61% των Ρουμάνων έχουν θετική άποψη για το σοσιαλιστικό τους παρελθόν

Κόντρα σε δεκαετίες απηνούς αντικομμουνισμού στη χώρα, πάνω από έξι στους δέκα Ρουμάνους αποτιμούν θετικά το σύνολο ή κάποιες περιόδους της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης ως το 1989.

Αναμφίβολα, μια από τις πιο έντονα αντικομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι η Ρουμανία, χώρα που εξάλλου από την αρχή των ανατροπών του 1989 βρέθηκε στο επίκεντρο της δυτικής προπαγάνδας, με διάφορες ιστορίες τρόμου να προσπαθούν δώσουν νομιμοποίηση στο μη “βελούδινο” τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε εκεί η καπιταλιστική παλινόρθωση.

Οι επιθέσεις κατά του σοσιαλισμού και της δράσης όσων υπερασπίζονται την κομμουνιστική ιδεολογία συνεχίζονται έκτοτε με αμείωτη ένταση, φαίνεται όμως πως παρόλαυτα η πλειονότητα του ρουμανικού λαού εξακολουθεί να βλέπει θετικά το σοσιαλιστικό παρελθόν της χώρας ή τουλάχιστον κάποια χρονική περίοδο στη διάρκειά του.

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 12 Απριλίου και 3 Μαΐου, με φορέα το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων της Ρουμανικής Ακαδημίας. Τα ερωτήματα αφορούσαν μεταξύ άλλων το βαθμό υπερηφάνειας που νιώθουν οι Ρουμάνοι για την καταγωγή τους (84% θετικές απαντήσεις), αν επιθυμούν ένωση με τη Μολδαβία (65% συμφωνούν) κι αν πιστεύουν πως πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα (θετικά απάντησε το 80%). Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της έρευνας ωστόσο αφορά τις απόψεις των ερωτηθέντων για το σοσιαλιστικό καθεστώς στη χώρα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 27,2%, δηλαδή πάνω από ένας στους τέσσερις Ρουμάνους θεωρούν πως ο σοσιαλισμός έκανε καλό στη Ρουμανία, 29,6% πως έβλαψε τη χώρα, ενώ πάνω από ένας στους τρεις επέλεξαν την απάντηση “Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ο κομμουνισμός στη δεκαετία του ’50 ήταν ένα πράγμα, εκείνος της εποχής του Τσαουσέσκου αρκετά διαφορετικός”. Υπενθυμίζεται πως ο Τσαουσέσκου διαδέχθηκε τον Γκεοργκίου Ντεζ στην ηγεσία της χώρας το 1965 και την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, μέχρι την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας της δεκαετίας του΄80, για την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει από το ΔΝΤ. Αυτή η περίοδος φαίνεται πως χρωματίζει αρνητικά τις απόψεις ενός σημαντικού τμήματος των ερωτηθέντων, που ανακαλούν ως “χρυσή εποχή” εκείνη που προηγήθηκε του Τσαουσέσκου. 8,9% επέλεξαν να μην απαντήσουν καθόλου. Αθροιστικά, το ποσοστό όσων έχουν ακόμα και μερική θετική άποψη για το σοσιαλισμό ξεπερνά το 61%.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι πολύ μακριά από εκείνα έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί πριν 9 χρόνια, κατά την οποία το 63% δήλωνε πως ζούσε καλύτερα το 1989, και το 41% πως θα ψήφιζε σήμερα το Νικολάε Τσαουσέσκου.

Με πληροφορίες από adevarul.ro μέσω koutiblog.eu

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: