500.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας στη συγκέντρωση για τα 31 χρόνια της Χαμάς

Κλειστά παρέμειναν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, ενώ ομιλία εκφώνησε ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανιγέχ

Περίπου μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τα 31 χρόνια από την ίδρυση της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ανάμεσά τους το πανεπιστήμιο Αλ – Αζάρ παρέμειναν κλειστά.

Σε ομιλία του ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης Ισμαήλ Χανιγέχ είπε πως κατασχέθηκε τεχνολογική συσκευή από τον ισραηλινό στρατό, μετά από αποκάλυψη μυστικής αποστολής του στη Γάζα τον περασμένο μήνα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο επτά Παλαιστινίων και ενός Ισραηλινού στρατιώτη, τροφοδοτώντας νέα, σφοδρή επίθεση του Ισραήλ στην πολύπαθη περιοχή. Σύμφωνα με το Χανιγέχ, αυτή η συσκευή αποδεικνύει τον επιχειρησιακό τρόπο δράστης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στη Γάζα. Αναφέρθηκε επίσης στις δύο επιθέσεις που έγιναν αυτή τη βδομάδα στη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα των θάνατο δυο Ισραηλινών στρατιωτών κι ενός μωρού τεσσάρων ημερών σε σταθμό λεωφορείου του παράνομου Εβραϊκού εποικισμού της Όφρα. Δήλωσε πως «δεν αρνείται» τις κατηγορίες «των σιωνιστών», πως όσα έγιναν εκεί σχετίζονται με την κυβέρνηση της Γάζας, προσθέτοντας πάντως ότι «οι άντρες της δυτικής όχθης δε χρειάζονται τηλεχειριστήριο ή διαταγή», αποφεύγοντας ωστόσο να αναλάβει άμεσα την ευθύνη για τα χτυπήματα, ένα από τα οποία έγινε από μέλος της Χαμάς.

Φωτογραφίες από facebook

Η Χαμάς αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις χώρες της ΕΕ. Πρόσφατα, έπεσε στο κενό προσπάθεια καταδίκης της στον ΟΗΕ, όπου πάντως η Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενη με τις επιταγές των ευρωνατοϊκών της συμμάχων, υπερψήφισε την αμερικανική πρόταση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: