ένα μοναχικό κόσμο, προσπαθώντας απλά να επιβιώσω”. 

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ρίχνουν δραματικά το προσδόκιμο ζωής των αστέγων. Ένας 77χρονος άνδρας πέθανε σε κεντρική πλατεία της Ουάσινγκτον πιθανότατα από το κρύο, ωστόσο συνηθέστερο αίτιο θανάτου είναι ασθένειες όπως διαβήτης και καρδιοπάθειες, που μένουν χωρίς θεραπεία.  Έντονα επιβαρυντικό για την υγεία τους είναι και το στρες, όπως περιγράφει και ο Κεν Μάρτιν, κάτοικος της πόλης και μέλος της οργάνωσης “Άνθρωποι υπέρ δικαιοσύνης” και πρώην άστεγος. Το διάστημα που δεν είχε σπίτι, βρισκόταν σε διαρκή ανησυχία για το αν θα εξασφαλίσει μέρος να κοιμηθεί και το επόμενο βράδυ.  

Σε όλη την Ουάσινγκτον καταγράφηκαν 6521 άστεγοι, αριθμός χαμηλότερος από πέρσι, κυρίως όμως λόγω της πτώσης των άστεγων οικογενειών, με παράλληλη αύξηση όμως των μεμονωμένων αστέγων.  

Μεγάλη είναι όμως και η επιβάρυνση του προσωπικού που είναι επιφορτισμένο με τη φροντίδα του ευάλωτου αυτού πληθυσμού, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να προσφέρει όσα θα μπορούσε. Η γιατρός Κάθριν Κρόσλαντ, μέλος Μονάδας Υγείας που περιθάλπει αστέγους, περιγράφει με δάκρυα το χαμό ασθενών της τον περασμένο χρόνο, κάποιοι αφήνοντας πίσω παιδιά, ορισμένες φορές από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτεί. “Κλαίω που ένας άντρας 77 χρονών πέθανε μόνος, κοιμώμενος στην Πλατεία Ελευθερίας μια κρύα νύχτα, είπε με σπασμένη φωνή, προσθέτοντας “Η στέγαση ισοδυναμεί με περίθαλψη”.  

Στην εκδήλωση εμφανίστηκε επίσης η Λόρα Ζέιλινγκερ, διευθύντρια Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών της πόλης, που μεταξύ άλλων καταδίκασε τις πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης που παρεμποδίζουν τις προσπάθειες παροχής στέγασης. Πρόσθεσε πως τιμή στους ανθρώπους που έφυγαν άδικα στο δρόμο δεν είναι απλά να κατονομάζονται, αλλά και να καταδικάζονται οι πολιτικές που απειλούν τους αστέγους σε όλες τις ΗΠΑ.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συσσίτιο και προσφορά βοήθειας σε αστέγους όλη νύχτα.

Με πληροφορίες από dcist.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: