Δελτίο Τύπου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο οργανισμό του Υπουργείου

Σκόπιμη αποδυνάμωση του δημοσίου τομέα και του θεσμικού ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου στην κοινωνία κατά τα τελευταία χρόνια, ιδιωτικοποίηση ως εργαλείο «ανάπτυξης» και περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Σε Δελτίο Τύπου προχώρησε σήμερα, 14/12/2021, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης μετά από την υπογραφή του νέου οργανισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον αρμόδιο Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη. Ο οργανισμός δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί στους εργαζόμενους που θα τον υπηρετήσουν, αλλά αυτό είναι μάλλον λεπτομέρεια για μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τον κρατικό μηχανισμό ως τσιφλίκι των αφεντικών της. Οι αλλαγές στον οργανισμό είναι ενταγμένες στο πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων, εκχώρησης αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα και μείωσης των δαπανών για δημόσιες υπηρεσίες, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες προς ιδιώτες για τις ίδιες αυτές υπηρεσίες. Όπως σημειώνει και το Δελτίο Τύπου, ο νέος οργανισμός κινείται στο ίδιο μοτίβο με τους τομείς της υγείας, της παιδείας, των συγκοινωνιών, εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ τ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τομείς Βιομηχανίας και Ενέργειας

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η     –     Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

Αθήνα 14.12.2021

  

Αναφορά στις νέες οργανωτικές εξελίξεις που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Με αφορμή το γεγονός ότι γνωστοποιήθηκε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης η υπογραφή του νέου οργανισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον αρμόδιο Υπουργό επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Για άλλη μία αφορά υλοποιείται η αναδιάρθρωση των υπηρεσιακών δομών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων εργαζόμενων και χωρίς οι εργαζόμενοι του Υπουργείου να έχουν πλήρη γνώση των ειδικότερων αρμοδιοτήτων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν, στη «λογική αυτό είναι και άμα σας αρέσει».

2. Στη νέα οργανωτική δομή του Υπουργείου, όπως παρουσιάστηκε συνολικά προ μηνών στα σωματεία, υπάρχουν προφανείς αδικίες και αστοχίες τόσο σε επίπεδο εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών όσο και προσφοράς στην κοινωνία, δεδομένου ότι:

  • Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας μειώνεται κατά δύο Διευθύνσεις και κατά τέσσερα τμήματα,
  • Καταργούνται ή διασπούνται ολόκληρες Διευθύνσεις (όπως η Διεύθυνση  Τεχνικών Επαγγελμάτων και Ασφαλείας Εγκαταστάσεων ή η Διεύθυνση Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών), με διαφαινόμενη υποβάθμιση της αξίας του ασκούμενου αντικειμένου, όταν βασικά ζητούμενα της βιομηχανικής μας πολιτικής θα πρέπει να αποτελούν: η πραγματική μετάβαση σε νέα βιομηχανικά πρότυπα, η άσκηση ουσιαστικής πολιτικής για τις επαγγελματικές δεξιότητες και η δημιουργία βιώσιμων μηχανισμών για τη στρατηγική τους ανάπτυξη.
  • Στη Διεύθυνση Ασφαλείας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, με ήδη μεγάλο και σημαντικό αριθμό αρμοδιοτήτων προσθέτονται νέες αρμοδιότητες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εντατικοποίηση της εργασίας των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν σε αυτή.

3. Οι νέες δομές συνδυάζονται με τις διαχρονικές πολιτικές υποβάθμισης των υπηρεσιών μας και συγκεκριμένα:

  • Σε επίπεδο αρμοδιοτήτων: η πρόσφατη μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης βεβαιώσεων χειροτεχνικής δεξιότητας σε εποπτευόμενο φορέα, η μεταφορά χρηματοδότησης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές σε άλλο Υπουργείο, ο αποκλεισμός μας από τα χρηματοδοτικά εργαλεία των τελευταίων αναπτυξιακών νόμων και η σχεδιαζόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων μας επί του Ν.3299/04 σε άλλη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου.
  • Σε επίπεδο στελέχωσης: δεν εξασφαλίζεται ο απαραίτητος αριθμός εργαζομένων για την βέλτιστη εξυπηρέτηση του αντικειμένου με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η υλοποίηση του έργου μας, να εντατικοποιείται η εργασία και να παρατηρούνται συνεχείς αποχωρήσεις συναδέλφων.

Η αποψίλωση και συρρίκνωση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων είναι ακόμα χειρότερη στη Γενική Γραμματεία  Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (απώλεια δομής και αντικειμένου προς ΔΙΜΕΑ και ΟΒΙ καθώς και σχεδιαζόμενη κατάργηση ολόκληρης Γενικής Διεύθυνσης)

Κατά τη γνώμη μας, οι νέες δομές στήνονται με βασικό γνώμονα τη συρρίκνωση των λειτουργικών δομών. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της σκόπιμης αποδυνάμωσης του δημοσίου τομέα και του θεσμικού ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου στην κοινωνία κατά τα τελευταία χρόνια, της γενικότερης τάσης ιδιωτικοποίησης ως εργαλείου «ανάπτυξης» και της περικοπής των δημοσίων δαπανών. Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές των ολίγων και ισχυρών, όπως άλλωστε το βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας και σε άλλους νευραλγικούς τομείς του δημόσιου τομέα, όπως στην υγεία, την παιδεία, τα μέσα συγκοινωνίας, όπως αυτά δείχνουν να αλλάζουν εις βάρος της κοινωνίας στα χρόνια της πανδημίας.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: