Δ. Κουτσούμπας: Το «ΟΧΙ» του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο δυνατό από τον ίδιο τον λαό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο προϋπολογισμός σας είναι αντιλαϊκός, ταξικός και αυτό αποτυπώνεται και στις δαπάνες που αφορούν παροχές για τους εργαζόμενους, για τις συντάξεις, για την Υγεία, την Παιδεία – Το ΚΚΕ δίνει απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει και πώς μπορούμε πραγματικά να τα καταφέρουμε για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Κάλεσμα στους ανθρώπους του μόχθου, της δουλειάς, της ζωής να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, μέσα στους αγώνες, στο κίνημα, για να βάλουν τη σφραγίδα τους στις επερχόμενες εξελίξεις απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Όπως σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, πρέπει το «όχι» που λέει το ΚΚΕ σε αυτόν τον προϋπολογισμό να γίνει πιο δυνατό από τον ίδιο τον λαό. Τόνισε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά με τους προηγούμενους, είναι αντιλαϊκός και αποτελεί μέσο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων. Πρόσθεσε ότι για μία ακόμη χρονιά η αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων γίνεται από τους έμμεσους φόρους, δηλαδή από τις τσέπες των εργαζομένων και των ανθρώπων του μόχθου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε και στο γεγονός ότι εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας είναι μειωμένες οι δαπάνες για την Υγεία, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύεται πως όποιες δαπάνες έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες είναι παγωμένες, ενώ για τις ανάγκες του κεφαλαίου, ειδικά για τις «πράσινες» μπίζνες, είναι αυξημένες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις στρατιωτικές δαπάνες, τονίζοντας ότι δίνονται 7,5 δισ. για την αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ενώ αναφορικά με τα Εργασιακά ανέδειξε την κοροϊδία της αύξησης 2% στον κατώτατο μισθό, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει. Υπογράμμισε επίσης ότι ο καυγάς ανάμεσα στα αστικά κόμματα γίνεται για το πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ολόκληρη η ομιλία

Πρέπει να αναγνωρίσουμε και σε σας της ΝΔ και σε σας του ΣΥΡΙΖΑ ότι τόσες μέρες τώρα προσπαθήσατε να φέρετε τη συζήτηση στα μέτρα σας!

Ακόμα και μια τέτοια συζήτηση, όπως είναι αυτή για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία προσφέρεται για να γίνει μια πιο ουσιαστική αντιπαράθεση και ένας κόσμος ίσως να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα για την πολιτική, τις θέσεις των κομμάτων, εσείς προσπαθήσατε να τη φέρετε στα μέτρα της κάλπικης αντιπαράθεσής σας.

Εύγε και στους δύο!

Εμείς, πάντως, θα επιμείνουμε στο να αναδείξουμε τα βασικά πολιτικά ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό, θα επιμείνουμε στην ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα και όχι τις λαϊκίστικες κορόνες Μητσοτάκη – Τσίπρα και λοιπών ακολούθων σας εδώ μέσα σε αυτόν τον κατήφορο!

Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση της ΝΔ έλεγε πως «φάγαμε πια το γάιδαρο, κάντε υπομονή, έρχεται και το εμβόλιο και μετά επιστρέφουμε στην κανονικότητα»!!!

Τώρα ποιος έφαγε τον γάιδαρο, το συζητάμε…

Πάντως το εμβόλιο ήρθε, η πανδημία όμως δεν έφυγε. Είναι εδώ, ακόμα πιο φονική και κάνουμε την ίδια ακριβώς συζήτηση: Για τα αυτονόητα που αρνείστε!

Εμείς, κύριοι της κυβέρνησης, δεν θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσατε και θα ψηφίσετε σήμερα, είναι «εκτός τόπου και χρόνου», όπως σας καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι εντός, πιο εντός δεν γίνεται, των απαιτήσεων που έχουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα, στη δεδομένη χρονική στιγμή, για να κατοχυρώσουν τα τεράστια κέρδη τους, την ώρα που ο λαός υποφέρει.

Για τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τους ρυθμούς ανάπτυξης

Γι’ αυτό, άλλωστε, περίσσεψαν και οι πανηγυρισμοί σας για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και οι διαβεβαιώσεις ότι αυτοί θα συνεχιστούν!

Κλείνετε το μάτι στους λίγους του κεφαλαίου, οι οποίοι προσδοκούν ασφάλεια για τις επενδύσεις τους και άλλες εγγυήσεις για τα κέρδη τους και καλλιεργείτε ταυτόχρονα και ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους, στον λαό, ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι για όλους.

Σας ακούμε να λέτε ότι «η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, τη μεγαλύτερη μείωση της φτώχειας»!!!

Για να μη μιλήσουμε για το πώς μετριέται η ανεργία, που πλέον αρκεί κάποιος να απασχολείται λίγες μέρες, λίγες ώρες την εβδομάδα και να λογαριάζεται ως κανονικά εργαζόμενος.

Για να μη ρωτήσουμε ποια μεζούρα έχετε βγάλει και μετράτε τη φτώχεια, δηλαδή το όριο της στοιχειώδους επιβίωσης…

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τους υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης που λέτε.

Από πού προέκυψαν αυτοί;

«Η μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη», για την οποία κοκορεύεστε, είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης, διατήρησης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης. Πιάσατε το νήμα από κει που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν και συνεχίζετε.

– Θέλετε να σας θυμίσουμε τους καθηλωμένους μισθούς πείνας;

– Την απογείωση τις ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις;

– Τις απλήρωτες υπερωρίες, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την τηλεργασία, αυτή τη νέα μορφή εκμετάλλευσης;

– Θέλετε, δηλαδή, να μιλήσουμε για όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, βασική προϋπόθεση βέβαια της καπιταλιστικής ανάπτυξης;

Ξέρουμε πως δεν σας αρέσουν αυτά τα «ξύλινα» επαναλαμβανόμενα, αλλά την εκμετάλλευση πώς αλλιώς να την πεις; Εκτός κι αν επιλέγεις να το παίζεις χαζοχαρούμενος, όπως κάποια παπαγαλάκια σε μέσα ενημέρωσης…

Αυτή «η μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη», που διαφημίζετε, είναι το αποτέλεσμα της προκλητικής στήριξης των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου με νέα κίνητρα και προνόμια.

Θέλετε να σας θυμίσουμε

– τις διαδοχικές μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων,

– τις απευθείας επιδοτήσεις μέσα από τα διάφορα χρηματοδοτικά πακέτα και τους αναπτυξιακούς νόμους,

– τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών;

Ο κατάλογος, βέβαια, όταν πρόκειται για τη στήριξη του κεφαλαίου, δεν έχει τέλος.

Θέλετε μήπως να μιλήσουμε για τον νόμο Χατζηδάκη;

Μπορείτε να περηφανεύεστε γι’ αυτόν βέβαια…

Πρόκειται για έναν εμβληματικό νόμο σε ό,τι έχει να κάνει και με την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και τη στήριξη της ολιγαρχίας του πλούτου. Αλλά, προσέξτε! Γελάει καλά, όποιος γελάει τελευταίος, λέει ο λαός μας. Και τελευταία, σας έχει κοπεί και λίγο το γέλιο, ιδιαίτερα εκεί όπου οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους αδρανοποίησαν αυτόν τον κατάπτυστο νόμο.

«Η μεγαλύτερη, όμως, ανάκαμψη στην Ευρώπη», σύμφωνα και με τις δικές σας εκτιμήσεις, απέχει πάρα πολύ ακόμα για να φτάσει έστω στο προ κρίσης επίπεδο.

Στο επίπεδο του 2019 θα φτάσει το πρώτο εξάμηνο του ’22, αν πάλι όλα εξελιχθούν ομαλά! Μάλιστα, οι ίδιες εκτιμήσεις σας έλεγαν ότι χρειάζεται μια δεκαετία ακόμα για να φτάσει στο επίπεδο του 2008.

Δηλαδή, κάπου στο 2032. Δηλαδή ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…

Κι όλα αυτά, επαναλαμβάνω, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, πράγμα αδύνατο σε αυτό το σύστημα, αδύνατο για τον καπιταλισμό!

Γιατί σε ένα σύστημα που είναι γεμάτο μεγάλες αντιθέσεις, ανταγωνισμούς, είναι αστείο να μιλάει κανείς για …ομαλότητα, πολύ περισσότερο που η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε γυάλα…

Γι’ αυτό κρατηθείτε λίγο…

Δεν σας προβληματίζει η επιβράδυνση της Κίνας, η ένταση της διαπάλης ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα, άλλα κέντρα; Μια διαπάλη, η οποία πολύ πιθανό να έχει επιπτώσεις και στα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια τα οποία αναμένετε στην Ελλάδα;

Αλήθεια, δεν σας προβληματίζουν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για νέα επιβράδυνση της οικονομίας και κοινωνική αβεβαιότητα;

Δεν σας προβληματίζει η όξυνση στο εσωτερικό της ΕΕ, ιδιαίτερα ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία;

Η διαπάλη που δυναμώνει για την πορεία του πληθωρισμού και τα επιτόκια;

Η αντιπαράθεση με ποιο καύσιμο θα γίνει η περιβόητη πράσινη μετάβαση, αλλά και για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης;

Κατεβάστε, λοιπόν, λίγο τους τόνους, γιατί όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που δημιουργούν σοβαρές επισφάλειες για την επόμενη μέρα, η οποία μόνο ρόδινη δεν προβλέπεται για τους εργαζόμενους.

Ένας ακόμα βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός προϋπολογισμός

Κυρίες και κύριοι,

Και ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος από τα ίδια ή παρεμφερή αντιλαϊκά υλικά που καταρτίστηκαν και όλοι οι προϋπολογισμοί όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι ένας προϋπολογισμός βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός. Άλλωστε, ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί το βασικό εργαλείο υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων. Διαχρονικά αποτελεί το μέσο αναδιανομής σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων.

Και ο προϋπολογισμός, λοιπόν, για το 2022 δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτές τις γενικές αρχές.

Είναι ένας προϋπολογισμός αντιλαϊκός, γιατί ενώ προβλέπεται ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ και θα φτάσουν τα 50 δισ., η μερίδα του λέοντος από αυτή την αύξηση θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους οι οποίοι αυξάνονται κατά 2 δισεκατομμύρια.

Με δυο λόγια, αυτή η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα βγει κυρίως από τις τσέπες των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου. Αυτοί κυρίως επιβαρύνονται από τους έμμεσους, τους πιο άδικους φόρους.

Είναι ένας προϋπολογισμός ταξικός, γιατί το σύνολο των φορολογικών εσόδων, δηλαδή των φορολογικών βαρών, ουσιαστικά, φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ, αντίθετα, για τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, παρά την αύξηση των κερδών τους, προβλέπεται «φιλική συμμετοχή», στα συμβολικά επίπεδα του 5%!!!

Αυτή η «φιλική συμμετοχή» των μεγάλων εταιρειών στα φορολογικά έσοδα γίνεται ακόμα πιο προκλητική αν κανείς σκεφτεί ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα κουβαλάνε στις πλάτες τους τα βάρη που φορτώθηκαν και από την εποχή των μνημονίων.

Ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις απολαμβάνουν νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, ευεργετούνται με συνεχείς μειώσεις στη φορολογία τους.

Είναι ή δεν είναι πρόκληση η συνταγματικά κατοχυρωμένη φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών, όλων αυτών δηλαδή που δεν ξέρουν τι έχουν και καταγράφουν φέτος νέο ιστορικό ρεκόρ σε κέρδη, ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων;

Είναι περιττό, φαντάζομαι, να θυμίσω πως την πρόταση του ΚΚΕ για να καταργηθεί επιτέλους αυτή η προκλητική φοροαπαλλαγή στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση την απορρίψατε όλοι σας!

Και εσείς της ΝΔ -αλίμονο!- αλλά και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και εσείς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Είναι ή δεν είναι πρόκληση το γεγονός ότι καμιά από τις κυβερνήσεις δεν εφάρμοσε τα άρθρα του νόμου για την επιβολή Ειδικού Φόρου στα Ακίνητα των Νομικών Προσώπων, ο οποίος -σύμφωνα με εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- θα έβαζε στα κρατικά ταμεία 4 δισ. περίπου, ενώ αντίθετα στη θέση του επιβλήθηκε ο άδικος, αντιλαϊκός ΕΝΦΙΑ, τα έσοδα του οποίου κυμαίνονται στα 2,5 δισ.;

Και μη μας πείτε πάλι για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ….

Ένας τρόπος υπάρχει να απαλλαγεί η λαϊκή οικογένεια από τον βραχνά να πληρώνει νοίκι στο δικό της σπίτι και αυτός είναι μόνο η οριστική κατάργησή του.

Ούτε για τους βιοπαλαιστές αγρότες αντέχει η οικονομία με όσα μας λέτε. Τους δίνετε ψίχουλα και τα διαφημίζετε για καρβέλια.

Όταν το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη και οι τιμές παραγωγού στα Τάρταρα. Καμιά αναπλήρωση σε ό,τι τους αρπάξατε με τα μνημόνια και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην αγροτική παραγωγή, δόθηκε μόλις το 1% περίπου του συνολικού πακέτου το 2021 και μηδέν για το 2022.

Ως προς τις εκπτώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου προβλέπονται 50 εκατ. μόνο για αγρότες συνεταιρισμένους και νεοεισερχόμενους, ενώ πριν το 2017 ήταν πάνω από 150 εκατομμύρια. Είσαστε πολύ πίσω από τις ανάγκες τους.

Ούτε φυσικά δεχτήκατε το αυτονόητο. Να μη φορολογούνται οι μικροεπαγγελματίες από το 1ο ευρώ και να ενταχθούν στο αφορολόγητο.

Αναφέρομαι σε όλους αυτούς τους μικροεπιχειρηματίες που παλεύουν με τα χρέη, παλιά και καινούργια, τώρα με τις πανάκριβες πρώτες ύλες, που ψαλιδίζουν το εισόδημα και την εκτίναξη του κόστους της Ενέργειας, με λογαριασμούς που οι αυξήσεις ξεπερνούν αυτό το διάστημα το 50%.

Προφανώς και για αυτούς δεν αντέχει η οικονομία.

Κυρίες και κύριοι,

Ο προϋπολογισμός σας είναι αντιλαϊκός, ταξικός και αυτό αποτυπώνεται και στις δαπάνες που αφορούν παροχές για τους εργαζόμενους, για τις συντάξεις, για την Υγεία, την Παιδεία.

Για πείτε μας λοιπόν:

Γιατί παρά την αύξηση του ΑΕΠ, που έχετε κάνει σημαία σας, αλλά και την αύξηση και των φορολογικών εσόδων, παραμένουν παγωμένες δαπάνες που αφορούν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες;

Για τις συντάξεις τι να πούμε; Βλέπετε έχει φροντίσει γι’ αυτό ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ και η συνέχειά του ο νόμος για το τζογάρισμα του Ασφαλιστικού.

Για την Παιδεία προφανώς υπολογίζετε στο «νέο σχολείο» που θέλετε να διαμορφώσετε, όπου όλα θα πουλιούνται και όλα θα αγοράζονται και σταδιακά -ευελπιστείτε- να σας απαλλάσσουν και από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί το κράτος την εκπαίδευση των παιδιών του λαού, όπως έχει άλλωστε υποχρέωση να κάνει.

Για τις μειωμένες δαπάνες Υγείας εν μέσω πανδημίας

Για την Υγεία, όμως, ποια δικαιολογία έχετε;

Όταν σε συνθήκες ενός νέου ακόμα πιο φονικού κύματος πανδημίας, από παντού φωνάζει η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας;

Κι εσείς έχετε το θράσος να φέρνετε έναν προϋπολογισμό με μειωμένες τις δαπάνες για τα νοσοκομεία, αλλά και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων ούτε κουβέντα. Εδώ με το «νέο ΕΣΥ» τολμήσατε να μιλήσετε ακόμα και για κλείσιμο ορισμένων νοσοκομείων!!!

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη, κατά την άποψή σας δεν πρέπει να ενισχυθεί!

Αλλά προφανώς για εσάς κι αυτό αποτελεί περιττή πολυτέλεια!

Και όλα αυτά ενώ ξέρετε πάρα πολύ καλά πως μια στελεχωμένη, εξοπλισμένη, ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα μπορούσε να έχει ουσιαστική συμβολή στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που στενάζουν παντού, σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο τώρα στην πανδημία.

Δεν λέτε κουβέντα για το ότι θα μπορούσε, επίσης, να έχει και πολύ μεγάλη συμβολή στην υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, με την ουσιαστική ενημέρωση, αλλά και την πρόληψη και την παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

Και μετά κουνάτε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης. Την κοστολογήσατε κιόλας στα 100 ευρώ το μήνα!

Αλήθεια, πόσο λέτε ότι πρέπει να κοστολογήσει ο λαός τις δικές σας ατομικές και συλλογικές ευθύνες;

Αργά ή γρήγορα, θα έρθει και η σειρά σας. Και μη χασκογελάτε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούν και εσάς αυτές οι ευθύνες.

Ό,τι, λοιπόν, έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες, είναι καθηλωμένο, παγωμένο, μειωμένο, ό,τι όμως σχετίζεται με τις ανάγκες των ομίλων, τη λεγόμενη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, εκεί αντίθετα παρατηρούμε σημαντική αύξηση των δαπανών για το κράτος.

Θα το δώσω με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να γίνει πιο κατανοητή η αντίθεση:

Σε ένα από τα πιο κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως είναι το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», για το οποίο βέβαια «δεν έχετε δώσει δεκάρα» για να καλυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, με υπαρκτό τον κίνδυνο να κλείσουν κλινικές, καθώς προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2010 (!), πρόσφατα εγκρίθηκε κονδύλι του ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, για …την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του συγκεκριμένου νοσοκομείου!

Με δυο λόγια, «λεφτά υπάρχουν» για τις «πράσινες» ενεργειακές μπίζνες που ιεραρχεί το κεφάλαιο για να έχει κέρδη, αλλά για γιατρούς, νοσηλευτές, ιατρικό εξοπλισμό ούτε ένα ευρώ!

Αλήθεια, μας λέτε ότι την ώρα που πεθαίνει κόσμος, προτεραιότητα είναι η ενεργειακή – πράσινη αναβάθμιση του κτιρίου και όχι οι προσλήψεις προσωπικού, εξοπλισμού, η δημιουργία υποδομών για κρεβάτια, ΜΕΘ και άλλα;

Είτε, λοιπόν, μιλάμε για τις «πράσινες» μπίζνες, είτε για τη διαχείριση της πανδημίας και τις «χρυσές δουλειές» που κάνει η ιδιωτική υγεία, οι κλινακάρχες, προτεραιότητά σας είναι τα σχέδια των λίγων ομίλων, η διασφάλιση των κερδών τους!

Γι’ αυτά τα «πράσινα» επιχειρηματικά σχέδια οι χρηματοδοτήσεις από τα αντίστοιχα υπουργεία τριπλασιάζονται και τετραπλασιάζονται.

Για τις δαπάνες για τους πολεμικούς εξοπλισμούς

Ακούσαμε και ορισμένους βουλευτές της κυβέρνησης να πηγαίνουν αυτή την επικίνδυνη λογική παραπέρα. Είπαν και από αυτό εδώ το βήμα: «Καλά όλα τα άλλα που λέτε, αλλά τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να τις ψηφίσουμε όλα τα κόμματα», «όλοι μαζί μωρέ», «σαν μια γροθιά», «γιατί αφορούν την άμυνα, την προστασία, την ασφάλεια της χώρας»!!!

Μάλιστα. Δηλαδή βαφτίζετε «άμυνα» και «ασφάλεια» τους επιθετικούς σχεδιασμούς των συμμάχων σας των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, άλλων.

Ποια ασφάλεια και ειρήνη υπερασπίζουν τα πάνω από 70 επιθετικά ελικόπτερα και σχεδόν 1.000 κομμάτια εξοπλισμού των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ που μετακινήθηκαν από το αμερικανικό πλοίο που έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;

Στρατιές Αμερικανών αποβιβάστηκαν σε ελληνικό έδαφος, στην Αλεξανδρούπολη, κι εσείς μιλάτε λες και ήρθαν για κάποια εκπαιδευτική εκδρομή!

Όλως τυχαίως, βέβαια, μετακινούνται προς την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, όπου ξεδιπλώνονται τα ΝΑΤΟικά σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών που καίει στην περιοχή και απειλεί τους λαούς.

Συνολικά 7,5 δισ. θα δοθούν από τον προϋπολογισμό του 2022 για τις αμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες, για τις μεγαλεπήβολες επιδιώξεις σας να αναβαθμιστεί ο ρόλος της άρχουσας τάξης της χώρας, των διαφόρων δηλαδή μεγάλων μπίζνεσμεν, τους ίδιους για τους οποίους μιλούσαμε πριν…

Για να γίνουμε «περιφερειακοί παίκτες», όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός!

7,5 δισ. Ας αναρωτηθούν, όχι εσείς, αλλά οι εργαζόμενοι που μας ακούνε: Πόσες προσλήψεις υγειονομικών θα μπορούσαν να γίνουν για να σωθούν ζωές; Πόσες προσλήψεις εκπαιδευτικών θα μπορούσαν να γίνουν, για να μη στοιβάζονται τα παιδιά μας σε αίθουσες 27 και 28 μαθητών; Πόσα και πόσα θα μπορούσαν να γίνουν για τις ανάγκες του λαού και των παιδιών του; Για αυξήσεις σε συντάξεις, μισθούς, για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, μισθού και τόσα άλλα;

Χτες ήμουν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης, στην Π. Ράλλη, που καλύπτει έναν τεράστιο χώρο του Κέντρου και της Δυτικής Αθήνας, προσπαθώντας οι λίγοι εργαζόμενοι να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ταλαιπωρούνται για να πάρουν τα χαρτιά της νόμιμης άδειας παραμονής ή της ανανέωσής της. Κι αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Καμιά πρόβλεψη από τον προϋπολογισμό κι εδώ. Και σήμερα είναι και η Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη που υποτίθεται την τιμάτε και εσείς.

Στηρίζουμε το αίτημα των εργαζομένων στο χώρο εκεί, στην Υπηρεσία Μετανάστευσης, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για νέες προσλήψεις που έχουν ανάγκη, για βελτίωση του εξοπλισμού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την αρχειοθέτηση των δεκάδων χιλιάδων φακέλων κλπ.

Τι θα γίνει επίσης με τους 80.000 εποχιακά εργαζόμενους στον Τουρισμό, που δεν έχουν πάρει Ταμείο Ανεργίας γιατί δεν έχουν δοθεί τα ένσημα της αναστολής; Πώς θα κάνουν γιορτές αυτοί οι άνθρωποι; Χώρια τους 200.000 στον Επισιτισμό που δεν προβλέφθηκε καμία προστασία από τα μέτρα τώρα για τον κορονοϊό, για την πανδημία. Διακόσιοι χιλιάδες συνάνθρωποί μας χωρίς κανένα εισόδημα!

Για τις κοινωνικές ανισότητες

Μαζί με όλα τα άλλα, ο αντιλαϊκός και ταξικός χαρακτήρας του προϋπολογισμού αποκαλύπτεται και από τη σύγκριση δύο μόνο μεγεθών:

Τι λέει η κυβέρνηση; Ότι το 2022 το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,5% σε σχέση με το 2021.

Την ίδια ώρα, όμως, ο μέσος πραγματικός μισθός θα παρουσιάσει μια οριακή μεταβολή μόλις κατά 0,2%, δηλαδή οι εργαζόμενοι αποσπούν ολοένα και μικρότερο κομμάτι.

Άλλη μια απόδειξη ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται.

Όπως, άλλωστε, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Είτε κυβερνούν νεοφιλελεύθεροι, είτε σοσιαλδημοκράτες. Είτε κεντροδεξιοί, είτε κεντροαριστεροί, όπως και αν τους λένε. Είτε ανήκουν στη Σοσιαλιστική Διεθνή και το Σοσιαλιστικό Ευρωπαϊκό Κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ και ως παρατηρητής ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε στη Διεθνή του Φιλελευθερισμού και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως η ΝΔ…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ετήσιος παγκόσμιος κατάλογος με τους δισεκατομμυριούχους περιλαμβάνει έναν κατάλογο με μόλις 2.755 από τα δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν συνολικό πλούτο 13,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο είναι αυξημένο από πέρσι κατά 62%!!!

Ακούμε και την κριτική που σας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχετε παράπονο, σας βολεύει, γιατί αφήνει στο απυρόβλητο τον πυρήνα της πολιτικής σας, με τον οποίο -πέρα βέβαια από επιμέρους διαφορές- ταυτίζεται.

Είναι βολική για όλους σας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική σας ευθύνεται για τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τις οποίες υπόσχεται πως θα μειώσει η δική του διακυβέρνηση. Πώς; Μα «με την παραπέρα καπιταλιστική ανάπτυξη» διευκρινίζει, όπως και οι παραπάνω ομοϊδεάτες του στην υπόλοιπη Ευρώπη της «προοδευτικής» υποτίθεται διακυβέρνησης…

Δηλαδή, κι αυτός παρουσιάζει ως λύση την πηγή του ίδιου του προβλήματος.

Ο μύθος ότι από μια καπιταλιστική ανάπτυξη βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, και οι βιομήχανοι και οι εργαζόμενοί τους και οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχει προ πολλού καταρρεύσει.

Είναι κι αυτό το γνωστό παραμυθάκι που αναμασούν τα εκάστοτε κυβερνητικά στελέχη: Να μεγαλώσει η πίτα, δηλαδή ο πλούτος, για να πάρει μεγαλύτερο κομμάτι και ο εργαζόμενος.

Όμως η πίτα πάρα πολλές φορές μεγάλωσε, αλλά για τους εργαζόμενους προορίζονταν τελικά το πολύ πολύ κάποια ψίχουλα!

Η μεγαλύτερη ανισότητα στην ελληνική κοινωνία είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που δουλεύουν για να μεγαλώνει η πίτα, τους παραγωγούς του πλούτου, την πλειοψηφία δηλαδή του λαού και σ’ αυτούς που τελικά την κλέβουν, δηλαδή μια μικρή μειοψηφία, μια χούφτα παράσιτα.

Κι αυτή η ανισότητα συνεχώς μεγαλώνει!

Η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για τις κοινωνικές ανισότητες, την οποία μοιράζεται με διάφορα αστικά επιτελεία, κρύβει και κάτι άλλο: Την ανησυχία του μη τυχόν και απειληθεί η «πολιτική σταθερότητα»!!!

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι έχει κάνει σημαία του τη συναίνεση για να μην απειληθεί, όπως παραδέχεται, η «κοινωνική συνοχή»!

Κύριοι της κυβέρνησης, σας το θύμισαν πολλές φορές αυτές τις μέρες οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μίλησαν. Σας πρόσφεραν απλόχερα συναίνεση και σεις της ΝΔ την αρνηθήκατε!

Εμάς, βλέπετε, δεν μας μπερδεύουν τα μεγάλα κούφια λόγια του λαϊκισμού, των προσβολών, της βρισιάς και όλα όσα χρησιμοποιούν για λίγη ώρα δημοσιότητας στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως χτες ο Κουρουμπλής, προερχόμενος κι αυτός εκ του βαθέως ΠΑΣΟΚ…

Γι’ αυτό ο καημός του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλος στην πραγματικότητα! Μη τυχόν και διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή και απειληθεί η πολιτική σταθερότητα.

Και φυσικά δεν απευθύνετε σε εσάς! Στους ομίλους δίνει εξετάσεις! Για αυτούς νοιάζεται!

Γιατί, όσο κι αν είναι δύσκολα τα πράγματα και οι συσχετισμοί αρνητικοί, δεν πάψατε ούτε στιγμή να ανησυχείτε όλοι σας, να τρέμετε τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, που όσο δυναμώνει θα γίνεται ποτάμι ορμητικό και θα σας παρασύρει.

Ιδιαίτερα, όταν ο λαός αποφασίσει να παλέψει όχι απλά για αλλαγή διαχειριστή της πολυκατοικίας του συστήματος, αυτής ή της άλλης κυβέρνησης, αλλά για αλλαγή συνολικά της άρχουσας, της κυρίαρχης τάξης.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κυρίες και κύριοι,

Είναι όντως βολική για εσάς η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ασφαλώς και είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν το συζητάμε, αλλά μήπως πρέπει να συζητήσουμε επίσης και ορισμένα άλλα θέματα που έχουν άμεση σχέση με το τι τελικά θα μπαίνει στην τσέπη του εργαζόμενου;

– Τι θα γίνει με τον μέσο μισθό σε κάθε κλάδο;

– Τι θα γίνει με τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει στον ΣΕΒ ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών και άλλων παροχών, όπου από τη μια τσέπη θα μπαίνουν κι από την άλλη θα βγαίνουν;

– Θα μειωθούν, αλήθεια, δραστικά και άμεσα, οι έμμεσοι φόροι;

– Θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης;

– Θα καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις;

– Θα καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας;

– Τι θα γίνει, όταν η Κομισιόν απαιτήσει απ’ την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, που μάλιστα υπέγραψε κι ο ίδιος ο Τσίπρας;

– Τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι αυστηρές συστάσεις για περιορισμό των κρατικών δαπανών κοινωνικής πολιτικής;

Όπως ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να καταλάβει, μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα εξανεμιστεί πολύ εύκολα, αν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι αρνητική.

Τώρα σας έπιασε όλους ο πόνος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά κουβέντα δεν λέτε:

– Για να καταργηθεί ο άθλιος νόμος με την επωνυμία των υπουργών σας, ο νόμος Βρούτση της ΝΔ και Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ!

– Για να ξηλωθούν όλα τα μέτρα που απαγορεύουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και εκείνα που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δραστηριότητα, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους συλλογικά, οργανωμένα, μέσα από τα Σωματεία τους να παλεύουν, να πιέζουν, να διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις.

Αν σήμερα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στον πάτο, αυτό συμβαίνει γιατί παραμένει σε ισχύ ο νόμος σας.

Αυτός ο νόμος, άλλωστε, δίνει τώρα τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της ΝΔ να παρουσιάζει τις «αυξήσεις»-ψίχουλα, δηλαδή το 2% για το 2022, που πρακτικά σημαίνει 0,50 λεπτά του ευρώ, ως «βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων», σε συνάρτηση πάντα -υποτίθεται- με τις «αντοχές της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας, τους δείκτες παραγωγικότητας» κλπ.!!!

Παρά τις διακηρύξεις σας για αύξηση του κατώτερου μισθού, όσο παραμένει στη θέση του όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, της πανσπερμίας των εργασιακών σχέσεων, της μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ο μέσος εργατικός μισθός θα συμπιέζεται συνεχώς προς τα κάτω, θα μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και στο εισόδημά τους.

Για την ακρίβεια

Είναι βολική, επίσης, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το κύμα της ακρίβειας και τις ανατιμήσεις, αφού συσκοτίζει τις ίδιες τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα.

Τι είναι, τελικά, η ακρίβεια που έχει γονατίσει τα λαϊκά νοικοκυριά;

Μήπως καμιά ελληνική πρωτοτυπία ή μήπως κανένα νέο φυσικό φαινόμενο, άρα και παροδικό;

Για να μην πω για το τι έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες για τις βραζιλιάνικες φυτείες του καφέ, τα κινέζικα λιμάνια και τα μέτρα της πανδημίας στο Βιετνάμ…

Όλα αυτά ξεχάστηκαν, μαζί με αυτά που λέγατε, πως η ακρίβεια «μπόρα είναι θα περάσει» και ότι σύντομα μάλιστα θα υποχωρήσει…

Πού την είδατε την υποχώρηση; Κάντε μια βόλτα στις λαϊκές γειτονιές…

Οι αιτίες της ακρίβειας είναι έξω και μακριά από τη λειτουργία του ίδιου αυτού του συστήματος;

Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε πως δεν έχει καμιά σχέση με τη διαχείριση της κρίσης, όπου τώρα επιλογή δεν είναι οι οριζόντιες περικοπές στο εισόδημα, η εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, αλλά η προσωρινή χαλάρωσή τους και μια πιο επεκτατική οικονομική πολιτική, στην οποία μάλιστα όλοι σας συγκλίνετε;

Είδατε πώς τα φέρνει η ζωή;

Θέλετε να μας πείτε πως οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της Ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι άσχετοι με την πολιτική του πράσινου, του «Green New Deal», που τώρα το έχετε κάνει όλοι σας, μηδενός εξαιρουμένου, Ευαγγέλιο;

Είναι, μήπως, άσχετη η εκτίναξη των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια με την πολιτική της «απελευθέρωσης» του εμπορίου των ρύπων, των μεγάλων αυξήσεων στο φυσικό αέριο, των πανάκριβων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;

Είναι άσχετη με τον «εξαγωγικό προσανατολισμό» σε μια σειρά προϊόντα που ωθεί τις τιμές προς τα πάνω και στην εσωτερική αγορά;

Είναι άσχετη με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα συνεχή κύματα εμπορευματοποίησης στην Ενέργεια, στην Ύδρευση, στις Μεταφορές, στην Υγεία και την Παιδεία;

Αν σήμερα θέλουμε να μιλάμε για προστασία του λαϊκού εισοδήματος, αυτό σημαίνει ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, κατάργηση αντιλαϊκών φόρων, των έμμεσων φόρων και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση των συντάξεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, με παράλληλη μετακύλισή τους στην μεγάλη εργοδοσία, για να μπει φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης και ουσιαστική παρέμβαση κατά των διαφόρων καρτέλ.

Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντα να γίνεται…

Είναι βολική, επίσης, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι από την κυβέρνησή σας «λείπει η ικανότητα». Πρόκειται για μια κριτική που κρύβει τελικά ότι είστε αποφασισμένοι να εφαρμόσετε μέχρι κεραίας την πιο βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.

Πολιτική για εσάς αναγκαία για να διασφαλίσετε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης των κερδών των λίγων, για τους οποίους σήμερα κομπάζετε. Χωρίς αναστολές, ακόμα και με τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι στους εργαζόμενους, στον λαό, στη νεολαία.

Τώρα πώς γίνεται, μετά από όλα αυτά που σας σέρνει εδώ μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, σήμερα να έχουμε φτάσει στο σημείο, το μεν ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να έχει ψηφίσει το 70% των νομοσχεδίων σας και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%, αυτό είναι αλήθεια πως μόνο τέτοια κόμματα, κόμματα της αμαρτωλής παλαιόθεν σοσιαλδημοκρατίας, μπορούν να το απαντήσουν…

Στον πυρήνα αυτής της κάλπικης πολιτικής αντιπαράθεσης δεν είναι βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης, που όλοι μαζί χαιρετίσατε, αυτός ο νέος μηχανισμός, το νέο υπερμνημόνιο, που δένει χειροπόδαρα πάλι τον λαό μας!

Στον πυρήνα αυτής της κάλπικης πολιτικής αντιπαράθεσης δεν είναι η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», αφού συμφωνείτε ότι γίνεται προκειμένου να δοθεί κάποια διέξοδος στα υπερσυσσωρευμένα κέρδη του κεφαλαίου!

Στον πυρήνα της κάλπικης πολιτικής σας αντιπαράθεσης δεν είναι η προώθηση με κάθε κόστος των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των λοιπών Ευρωατλαντικών εταίρων, είστε ταγμένοι αναφανδόν μαζί της.

Ο πυρήνας της πολιτικής όλων σας είναι πώς θα διασφαλιστούν καλύτεροι όροι για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ιδιαίτερα σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού και αστάθειας που προκαλείται από τον φαύλο κύκλο μεταξύ καπιταλιστικής κρίσης και ανάπτυξης.

Για τις «υπηρεσίες» της σοσιαλδημοκρατίας

Και όλος ο «καυγάς» γίνεται για το ποια μέθοδος, ποιο εναλλακτικό σχέδιο θα αξιοποιηθεί για να υπηρετήσει ακριβώς αυτό.

Κι εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η εγχώρια -έστω και ετεροφωτισμένη ως ένα μεγάλο βαθμό- σοσιαλδημοκρατία, με όλες τις παραλλαγές της, έχει δοκιμαστεί και στη χώρα μας σε διάφορες φάσεις.

Και έχει αποδείξει ότι έχει ορισμένα επιπλέον προσόντα: Έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί τον πυρήνα αυτής της πολιτικής με λιγότερους κραδασμούς για το σύστημα και την εξουσία του.

Να του μπαλώνει τρύπες, να το εξωραΐζει στα μάτια του λαϊκού παράγοντα, να του δίνει ανάσες και να το παραδίνει μετά στην «επάρατο» για να συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πορεία.

Θέλετε να θυμηθούμε τη δεκαετία του ’80, όταν το κραταιό ΠΑΣΟΚ τότε, με σημαία τα συνθήματα του λαϊκού κινήματος, στήριξε το αστικό σύστημα να σταθεροποιηθεί, τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας;

Εννοείται, βέβαια, σε μια άλλη περίοδο, κατά την οποία και ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων ήταν διαφορετικός, λόγω της ύπαρξης του διεθνούς σοσιαλιστικού συστήματος, ειδικά της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και η καπιταλιστική οικονομία ήταν σε άλλη φάση, με άλλες ανάγκες επίλυσης ζητημάτων του ίδιου του συστήματος, με τις γνωστές μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις για την εδραίωση και μακροημέρευση, όμως, πάλι του καπιταλιστικού συστήματος.

Θέλετε να πάμε πιο πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο οποίος κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να πάρει τόσα αντιλαϊκά μέτρα όσα δεν κατάφεραν όλες μαζί οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Και την ίδια ώρα, το χειρότερο, κατάφερε να φέρει χρόνια πίσω το εργατικό – λαϊκό κίνημα, να ευνουχίσει, να διακορεύσει ριζοσπαστικές έντιμες λαϊκές συνειδήσεις.

Θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη υπηρεσία στο σύστημα από αυτή;

Το ίδιο, δυστυχώς, κάνει και τώρα ως αντιπολίτευση.

Η σοσιαλδημοκρατία προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο κεφάλαιο και την εξουσία παντού στον κόσμο!

Κι αφήστε τώρα αυτά για τον άνεμο της σοσιαλδημοκρατικής αλλαγής που πνέει σε όλη στην Ευρώπη…

Πολύτιμες υπηρεσίες προσφέρει και η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σολτς, υπουργού της Μέρκελ για να μην ξεχνιόμαστε, που προβάλλει τα γνωστά περί σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή ο λαός στην πείνα…

Κι αυτός της λογικής ο γερμανικός ιμπεριαλισμός uber alles!!!

Πολύτιμες υπηρεσίες προσέφερε και η δήθεν «προοδευτική κυβέρνηση» της Πορτογαλίας.

Το παράδειγμα -για όσο βέβαια κράτησε- είναι αποκαλυπτικό: Διεύρυνση της φτώχειας, που ξεπερνά το 20% του πληθυσμού, «ψίχουλα» ως αύξηση στον κατώτατο μισθό, αύξηση ελαστικών συμβάσεων εργασίας, όταν ο πλούτος εξακολουθεί να συσσωρεύεται στις τσέπες λίγων, μέσα κι από μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 25% στο 21%. Όχι τυχαία ο ΣΕΒ σε Δελτίο του έγραφε: «Κάντε το όπως στην Πορτογαλία»!!!

Η πραγματική προοδευτική πρόταση διεξόδου

Σήμερα όλοι σας, ακόμα και η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθειά σας να στήσετε νέες παγίδες στο λαό, φορέσατε τη μάσκα της «προόδου»…

Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη γνωστή καραμέλα της δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης και από την άλλη η ΝΔ, η οποία διεκδικεί κι αυτή τον τίτλο του προοδευτικού κόμματος, όπως είπε πρόσφατα ο Μητσοτάκης.

Έλεος! Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε!

«Πρόοδος», λέει ο Μητσοτάκης, «είναι η αλλαγή, η δυνατότητα προσαρμογής σε έναν κόσμο που αλλάζει». Τι σημαίνει, όμως, αυτό που λέει η ΝΔ για τους εργαζόμενους, για τον λαό;

Να προσαρμόσουν τα δικαιώματά τους, τις απαιτήσεις τους, τις ανάγκες τους στα μέτρα των κερδών του κεφαλαίου. Το οποίο κεφάλαιο έχει ανάγκη: Και από την ψηφιακή επανάσταση, για να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια οι επενδύσεις του, αλλά και την ίδια στιγμή να αξιοποιείται αυτή η ψηφιακή επανάσταση και για το φακέλωμα και την καταστολή του λαού.

Έχει ανάγκη και από το άλλοθι της κλιματικής αλλαγής για να τρέξουν οι «πράσινες» μπίζνες του, με πρόσχημα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος…

Η πρόοδός σας είναι ταυτισμένη με την καπιταλιστική κερδοφορία.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν για το ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής της «προοδευτικής» διακυβέρνησης, κακοποιώντας την έννοια της προόδου. Όμως, πρόοδος είναι να προχωράς μπροστά, να βελτιώνεις τη ζωή σου. Πρόοδος είναι τα παιδιά σου να ζουν καλύτερα από σένα, από τις προηγούμενες γενιές.

Για πείτε μας: Ποιος από σας έχει σχέδιο που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις προσδοκίες των λαϊκών οικογενειών να ζήσουν χωρίς άγχος και ανασφάλεια;

Ποιος από εσάς έχει σχέδιο το οποίο μπορεί, έστω σε μια άμεση προοπτική, να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους μια σταθερή δουλειά με έναν καλό μισθό; Να μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς να πληρώνουν συνεχώς και ακριβά για τη μόρφωσή τους, για την υγεία τους;

Να μπορούν, με λίγα λόγια, να έχουν τα αυτονόητα; Σε μια εποχή που τα αυτονόητα βαφτίζονται «πολυτέλεια»;

Κανένας από σας δεν έχει τέτοιου είδους σχέδιο, τέτοια πρόταση και ούτε θα μπορούσε να έχει. Γιατί το σχέδιο σας, με ορισμένες παραλλαγές βέβαια, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των λίγων, των καπιταλιστών. Γι’ αυτό και είναι ασφυκτικό για τις λαϊκές ανάγκες.

Τέτοια πρόταση – σχέδιο έχει το ΚΚΕ, το οποίο δίνει απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει και πώς μπορούμε πραγματικά να τα καταφέρουμε για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Σε όλους τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, της δουλειάς, της ζωής απευθυνόμαστε. Να σκεφτούν πως η ζωή τους φέρνει μπροστά σε μια σημαντική επιλογή που ή δεν είχαν σκεφτεί μέχρι τώρα ή μπορεί και να είχαν απορρίψει: Να συμπορευτούν δηλαδή με το ΚΚΕ, μέσα στους αγώνες, στο κίνημα.

Να βάλουν οι ίδιοι μαζί το ΚΚΕ τη σφραγίδα τους στις ερχόμενες εξελίξεις. Άλλη λύση σήμερα δεν υπάρχει. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

Το επόμενο διάστημα το «ΟΧΙ» του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο δυνατό από τον ίδιο τον λαό.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: