496 νεκροί και 17000 τραυματίες στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του πολιτικού συστήματος στο Ιράκ

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την πρώτη του περασμένου Οκτώβρη, με αίτημα τις ριζικές μεταρρυθμίσεις ενάντια στη διαφθορά και την κοινωνική ανισότητα, σε μια χώρα πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, τα οφέλη των οποίων νέμονται λίγοι μέσα στη χώρα.

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνει ο ιρακινός λαός, στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από μια διεφθαρμένη κυβέρνηση, που γαντζώνεται με κάθε τρόπο από την εξουσία, ανάμεσά τους και τη βίαιη καταστολή κατά των διαδηλωτών, που συνεχίζονται εδώ και μήνες.  

Σύμφωνα με την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για το Ιράκ, Jeanine Hennis-Plasschaert, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί αυτές τις εβδομάδες, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού, έχουν χάσει τη ζωή τους 496 άνθρωποι και 17000 έχουν τραυματιστεί.  

Οι δολοφονίες και οι απαγωγές διαδηλωτών ώθησαν την ειδική αντιπρόσωπο στο να υπογραμμίσει πως “το κράτος είναι υπεύθυνο να προστατεύει τους πολίτες του. Οι απαγωγές, οι παράνομες συλλήψεις και οι άγριες δολοφονίες δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία”.  Κάλεσε τους πολιτικούς υπεύθυνους να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, κάνοντας δεκτά τα αιτήματα των διαδηλωτών και εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις, διευκολύνοντας παράλληλα την εκλογή νέου πρωθυπουργού.     

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την πρώτη του περασμένου Οκτώβρη, με αίτημα τις ριζικές μεταρρυθμίσεις ενάντια στη διαφθορά και την κοινωνική ανισότητα, σε μια χώρα πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, τα οφέλη των οποίων νέμονται λίγοι μέσα στη χώρα. Ζητούν επίσης την παραίτηση όλης της κυβέρνησης, τη διάλυση της βουλής και την κατάργηση του διχαστικού και συνειδητά από πλευράς ΗΠΑ μη λειτουργικού πολιτικού συστήματος που επιβλήθηκε μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.  

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: