10.000 ευρώ πρόστιμο σε Νεοζηλανδούς ακτιβιστές επέβαλε Ισραηλινό δικαστήριο για μποϋκοτάζ συναυλίας

Με δικαστικές διώξεις και επιβολή προστίμων προσπαθεί να ανακόψει το Ισραήλ το διεθνές κίνημα μποϊκοτάζ κατά των πολιτικών του.

Μια νέα μηχανή για να αναχαιτίσει τη δυναμική του κινήματος μποϋκοτάζ του Ισραήλ προσπαθεί να στήσει το Ισραηλινό κράτος, διώκοντας δικαστικά και επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα σε ακτιβιστές που δραστηριοπούνται κατά της πολιτικής του διεθνώς. Έτσι λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ επέβαλε την Τετάρτη πρόστιμο 45000 ισραηλινών σέκελ, δηλαδή περίπου 10.000 ευρώ σε δυο νεοζηλανδούς ακτιβιστές του κινήματος BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), τους Τζαστίν Σαξ και Νάντια Αμπού-Σανάμπ για βλάβη σε τρεις ισραηλινούς εφήβους που είχαν αγοράσει εισιτήρια για συναυλία της Νεοζηλανδής τραγουδίστριας Lorde στο Τελ Αβίβ, η οποία ακυρώθηκε λόγω παρέμβασης του κινήματος.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβρη η τραγουδίστρια είχε ανακοινώσει πως θα έδινε συναυλία στο Τελ Αβίβ τον Ιούνη του 2018, μετά όμως από πίεση μέσω των ΜΚΔ και τη δημοσίευση ανοιχτής επιστολής από τους δυο ακτιβιστές που την παρακινούσαν να μη στηρίξει έμμεσα τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης, αποφάσισε να ακυρώσει το σόου, λέγοντας “Είχα πολλές συζητήσεις με ανθρώπους διαφορετικών απόψεων και νομίζω πως η σωστή απόφαση αυτή τη στιγμή είναι να ακυρώσω τη συναυλία”.

Τον περασμένο Γενάρη, η δικηγόρος Νιτσάνα Νταρσάν-Λάιτνερ, πρόεδρος της ισραηλινής ΜΚΟ “Σουράτ Χαντίν” υπέβαλε μήνυση εκ μέρους τριών ανηλίκων, οι οποίοι είχαν αγοράσει εισιτήρια για τη συναυλία και είχαν λάβει κανονικά τα χρήματά τους όταν αυτή ακυρώθηκε. Η μήνυση λοιπόν για να έχει έστω και προσχηματική νομική υπόσταση, βασίστηκε σε βλάβη ” της καλλιτεχνικής τους ευημερίας” (sic) του “ελεύθερου χρόνου τους” και κυρίως “του καλού τους ονόματος ως Εβραίων και Ισραηλινών”.

Δεν ήθελε και πολλά προφανώς το δικαστήριο για να επιβάλει καταδικαστική απόφαση στους ακτιβιστές, βάσει ενός αμφιλεγόμενου ακόμα και μέσα στο Ισραήλ νόμου “Αντί-μποϋκοτάζ” που επιτρέπει αστικές αγωγές κατά οργανισμών που καλούν σε μποϋκοτάζ κατά του κράτους. Οι στοχεύσεις τόσο της νομοθεσίας, όσο και της συγκεκριμένης απόφασης διακρίνονται ξεκάθαρα στις δηλώσεις της ικανοποιημένης φυσικά δικηγόρου, που μίλησε για “απόφαση που καθιστά σαφές πως οποιοσδήποτε καλεί σε μποΪκοτάζ κατά του ισραηλινού κράτους μπορεί να διωχθεί για πρόκληση βλάβης και να αποζημιώσει όσους βλάπτονται από το κάλεσμα για μποϋκοτάζ, είτε μέσα είτε έξω από το Ισραήλ”. Πρόσθεσε επίσης ότι η εφαρμογή της απόφασης στους κατηγορούμενους είναι εφικτή, καθώς η Νέα Ζηλανδία έχει δικαστικές συμφωνίες με το Ισραήλ που επιτρέπουν στο δικαστήριο να απαιτήσει την καταβολή της επιδικασθείσας αποζημίωσης, όπως και των δικαστικών εξόδων, που ανέρχονται επίσης σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Πληροφορίες από: jpost.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: