Δε σας ξεχνάμε. Δόξα και τιμή στους αγωνιστές της Γυάρου

Mε την κόκκινη σημαία να ανεμίζει περήφανα, με τη «Ρωγμή» να κυριαρχεί, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, το ΚΚΕ τίμησε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σε αυτόν τον ξερότοπο καταμεσής του Αιγαίου. Δημήτρης Κουτσούμπας: Θα ανοίγουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα και μια καινούρια ρωγμή σε αυτό το σάπιο σύστημα (ΦΩΤΟ)

«Δε σας ξεχνάμε. Δόξα και τιμή στους αγωνιστές της Γυάρου». Με αυτό το πανό να δεσπόζει στους τοίχους των φυλακών στη Γυάρο και με την κόκκινη σημαία να ανεμίζει περήφανα, με τη «Ρωγμή» να κυριαρχεί, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, το ΚΚΕ τίμησε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σε αυτόν τον ξερότοπο καταμεσής του Αιγαίου.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης που φιλοτέχνησε το μνημείο «Ρωγμή».

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη. Εκεί βρέθηκαν σήμερα αγωνιστές που είχαν περάσει από τα χώματα της Γυάρου ως εξόριστοι, ή γυναίκες και αδελφές εξόριστων, που ανέσυραν στη μνήμη τους στιγμές και ιστορίες. Εκεί βρέθηκαν και οι απόγονοι εξόριστων, που περπάτησαν εκεί όπου είχαν βασανιστεί, αγωνιστεί και κρατήσει τη σημαία του ΚΚΕ ψηλά οι αγωνιστές, ενώ ιδιαίτερη ήταν η μαζική παρουσία της νεολαίας.

Το τεράστιο κτίριο των φυλακών προσέλκυσε τα βλέμματα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπαθούσαν να δουν μέσα, να φανταστούν τις σκληρές συνθήκες στις οποίες έζησαν οι εξόριστοι, να οσμιστούν την πάλη της ζωής με τα βασανιστήρια και το θάνατο, τον ηρωισμό και τη θυσία χιλιάδων ανθρώπων που δε λύγισαν.  Το νέο λεύκωμα της «Σύγχρονης Εποχής» για τη Γυάρο, που διακινούνταν στην εκδήλωση, έγινε ανάρπαστο, συμβάλλοντας στην γνώση και την κατανόηση του χώρου και της ιστορίας του.

Απέναντι ακριβώς από το κτίριο των φυλακών, δεσπόζει το μνημείο του ΚΚΕ, η «Ρωγμή», που τονίζει ότι οι αγώνες και οι θυσίες δεν πάνε χαμένες, αλλά μπαίνουν σφήνα στο άδικο σύστημα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και εκ μέρους της ΚΝΕ ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ. Στη συνέχεια, έγινε προσκλητήριο νεκρών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή στέλνοντας το μήνυμα:

«Είμαστε εδώ, για να ακουμπήσουμε στον ίδιο τοίχο που ακουμπήσανε και οι σύντροφοί μας.

Είμαστε εδώ, αντλώντας δύναμη για τις μάχες που είναι μπροστά. Σπουδάζουμε, εδώ, στον τόπο του μαρτυρίου, το μάθημα της ανειρήνευτης, της ανυποχώρητης πάλης.

Αυτές, οι είκοσι μία ρωγμές στο μνημείο, όσα και τα χρόνια λειτουργίας της φυλακής, μας δείχνουν το δρόμο.

Όσο ισχυρός και να είναι ο αντίπαλος. Όσο βάναυσος. Εμείς θα νικήσουμε. Εμείς θα ανοίγουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα, και μια καινούργια ρωγμή σε αυτό το σάπιο σύστημα, ώσπου να καταρρεύσει μέσα από τις ίδιες τις αντιφάσεις του, κάτω από τα σφοδρά χτυπήματα της επαναστατημένης εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Για αυτό είμαστε εδώ. Να βεβαιώσουμε τους συντρόφους που χάθηκαν σε άνιση μάχη κι αγώνα, πως όχι μόνο τίποτα δεν πάει χαμένο μα και πως ακριβώς η θυσία τους είναι το λίπασμα στους αγώνες που έρχονται» (Από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκδήλωση για την αποκάλυψη του μνημείου «Ρωγμή» στη Γυάρο – Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα εδώ).

Το μνημείο είναι δικαίωση του αγώνα και της θυσίας των αγωνιστών του ΚΚΕ

Στον χαιρετισμό του, ο Δημήτρης Γόντικας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η ομάδα των συντρόφων που ανέλαβε την ευθύνη να μεταφέρει και να τοποθετήσει το μνημείο της ΚΕ έφερε σε πέρας ένα μεγάλο, σύνθετο και αρκετά δύσκολο έργο. Σημείωσε, ότι το έργο αυτό κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί και να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες χάρη στη συνειδητή, υπεύθυνη, καλά συντονισμένη, γεμάτη αυταπάρνηση και μεγάλο ενθουσιασμό δουλειά δεκάδων συντρόφων.

Όλοι είχαν πλήρη συνείδηση ότι το μνημείο αυτό είναι δικαίωση του αγώνα και της θυσίας των αγωνιστών του ΚΚΕ, ένας ύμνος στη δύναμη και την ακλόνητη πίστη τους, στη δύναμη των ιδεών του Κόμματος, που εμπνέουν και οδηγούν τους αγωνιστές σε μεγάλα και απίστευτα κατορθώματα.

Εκ μέρους της ΚΕ, ο Δ. Γόντικας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Μητρόπουλο, που μαζί με άλλους μηχανικούς, αρχιτέκτονες, τοπογράφους και άλλους ειδικούς σχεδίασε τη μεταφορά και κυρίως την τοποθέτηση του μνημείου. Ακόμα, ευχαρίστησε την ομάδα των οικοδόμων, που βοήθησε αποφασιστικά, ως ελάχιστη προσφορά στη μνήμη του συντρόφου Σταύρου Λίτσα. Την ομάδα των υδραυλικών και ηλεκτρολόγων, τους χειριστές των γερανών, τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο και το συνεργείο του, που ήρθαν από την Καλαμάτα για να χτίσουν τον πετρόχτιστο περίβολο του μνημείου. Ακόμα, τους συντρόφους της επιμελητείας και ειδικά τον μάγειρα Λεωνίδα, τον Γιώργο Διαμαντόπουλο που διέθεσε το σκάφος του για τις ανάγκες επικοινωνίας με τη Σύρο και τους συντρόφους από την ΚΟ της Σύρου.

Επίσης, τους συντρόφους γιατρούς που συνόδευσαν την αποστολή, τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη για την προετοιμασία και οργάνωση της αποστολής και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά, καθώς και στους Μιχάλη και Χρήστο Παπαδάκη και στον Δήμο Βασίβαγλη, που διέθεσαν τα μηχανουργεία τους για να φτιαχτεί το μνημείο. Κάλεσε, τέλος, σε συνέχιση της προσφοράς, τόσο για τις ανάγκες του μνημείου στη Γυάρο, όσο και για την προετοιμασία της ανέγερσης του μνημείου στη Μακρόνησο το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Μυρωδιάς, εμφανώς συγκινημένος, τόνισε ότι αν και το μνημείο φέρει την υπογραφή του, το αποτέλεσμα είναι μια συλλογική προσπάθεια. Ακόμα, υπογράμμισε την ιδιαίτερη προσφορά του ΚΚΕ που αναλαμβάνει τέτοιες δράσεις και γίνεται θεματοφύλακας της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας.

902.gr

Δείτε ακόμα:

Επίσκεψη-προσκύνημα στη Γυάρο – Οι πρώτες εικόνες (ΦΩΤΟ)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: