Δ. Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: “Κάθε χρόνο, τα ίδια και τα ίδια: Κάλπικες υποσχέσεις για δήθεν καλύτερες μέρες που έρχονται…” (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ΚΚΕ λέει και μπορεί να λέει την αλήθεια στο λαό, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.
Γιατί πιστεύουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.
Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται τώρα παντού, ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό.

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε απόψε σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης». Παραθέτουμε την ομιλία του:

«Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, για μια ακόμα φορά, επανέλαβε το γνωστό μύθο της δήθεν “ανάπτυξης για όλους”.

Δεν πρωτοτύπησε φυσικά. Αυτός ο μύθος, που σε διάφορες παραλλαγές, παπαγαλίζουν όλοι οι κυβερνώντες, έχει πλέον καταρρεύσει.

Πολύ περισσότερο όταν τα δίνεις “όλα στους λίγους”, στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως συνέβη και με τα νέα κυβερνητικά μέτρα.

Κάθε χρόνο, τα ίδια και τα ίδια: Κάλπικες υποσχέσεις για δήθεν καλύτερες μέρες που έρχονται, με στόχο να συγκαλυφτούν τα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Έτσι και φέτος, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, πλειοδοτούν στην προσπάθειά τους να παγιδέψουν όλους αυτούς που τσακίζει η πολιτική τους, περισσότερο απ’ όλους τη νεολαία.

Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που εξαγγέλλουν, είναι ένας μποναμάς για τα μονοπώλια, που κυριολεκτικά “τρίβουν” τα χέρια τους.

Όμως, όσο κι αν προσπαθεί ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να εμφανίσει την πολιτική του ως φιλολαϊκή.

Και ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός, συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων ετών. Έρχεται να στηρίξει με πρόσθετες παροχές το κεφάλαιο σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη βασίζεται πάνω στην ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση του λαού, για να θωρακιστούν κυρίως τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα ίδια τα στοιχεία του ΑΕΠ, για τα οποία πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα:

Η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο του έτους, αφορά ουσιαστικά, αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που είδαν τα ακαθάριστα κέρδη τους να αυξάνονται απ’ τα 18.5 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2020, στα 22.7 δισ. το 2021, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 23%.

Την ίδια ώρα, τα συνολικά εισοδήματα των μισθωτών παραμένουν ουσιαστικά στάσιμα.

Κι αν συνυπολογίσει κανείς τη μικρή υποχώρηση της επίσημης ανεργίας, τα στοιχεία είναι πραγματικά αποκαλυπτικά, αφού δείχνουν ακόμα και υποχώρηση της μέσης αμοιβής των μισθωτών την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία αυτά φωτογραφίζουν και το άμεσο μέλλον.

Οι στόχοι ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας για το 2021, είναι σίγουρα ιδιαίτερα φιλόδοξοι και επισφαλείς. Ο πληθωρισμός τρέχει και η ανάπτυξη θα είναι σίγουρα μικρότερη.

Η πιθανότητα νέας διεθνούς υποχώρησης της οικονομίας δεν έχει ακόμα εκμηδενιστεί. Η διαπάλη στο εσωτερικό της ΕΕ, σχετικά με την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα της επεκτατικής πολιτικής γίνονται πλέον ορατά στην εκτίναξη της ακρίβειας, στον πληθωρισμό που καλπάζει διεθνώς.

Έτσι, ο στόχος του 6% για το 2021 είναι τουλάχιστον επισφαλής. Παρά το γεγονός, ότι και τότε θα έχει καλυφθεί μόλις το 60% της υποχώρησης του προηγούμενου έτους.

Αλλά το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αυτό. Ακόμα και αν η ελληνική οικονομία πετύχει τους υψηλούς στόχους ανάπτυξης για το έτος, ποιος άραγε θα είναι ο κερδισμένος; Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό. “Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει”…

Όλη την τελευταία δεκαετία, με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και κάθε συνδυασμό τους, η ψαλίδα κεφαλαίου – εργασίας συνεχώς διευρύνεται. Είτε με την ονομαζόμενη περιοριστική πολιτική, είτε με την ονομαζόμενη επεκτατική πολιτική, είτε στην κρίση είτε στην ανάκαμψη, ο λαός γίνεται φτωχότερος για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Ο ελληνικός λαός, με τα περιοριστικά μέτρα των μνημονίων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα έζησε ένα μεγάλο κούρεμα του εισοδήματός του, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και με αυξήσεις φόρων. Ένα κούρεμα που έφτασε σχεδόν το 40%. Και τώρα, πληρώνει το νέο “επεκτατικό κούρεμα” του βιοτικού του επιπέδου, με τον πληθωρισμό και τη λεγόμενη ακρίβεια, που θα κουρέψει ένα ακόμα 20 – 30% του εισοδήματος.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί του επόμενου διαστήματος εξυπηρετούν ακριβώς το στόχο της θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε βάρος των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των νέων, της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη των κερδισμένων και των χαμένων της επόμενης μέρας. Οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις βλέπουν την κερδοφορία τους να ενισχύεται ποικιλότροπα, με το νέο γύρο φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο, να είναι τουλάχιστον προκλητικός για τους εργαζόμενους.

Η οριζόντια μείωση των συντελεστών φορολογίας, οι νέες φοροαπαλλαγές με τη μορφή των “υπερεκπτώσεων”, αλλά και τα περαιτέρω φορολογικά προνόμια για όσες επιχειρήσεις μεγαλώσουν, δείχνουν το προφανές: Ανάπτυξη και κέρδη των επιχειρήσεων είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν ακόμα λιγότερα από τα ήδη ελάχιστα, που καταβάλλουν για φορολογία. Και φυσικά, πάντα παραλείπεται να σημειωθεί, ότι όπως όλοι γνωρίζουν “δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα”…

Οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων μεταφράζονται πάντοτε σε διατήρηση ή και σε αύξηση της ληστρικής φορολογίας του λαού, σε νέα φοροληστεία. Ποιος θα πληρώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτεί η δημοσιονομική πειθαρχία; Ποιος θα πληρώσει το υπέρογκο κρατικό χρέος; Ποιος θα πληρώσει τις πελώριες κρατικές δαπάνες για τη στήριξη των μεγάλων ομίλων; Και πάλι ρητορικά είναι τα ερωτήματα…

Το μόνιμο υποζύγιο της κρατικής φορολογίας είναι οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα, που συνεχίζουν να αφαιμάσσονται και φορολογικά και που θα κληθούν να καταβάλλουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της κρατικής φορολογίας.

Οι όποιες ελάχιστες μειώσεις φόρων για τους εργαζόμενους είναι ισχνές και αφορούν πρακτικά μόνο το επόμενο έτος, ενώ τον ίδιο χαρακτήρα έχουν και οι περικοπές στην επιστρεπτέα προκαταβολή για τις μικρές επιχειρήσεις, που πιέζονται όλο και περισσότερο από τα χρέη και τον ανταγωνισμό των μεγάλων.

Η κυβέρνηση πρακτικά “κάνει την ανάγκη φιλοτιμία”.

Οι εξουθενωμένες μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν 100 χιλιάδες λουκέτα με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις, απλά δεν μπορούν να πληρώσουν.

Γιατί: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος… Κανέναν δεν μπορούν να κοροϊδέψουν με τα ξεροκόμματα. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στην κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές, ευνοούν κατά βάση μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ενώ για τα ευρύτατα λαϊκά στρώματα οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσουν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, με ακίνητα αξίας δεκάδων δισ. εξακολουθούν να μην πληρώνουν καθόλου φόρο ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο προώθησης της συγκέντρωσης της γης στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι εξαγγελίες για την τάχα “στήριξη” της εργασίας είναι επίσης “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”. Τι μας λέει η κυβέρνηση; Πως θα αυξήσει τις επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο για να βρίσκει αυτό όλο και φθηνότερη εργατική δύναμη.

Μας λέει ότι θα κάνει την εργασία των νέων ακόμα πιο “προσοδοφόρα”, για να τους εκμεταλλεύονται οι μεγάλοι όμιλοι αποτελεσματικότερα.

Δεν πρόκειται για καμιά ανακάλυψη της ΝΔ, αλλά για πάγια τακτική κάθε αστικής κυβέρνησης.

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, επιδοτούνται οι επιχειρήσεις, με ζεστό χρήμα, για να προσλάβουν εργαζόμενους, με μισθούς πείνας.

Αντί να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού, τουλάχιστον ώστε να καλύπτονται οι απώλειες των τελευταίων μηνών, η κυβέρνηση προχωρά σε μια επιδότηση 6μήνου, ίσα – ίσα για να χρυσώσει το χάπι…

Η λογική του παραλόγου σε όλο της το μεγαλείο: Επιδότηση του κεφαλαίου σχεδόν κατά το 1/3.

Φίλες και Φίλοι,

Η κυβέρνηση, που κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη “στήριξη της νέας γενιάς”, διαμορφώνει ένα σύγχρονο εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα για τους νέους, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτό επιβεβαιώνει ο νόμος Χατζηδάκη για τη δεκάωρη δουλειά, δίπλα στους προηγούμενους νόμους της “ευελιξίας”.

Αυτό φανερώνουν οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με τις οποίες κράτος και εργοδοσία δημιουργούν έναν “ατομικό κουμπαρά” για τη νέα γενιά των εργαζομένων, καλώντας τους να αποταμιεύουν εισφορές από τους μισθούς πείνας των 300 και 400 ευρώ, για να τις “τζογάρουν” και να περιμένουν να δουν τι επικουρική σύνταξη θα πάρουν, όταν και αν εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν!

Αυτό αποδεικνύει ο κατάπτυστος ρόλος του “μεσάζοντα”, που αναλαμβάνει το κράτος για να εξασφαλίσει φθηνή εργατική δύναμη σε επιχειρήσεις, για να βγάλει στο μεροκάματο ανήλικα παιδιά, ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο.

Και σ’ όλα αυτά προσπαθεί να δώσει το “περιτύλιγμα” της δήθεν “αποϊδρυματοποίησης” ανήλικων παιδιών που ζουν σε δομές Πρόνοιας, ενώ άλλα έπρεπε να είναι τα ουσιαστικά μέτρα για να επιτευχθεί αυτό.

Αυτό δείχνουν οι νόμοι με τους οποίους ορθώνονται μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμοί στην πρόσβαση στις πανεπιστημιακές σπουδές, προωθούν την κατηγοριοποίηση των σχολείων, ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση.

Η εξαγγελία για το “πρώτο ένσημο”, παρουσιάζει με θράσος τη στήριξη των επιχειρήσεων, ως μέτρο για τη μείωση τάχα της ανεργίας, όταν στην πραγματικότητα οι γονείς, οι παππούδες, ακόμα και οι ίδιοι οι άνεργοι νέοι, όλοι δηλαδή οι φορολογούμενοι, επιδοτούν από την τσέπη τους τους εργοδότες για να προσλάβουν νέους σε θέσεις με ημερομηνία λήξης.

Το “ισοζύγιο των ευκαιριών”, που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα γίνει “θετικό υπέρ των νέων παντού”, γέρνει σταθερά προς την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων, των μεγαλοεργοδοτών, των επενδυτών της “πράσινης” και “ψηφιακής” ανάπτυξης.

Γι’ αυτό σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, σε κάθε εμπόδιο που συναντά στην προσπάθειά της να σπουδάσει, να δουλέψει και να ζήσει με δικαιώματα, να κάνει πράξη τα όνειρά της, οι κυβερνητικές εξαγγελίες απαντούν με μια… λύση – διευκόλυνση, μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι για τον εργαζόμενο άνθρωπο που χύνει τον ιδρώτα του να ζήσει τίμια την οικογένειά του.

Το ΚΚΕ, καλεί το λαό και τη νεολαία να σκεφτούν και να δράσουν με γνώμονα τις δικές της ανάγκες:

Να σκεφτούν:

-Γιατί, αλήθεια, η ανεργία πρέπει να θεωρείται ως η “φυσική τάξη των πραγμάτων”;

-Γιατί το δικαίωμα στη δουλειά, το ίδιο το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ύπαρξη, να θεωρείται “δώρο” της μιας ή της άλλης κυβέρνησης;

-Γιατί το δικαίωμα στη στέγαση, στην Παιδεία, στην Υγεία, μετατρέπονται σε άπιαστα όνειρα;

-Γιατί άραγε, είναι φυσιολογικό ένας νέος, μια νέα, να μην έχει σπίτι να μείνει και να περιμένει ένα επίδομα των 1000 ευρώ το χρόνο σαν “μάννα εξ ουρανού”;

-Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να “παρακαλάει” κάποιος για μια οποιαδήποτε δουλειά, να παρακαλάει να τον δεχτούν ως “αντικείμενο εκμετάλλευσης”;

-Μέχρι πότε, οι μεγαλοεργοδότες θα κλέβουν τη δουλειά των εργαζόμενων και μάλιστα και με επιδότηση αυτής της κλεψιάς;

Η ΝΔ σήμερα, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προσπαθούν να μας πείσουν, πως το να έχουμε εμείς οι πολλοί όλο και λιγότερα, ενώ μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων να έχουν τα πάντα και να μας δίνουν κάποια φιλοδωρήματα, είναι η “φυσική τάξη των πραγμάτων”, είναι δήθεν το καλύτερο που μπορεί να γίνει.

Με αυτή τη λογική προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια που χτυπά τα λαϊκά νοικοκυριά.

Μόνο που η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα δεν είναι μόνο οι υψηλές τιμές. Είναι η συνολική επίθεση στο λαϊκό εισόδημα την τελευταία δεκαετία, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η μείωση των μισθών, το πετσόκομμα των συντάξεων, η μείωση των επιδομάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ληστρική φορολογία του λαού.

Η λεγόμενη ακρίβεια είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Γιατί συμβαίνει άραγε;

Θα μπορούσε κανείς να δει μια ολόκληρη σειρά από αιτίες. Απ’ το πέρασμα απ’ τη φάση της κρίσης στη φάση της ανάκαμψης, που αντικειμενικά αυξάνει τις τιμές. Απ’ την τεράστιου μεγέθους επεκτατική διαχείριση, που έχει σχεδόν διπλασιάσει την παροχή χρήματος στην ΕΕ και τον πληθωρισμό. Απ’ την πολιτική της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη που απ’ την ενέργεια μέχρι τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυξάνει δραστικά το κόστος των εμπορευμάτων, τάχα για να είναι πράσινα. Απ’ τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου και τα καρτέλ που τσακώνονται για το ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα, μέχρι την πολιτική της λεγόμενης εξωστρέφειας που εκτινάσσει το κόστος για το λαό σε όλα αυτά που ξαφνικά γίνονται “διεθνώς εμπορεύσιμα”. Από τις παραλίες και το κέντρο των πόλεων, μέχρι το ελαιόλαδο και τη φέτα. Με απλά, όμως, λόγια αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως η αστική διαχείριση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή.

Η ονομαζόμενη επεκτατική διαχείριση, που μια σειρά από φωστήρες οικονομολόγους κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της σοσιαλδημοκρατίας εν γένει, εμφανίζουν ως τη σωτηρία απ’ τον ουρανό, όχι μόνο φορτώνει με νέα υπέρογκα δάνεια που θα αποπληρώσουν οι εργαζόμενοι, αλλά αντικειμενικά οδηγεί σε πληθωριστικές πιέσεις που θα αυξηθούν και άλλο.

Ο καπιταλισμός τρέφεται απ’ τις σάρκες των εργαζόμενων, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο και η πραγματικότητα είναι εδώ και το αποδεικνύει.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό. Μερικές μικρές, ελάχιστες μειώσεις σε ορισμένους φόρους, ώστε να “χρυσώσει” το χάπι.

Η άδικη έμμεση φορολογία, παραμένει βασικός πυλώνας της φορολογικής πολιτικής, εκτινάχθηκε απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή ρότα, που φορτώνει τα βάρη στα λαϊκά στρώματα με τρόπο που να μην φαίνεται άμεσα.

Ο ΦΠΑ είναι ένας παντελώς αντιλαϊκός φόρος που επιβαρύνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οφείλει να καταργηθεί άμεσα, τουλάχιστον στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Το ταμείο ενεργειακής μετάβασης είναι ίσως η μεγαλύτερη απάτη. Η κυβέρνηση βάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν τις αυξήσεις απλά από άλλη τσέπη, απ’ το ταμείο που χρηματοδοτείται απ’ τη φορολογία που πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Άραγε, θεωρούν τα επιτελεία της ΝΔ, ότι οι εργαζόμενοι είναι τόσο αφελείς; Ότι δεν καταλαβαίνουν ποιος πληρώνει αυτό το ταμείο και κυρίως ποιος εισπράττει απ’ αυτό;

Ποιος δεν καταλαβαίνει τα τεράστια κέρδη που θα έχουν οι ενεργειακές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις των ΑΠΕ, των εισαγωγέων φυσικού αερίου, που είναι η άλλη όψη της υψηλότερης τιμής κιλοβατώρας στην ΕΕ και των τεράστιων αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, που άλλωστε θα παραμείνουν μετά την παρέλευση του 6μήνου του ταμείου;

Φυσικά δεν εκπλήσσει κανέναν, πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πασίδηλη αποτυχία του ενεργειακού μοντέλου που πρεσβεύουν της απελευθερωμένης ενέργειας και της πράσινης μετάβασης, να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για φθηνή ενέργεια, όχι μόνο δεν “ανακρούουν πρύμναν”, αλλά επιμένουν, με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση.

Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη, λες και νομίζει ότι μιλά σε νήπια, να λέει, (άκουσον – άκουσον!) πως χρειαζόμαστε περισσότερες ΑΠΕ για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες τιμές του ρεύματος!

Ακούμε και τον κ. Τσίπρα να υπερθεματίζει πως η δική του λύση στην ίδια κατεύθυνση, είναι ακόμα πιο πράσινη!!!

Δεν μας εκπλήσσουν. Η πράσινη μετάβαση είναι η κυρίαρχη πολιτική σε ΕΕ και σε ΗΠΑ και αποτελεί κυρίαρχη πολιτική και εδώ, για τα τα αστικά κόμματα και την άρχουσα τάξη.

Είναι μια ακόμα πλευρά του πραγματικού μέλλοντος, που περιμένει τη νεολαία, τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Ενεργειακή φτώχεια, εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή, με κριτήριο τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων ενεργειακών και κατασκευαστικών ομίλων.

Η “ακρίβεια”, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τελικά αποτυπώνει την εξαθλίωση της εργατικής τάξης, λόγω αυτής της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Γι’ αυτό και σήμερα οι εργαζόμενοι οφείλουν να κινηθούν αποφασιστικά, να παλέψουν απέναντι στην πολιτική αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, διεκδικώντας:

– Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών,

– Κατάργηση της αντιλαϊκής φορολογίας, των έμμεσων φόρων και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο,

– Αύξηση των συντάξεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων με παράλληλη μετακύλισή τους στην εργοδοσία,

– Φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και ουσιαστική παρέμβαση κατά των διάφορων καρτέλ.

Η πάλη του λαού μπορεί να έχει συνέχεια, διάρκεια και προοπτική, μόνο όταν ενταχθεί στη μάχη απέναντι στην στρατηγική του κεφαλαίου.

Φίλες και Φίλοι,

Δείτε ένα άλλο ζήτημα που μας απασχολεί όλους αυτό τον καιρό. Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, από το βήμα της ΔΕΘ, για την Υγεία απέδειξαν ότι η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, τα πρωτόκολλα λάστιχο, η θυσία της υγείας του λαού στο βωμό των κερδών μίας χούφτας ιδιωτικών ομίλων, πηγαίνει χέρι – χέρι με τις βάρβαρες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις συνολικά στο σύστημα Υγείας.

Ακούσαμε ξανά τις γνωστές λεξούλες, που από πίσω κρύβουν πολλά: “Εξορθολογισμός, εκσυγχρονισμός, μείωση της δαπάνης” και άλλα τέτοια. Δεν είναι η πρώτη φορά που τις ακούμε. Στο όνομά τους έπεφτε τσεκούρι στις παροχές Υγείας όλα αυτά τα χρόνια.

Εξορθολογισμός του ΕΟΠΥΥ σημαίνει παροχή υπηρεσιών στη βάση του “ό,τι πληρώνεις άμεσα ή έμμεσα παίρνεις”. Αυτό, άλλωστε, εξυπηρετεί και ο σχεδιασμός των νέων αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων, καθώς και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων και εφαρμογή των ΣΔΙΤ στην Υγεία, σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, συγχωνεύσεις, μείωση δομών, μονάδες Υγείας διαφοροποιημένες, που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις και θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς – πελάτες και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, διαμορφώνοντας έτσι ένα σύστημα Υγείας κατ’ όνομα, μόνο, δημόσιο.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει δώσει μία υπόσχεση, που δεν ξέχασε, στους διάφορους ομίλους.

Φαίνεται για άλλη μία φορά πως συνεχίζει να είναι “μόλυνση” οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες για την υγεία του λαού και παρουσιάζονται ως “θεραπεία” τα επιχειρηματικά κέρδη και η πολιτική που μας έφτασε μέχρι εδώ.

Αλήθεια, ξέχασε κανείς ότι ο ιδιωτικός τομέας κερδοφορούσε και κερδοφορεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της τραγωδίας της πανδημίας;

Βέβαια, αυτό το δρόμο, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης στην Υγεία, τον περπάτησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Μαζί, άλλωστε, πριν λίγους μήνες -άλλος ως κυβέρνηση και άλλος ως αντιπολίτευση- ήταν σε επίσημες εκδηλώσεις με στελέχη πολυεθνικών, εκπροσώπους του συνδέσμου φαρμακοβιομηχάνων, ασφαλιστικών ομίλων, τραπεζίτες και ο καθένας τους επανέλαβε τις δεσμεύσεις του απέναντι σε όλους αυτούς.

-Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά, το 2018, σε 18 νοσοκομεία την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέθεσε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), δηλαδή τη βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαινίασε τη δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου ΝΠΙΔ στη Σαντορίνη;

Το λέμε ξανά: Για το ΚΚΕ είναι αιτία πολέμου οτιδήποτε έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία του λαού.

Σήμερα, η πρόοδος της επιστήμης, της τεχνολογίας, η αύξηση της παραγωγικότητας, μπορούν να μπουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, με σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

-Με ένα σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι, όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

-Με ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση από το κράτος, με Κέντρα Υγείας, αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των “κοινωνικών συνεταιρισμών”.

– Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας, με αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με φορολόγηση του κεφαλαίου, με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχή, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

Φίλες και Φίλοι,

Επιτρέψτε μου να πω ορισμένα πράγματα ειδικά για την πόλη σας, τη Θεσσαλονίκη, με δεδομένο ότι η πόλη είχε και την τιμητική της στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός παρουσιάζει μια στρεβλή εικόνα για τις υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή. Αλλά πλέον αυτό παραπάει…

Από πού να ξεκινήσουμε;

-Από την τραγική καθυστέρηση και τη νέα αναβολή (από τον Απρίλη του 2023 στα τέλη του 2023) της ολοκλήρωσης του κεντρικής γραμμής του Μετρό και την προώθηση της – λανθασμένης κατά τη γνώμη μας- απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου;

-Από τις αναβολές στις απαραίτητες επεκτάσεις, όπως αυτή προς τα Δυτικά, για την οποία υποτίθεται οι μελέτες θα ξεκινούσαν πριν χρόνια;

-Από την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΟΑΣΘ, με μέτρο σύγκρισης, όχι φυσικά το τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά τις πραγματικές μεγάλες λαϊκές ανάγκες;

-Από την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, με τις αναμενόμενες μεγάλες αυξήσεις στα διόδια, τα διαχρονικά προβλήματα στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και την επιλογή της μεθόδου ΣΔΙΤ για την υλοποίηση του flyover;

Όλα αυτά έχουν τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, κατευθύνσεων της ΕΕ, του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου εξέλιξης.

Επιβαρύνουν άμεσα και έμμεσα τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, την ποιότητα ζωής του λαού.

Το ΚΚΕ έχει στο επίκεντρο των προτάσεων και πρωτοβουλιών του όλα τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία ακόμα μια φορά απουσίασαν επί της ουσίας από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων και πολιτικών κομμάτων στη ΔΕΘ.

Γιατί κρίσιμα ζητήματα είναι:

-Η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία, με βάση έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα, κατεστραμμένες υποδομές και περιουσίες, έτσι ώστε να μην παραμένει ο μοναδικός πνεύμονας του Σέιχ Σου -μήνες μετά την έναρξη τις αντιπυρικής περιόδου- χωρίς ελάχιστες απαραίτητες παρεμβάσεις και σε κάθε περίπτωση να καθυστερεί η απαραίτητη ολοκληρωμένη προστασία, διαχείριση και οικολογική ανόρθωσή του.

-Κρίσιμο ζήτημα είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης σχολικής και φοιτητικής στέγης χωρίς ΣΔΙΤ που να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής.

-Κρίσιμο ζήτημα είναι η προστασία από τη βιομηχανική ρύπανση και δυσοσμία, που “κόβει την ανάσα”, με εμβληματικό παράδειγμα την κατάσταση στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση και ανατροπή των σχεδίων για καρκινογόνα καύση για την οποία αγωνίζονται δεκάδες σωματεία και φορείς.

– Επίσης, η αναβάθμιση των υφιστάμενων και η ανάπτυξη νέων ελεύθερων, χώρων πρασίνου, πάρκων, χώρων αναψυχής.

Το αποτέλεσμα μάλιστα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενο.

Με την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, της διοίκησης του Δήμου και της Περιφέρειας, η Θεσσαλονίκη αποκτά, αντί για έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, που τόσο έχει ανάγκη, ένα νέο επιχειρηματικό κέντρο.

Η όποια σχετική βελτίωση, σε σχέση με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση φυσικά δεν συνιστά “μητροπολιτικό πάρκο”, αλλά ένα πράσινο προαύλιο για τα νέα εκθεσιακά περίπτερα, το συνεδριακό κέντρο και το ξενοδοχείο.

Όμως, οι εργαζόμενοι και η νεολαία της περιοχής έχουν ανάγκη από τη μετατροπή όλου του χώρου της ΔΕΘ σε πάρκο, με δυνατότητα για αθλητικές – πολιτιστικές δραστηριότητες και πολλαπλές χρήσεις.

Έχουν ανάγκη την εξέταση της αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Θεσσαλονίκης και την ένταξη του χώρου της ΔΕΘ στο σχέδιο πολιτικής προστασίας ως χώρου συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού.

Ταυτόχρονα, την ένταξη σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, μαζί με το χώρο της ΔΕΘ και άλλων χώρων. Όπως της Αγίας Φωτεινής, του χώρου του Γ’ Σώματος Στρατού μετά από μετεγκατάστασή του και κατάργηση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, του χώρου του πρώην Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου και την αξιοποίησή τους για επέκταση των χώρων πρασίνου, καθώς επίσης για εγκατάσταση και άλλων απαραίτητων υποδομών, π.χ. Παιδείας, φοιτητικής στέγης, αθλητικών χώρων.

Παρεμβάσεις για την αξιοποίηση προς όφελος του λαού και της νεολαίας είναι απαραίτητες και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Βέβαια, για όλα αυτά δεν φτάνει μόνο η οργανωμένη μαχητική διεκδίκηση για να ακυρωθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έργων και υποδομών, οι πολιτικές επιλογές αστικών κομμάτων και διοικήσεων στην Τοπική Διοίκηση, αλλά, τελικά, χρειάζεται αμφισβήτηση του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου, που ιεραρχεί υποδομές με γνώμονα κυρίως την άμεση και έμμεση στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει μονίμως ανικανοποίητες τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Φίλες και Φίλοι,

Η αλήθεια είναι ότι οι εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ προσφέρονται να βγουν κι ορισμένα συμπεράσματα.

Και επειδή, ήδη ξεκίνησε η εκλογολογία και η κυβερνησιολογία, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι δεδομένα, είναι ήδη γραμμένα. Είναι προγράμματα που στηρίζονται και υλοποιούν τις Συμβάσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο κατακαλόκαιρο, με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Γι’ αυτό είναι υποκρισία των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, να διαμαρτύρονται και να υψώνουν τόνους για τους αντιλαϊκούς νόμους της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που αποδέχονται το στρατηγικό πλαίσιο πάνω στο οποίο αυτοί βασίζονται, ενώ παράλληλα έχουν ψηφίσει τους μισούς και πάνω από τους νόμους αυτούς.

Κοροϊδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει ότι αύριο θα μπορεί να εφαρμόσει “ανεμπόδιστος το πρόγραμμά του” επειδή λέει σήμερα “δε δεσμεύεται από μνημόνια”. Δεν υπάρχει πιο χοντρό ψέμα από αυτό. Γιατί δεσμεύεται από το μνημόνιο των μνημονίων, τη στρατηγική της ΕΕ και των μεγάλων ομίλων, το νέο επίσης υπερμνημόνιο, που είναι σε εξέλιξη.

Προσπαθεί να ξαναπουλήσει το ίδιο παραμύθι με λίγο διαφορετικό περιτύλιγμα. Τι έλεγε τότε, την περίοδο 2012-2015; Ότι μπορούν να υπάρχουν δανειακές συμβάσεις χωρίς μνημόνια κι αντιλαϊκά μέτρα.

Τι λέει τώρα; Ότι μπορεί να υπάρχει ένα καλό Ταμείο Ανάκαμψης, με δανεικά, χωρίς αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Γίνεται κυριολεκτικά πλυντήριο της ΕΕ, φτάνοντας στο σημείο, να ισχυρίζεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική και διαχείριση της ΝΔ, είναι μια “παρέκκλιση από την κανονικότητα στην ΕΕ”!!!

Ενώ, είναι ακριβώς αυτό που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη. Και εκεί που κυβερνάνε οι σοσιαλδημοκράτες, πολιτικοί φίλοι και συνοδοιπόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και εκεί που κυβερνάνε οι πολιτικοί φίλοι της νεοφιλελεύθερης ΝΔ.

Αυτή η κοινή στρατηγική είναι που επιτρέπει και την εύκολη μετακίνηση στελεχών κι υπουργών από το ένα κόμμα στο άλλο, σε μια πραγματική “κινούμενη άμμο” του σάπιου αυτού πολιτικού συστήματος.

Αυτή η κοινή στρατηγική είναι που επιτρέπει για παράδειγμα στον κ. Μητσοτάκη, στον πρόσφατο ανασχηματισμό, να τοποθετεί ακροδεξιούς υπουργούς και με την ίδια ευκολία να συζητά με πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν τελικά ο τελευταίος αρραβώνας δεν κατέληξε σε γάμο.

Αυτό που κυρίως χρειάζεται να κατανοηθεί, είναι ότι απέναντί μας, σε κάθε περίπτωση, έχουμε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, ένα κράτος εχθρικό προς το λαό, μια οικονομία και συνολικά μια κοινωνική οργάνωση, που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό ακυρώνονται οι δυνατότητες που δημιουργούν οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους και που διευρύνονται συνεχώς, με την ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας.

Όλα αυτά τα παραπάνω, εμποδίζουν την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας.

Αυτός είναι ο πραγματικός αντίπαλος που έχει ο λαός απέναντί του.

Μέχρι σήμερα, κάθε νέα κυβέρνηση έπαιρνε την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη, για να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η άλλη, εφαρμόζοντας όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες και παίρνοντας και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό ζούμε με την εναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, όπως πριν με ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. Άλλωστε, το ίδιο πάνω κάτω προσωπικό που συνεχώς ανακυκλώνεται είναι…

Από κάθε κυβερνητική θητεία, η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία βγαίνει με λιγότερα δικαιώματα, χειροτερεύει η θέση της, βρίσκεται με περισσότερα βάρη στις πλάτες της.

Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιος έχει στα χέρια του την πραγματική εξουσία, ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ σήμερα πρωτοστατεί και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου, στην κατεύθυνση της μοναδικής λύσης για τα προβλήματά τους, το ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό.

– Η κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους ως κριτηρίου της παραγωγής.

– Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης.

– Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός με εργατικό έλεγχο και συμμετοχή και

– Η ανάπτυξη με κριτήριο την όλο και διευρυμένη ικανοποίηση των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών.

Αυτές είναι οι σύγχρονες επαναστατικές αλλαγές, οι ριζικά διαφορετικές σχέσεις που επιτρέπουν στο νέο κοινωνικό σύστημα, που θα αντικαταστήσει το διεφθαρμένο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα, να απαντήσει στα σύγχρονα λαϊκά προβλήματα.

Να αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις πολύ ταχύτερα, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις.

Να διασφαλίζει ισόμετρη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων.

Να διασφαλίζει την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων για τη ριζική, καθολική μείωση του εργάσιμου χρόνου, με παράλληλη ριζική αύξηση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Το μέλλον που αξίζει στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό, δεν είναι οι προτάσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων που θα ακούσουμε και στη ΔΕΘ, η μιζέρια ενός νέου γύρου καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία, ανεξάρτητα απ’ το αν αποκαλείται “μαύρη” ή “πράσινη”, ανεξάρτητα απ’ το χρώμα του πολιτικού διαχειριστή της, οδηγεί νομοτελειακά σε περαιτέρω εξαθλίωση, περιβαλλοντική καταστροφή, φτώχεια, κοινωνικούς αποκλεισμούς, νέα κρίση και πολέμους.

Το μέλλον που τους αξίζει είναι η ριζικά διαφορετική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Σ’ αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία, για να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα διέξοδο, σας καλούμε να συμπορευτείτε αγωνιστικά μαζί μας.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις, για να να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Να οργανώσουμε την πάλη μας για τα προβλήματά μας, να φέρουμε τις ανάγκες μας στο προσκήνιο, να αναμετρηθούμε με τους μεγάλους ενόχους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σας καλούμε να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ για:

– Την υπεράσπιση του αξιοπρεπούς εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, τη μείωση του χρόνου εργασίας, την κατοχύρωση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη διασφάλιση μόνιμης δουλειάς για όλους, με σταθερό ωράριο.

– Την υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, με μείωση έως και κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων. Να πληρώσει το κεφάλαιο. Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.

– Την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στα μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς, με εξειδικευμένα μέτρα για το γυναικείο οργανισμό και τη μητρότητα.

– Για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για διασφάλιση σύγχρονης λαϊκής κατοικίας.

– Για την υπεράσπιση των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική καταστολή και τις απαγορεύσεις, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση, το απεργιακό δικαίωμα και τις διαδηλώσεις.

– Για την απεμπλοκή της χώρας μας απ’ τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με φιλία και συνεργασία με όλους τους γειτονικούς λαούς και τα κινήματά τους.

– Για το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στα σχέδια αλλαγής διεθνών συνθηκών και συνόρων, στα παζάρια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου υπό “ευρωΝΑΤΟική εποπτεία”.

Ο αγώνας αυτός αποκτά κρίσιμη σημασία, όταν μάλιστα από δω, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πενταετή επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ που θα γεμίσει με ακόμα περισσότερες βάσεις τη χώρα μας.

Αναλαμβάνοντας ρόλο χωροφύλακα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή η κυβέρνηση και το κράτος μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινά αύριο στην Αθήνα η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ με αποφάσεις – φωτιά για όλους τους λαούς, με πολεμικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς έως το 2030.

Φίλες και φίλοι,

Σας καλούμε ιδιαίτερα να οργανώσουμε την πάλη μας, όλοι μαζί, ενάντια στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ για:

– Το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, προσχολική και ειδική αγωγή, τα δικαιώματα των εργαζόμενων στον Πολιτισμό.

– Την κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την απαγόρευση της διακοπής σε λαϊκές κατοικίες για χρέη σε νερό, ρεύμα και τηλέφωνο.

– Την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων, με κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και τη διαγραφή μέρους των χρεών σε τράπεζες και δημόσιο.

– Την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

Μέσα απ’ τους καθημερινούς αγώνες μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε περιοχή. Με ενιαία αιτήματα και στόχους, που σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, ανοίγουν το δρόμο προς τα εμπρός.

Μπορούμε σήμερα να υψώσουμε τη μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Το είδαμε πρόσφατα την ώρα της πυρκαγιάς, όταν οι πυρόπληκτοι έδιναν τη μάχη για να σώσουν χωριά και γειτονιές, απέναντι σ’ ένα κράτος που άφηνε στην πράξη στο έλεος της πυρκαγιάς το φυσικό πλούτο και την περιουσία του λαού.

Το βλέπουμε τώρα στον αγώνα που συνεχίζεται για να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης και ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων.

Το ίδιο μήνυμα έστειλαν το προηγούμενο διάστημα οι αγώνες της νεολαίας για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, οι αγώνες των εργαζόμενων και των υγειονομικών για την προστασία της υγείας, απέναντι στην κρατική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας.

Τη δύναμη των εργαζόμενων έδειξε η οργανωμένη αντίδραση στις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων απ’ την κυβέρνηση και οι απεργιακοί αγώνες για την κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στα συνδικάτα και σ’ όλους τους φορείς του κινήματος, βρίσκονται μπροστά σ’ αυτούς τους αγώνες.

Με το ΚΚΕ γιατί είναι εγγύηση για το σήμερα και το αύριο.

Το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική.

Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα, που φωτίζει τη διέξοδο στους σημερινούς αγώνες για όλα τα εργατικά-λαϊκά προβλήματα, τις προϋποθέσεις για να δοθούν λύσεις σ’ αυτά.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωτοστατούν για να αγκαλιάσει ο δρόμος του αγώνα όλο και περισσότερους και μέσα από τα διάφορα μέτωπα πάλης δείχνουν τις δυνατότητες μιας πραγματικά νέας Ελλάδας του σοσιαλισμού.

Απορρίπτουμε τις αντιλήψεις που διακηρύσσουν ότι δεν υπάρχει διέξοδος απ’ το σημερινό καπιταλιστικό βούρκο της ανασφάλειας και της εκμετάλλευσης και μας καλούν να επιλέξουμε τη δήθεν πιο ανώδυνη μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, του δήθεν εξανθρωπισμού της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος.

Το ΚΚΕ λέει και μπορεί να λέει την αλήθεια στο λαό, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.

Γιατί πιστεύουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται τώρα παντού, ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: