Δ. Κουτσούμπας: Καλά, δε ντρέπεστε να παρουσιάζετε ως διπλή αύξηση μισθών τα ψίχουλα του 2%;

Έχετε καταλάβει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μέσα στους χώρους εργασίας; Ότι δεν υπάρχει εβδομάδα που το εργατικό ρεπορτάζ να μην καταγράφει πραγματικά εγκλήματα στους χώρους εργασίας με νεκρούς και σακατεμένους; Χώρια τα διάφορα χαζοχαρούμενα που λέγατε, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν παραπάνω, για να παίρνουν άδεια να μαζεύουν τις ελιές!

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή αφορούσε το μείζον ζήτημα της ακρίβειας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε πόσο υποκριτικός είναι ο δικομματικός καβγάς των δυνάμεων που είναι συνένοχες για τη σημερινή κατάσταση και παρουσιάζουν ως φάρμακο την καπιταλιστική ανάπτυξη, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνει τώρα ο λαός. Σημείωσε ότι η αύξηση στην τιμή του ρεύματος και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι φυσικό φαινόμενο, τις δραματικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης και της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και τα μέτρα που έρχονται ως “ασπιρίνη” για να θεραπεύσουν μια βαριά ασθένεια -την εξαθλίωση του λαού.

Είναι μεγάλη πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους που σας παρακολουθούν, να επικαλείστε, ως αντιστάθμισμα στην ακρίβεια και στην εκτίναξη του κόστους επιβίωσής τους, την τάχα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%!
Φτάνετε, μάλιστα, στο σημείο αυτό το 2% να το παρουσιάζετε ως διπλή αύξηση.
Μα καλά, δεν ντρέπεστε;
Μιλάμε για τον κατώτερο μισθό που καθοριζόταν με υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανάμεσα στα Συνδικάτα και τους εργοδότες, που εσείς καταργήσατε το 2012, πετσοκόβοντας μια ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου κατά 25% για όλους και 32% για τους νέους έως 25 ετών!
Μιλάμε για τον ίδιο κατώτερο μισθό, για τον οποίο ψηφίσατε νόμο, το νόμο Βρούτση, ο οποίος καθορίζεται πλέον με Υπουργική Απόφαση.
Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταργούσε τον νόμο και με την κ. Αχτσιόγλου τον εφάρμοσε, χωρίς ούτε κατά προσέγγιση να επαναφέρει το μισθό στα επίπεδα που κόπηκε!
Μιλάμε για καθοριστική κρατική παρέμβαση, που λειτούργησε ως επιταχυντής για να πέσει ο μέσος μισθός όλων των εργαζομένων πάνω από 30% και να μειωθεί δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων, αφού το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν ένας στους δέκα ανέργους με τα επίσημα στοιχεία, μειώθηκε εξίσου.
Μισθοί καθηλωμένοι και πετσοκομμένοι εδώ και μία δεκαετία.
Για αυτούς τους μισθούς μιλάμε, ενώ μεγάλο τμήμα των εργαζομένων δεν αμείβεται καν με αυτούς, αλλά με ακόμα λιγότερα, λόγω της γιγάντωσης των ευέλικτων μορφών, δηλαδή των μορφών εργασίας – λάστιχο.
810.000 εργαζόμενοι, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, αμείβονται με 383,23 ευρώ το μήνα μεικτά!
Αυτοί οι εργαζόμενοι αποτελούν το 37,42% του συνόλου των ασφαλισμένων και μάλιστα μέσα στην πανδημία αυτό το μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 14%.
Αυτή η εργασιακή ζούγκλα είναι δικό σας δημιούργημα κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Για ποια αντισταθμιστικά μέτρα στην ακρίβεια μιλάτε και κοροϊδεύετε τον κόσμο;

Ενώ στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα απόνερα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.

Έχετε καταλάβει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μέσα στους χώρους εργασίας;
Ότι δεν υπάρχει εβδομάδα που το εργατικό ρεπορτάζ να μην καταγράφει πραγματικά εγκλήματα στους χώρους εργασίας με νεκρούς και σακατεμένους;
Πού είναι η Ετήσια Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο μάλιστα με το νόμο σας, κ. Χατζηδάκη, κάνατε τάχα Ανεξάρτητη Αρχή;
Η τελευταία φορά που το Υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα την Ετήσια Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ήταν το 2017, μετά από επίμονες ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή.
Την ίδια πρακτική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθείτε κι εσείς.
Με ποιο δικαίωμα δεν δίνετε τα στοιχεία στη δημοσιότητα;
Είναι ή δεν είναι αυτό συγκάλυψη των εγκληματικών ευθυνών της εργοδοσίας, αλλά και μήνυμα “κάντε ό,τι θέλετε, δεν σας ελέγχει κανείς”;
Αυτή είναι η αιτία, για τα ατυχήματα στους διανομείς, για τον νεκρό εργάτη στην Cosco, για τα θύματα στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τον νεκρό οικοδόμο στα Οινόφυτα, κι αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες.
Ακόμα και την υπερεργασία, που αμειβόταν με 20% περισσότερο, αν αμειβόταν, τώρα δίνετε και με την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη του άρθρου 79, το ελεύθερο στην εργοδοσία, να μη δηλώνει τις ώρες υπερεργασίας και να μην τις πληρώνει.
Αποκαλύπτονται ένα – ένα τα ψεύτικα τα λόγια και ο άθλιος προπαγανδιστικός μηχανισμός που είχε στηθεί, για να παρουσιάζει την κατάργηση του 8ωρου και την 10ωρη εργασία ως εκσυγχρονισμό!
Χώρια τα διάφορα χαζοχαρούμενα που λέγατε, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν παραπάνω, για να παίρνουν άδεια να μαζεύουν τις ελιές!!!

Το ίδιο μεγάλες είναι, ωστόσο, και οι ευθύνες του σοσιαλδημοκρατικού πόλου.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνά να απαντήσει ταυτόχρονα, σε ορισμένα απλά ερωτήματα:
– Τι θα γίνει με το μέσο μισθό σε κάθε κλάδο;
– Τι θα γίνει με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που έχει προτείνει στον ΣΕΒ, ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων παροχών, όπου από τη μια τσέπη θα μπαίνουν κι από την άλλη θα βγαίνουν;
– Θα μειωθούν δραστικά και άμεσα οι έμμεσοι φόροι;
– Θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης;
– Θα καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις;
– Θα καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας;
– Τι θα γίνει όταν η Κομισιόν απαιτήσει απ’ την επόμενη κυβέρνηση την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, που μάλιστα υπέγραψε ο ίδιος ο Τσίπρας;
– Τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι αυστηρές συστάσεις για περιορισμό των κρατικών δαπανών κοινωνικής πολιτικής;
Ως απάντηση σ’ όλα αυτά μπορεί να ξανακούσουμε ένα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Ποδέμος και τους σοσιαλιστές της Πορτογαλίας, θα μετασχηματίσουν φιλολαϊκά την ΕΕ. Μπορεί μάλιστα να βοηθήσει και το ΜΕΡΑ 25 σ’ αυτόν τον πολύ «ρεαλιστικό» στόχο…

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο ΓΓ παρέθεσε και μια στιχομυθία που είχε, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κέρκυρα, με κάτοικο της (πλημμυροπαθούς) περιοχής του Ποταμού.

Και μιας και λέω για αντιπλημμυρικά, προχτές ήμουν στην Κέρκυρα, στον Ποταμό. Τον ξέρετε τον Ποταμό κύριε Δένδια, κύριοι βουλευτές των άλλων κομμάτων από την Κέρκυρα;
Βεβαίως και τον ξέρετε, προάστιο της Κέρκυρας είναι…
Δεν ξέρετε ότι δεν έχει γίνει τίποτε για να αποκατασταθεί η γέφυρα, να ανοίξει η συγκοινωνία μετά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες; Δεν ξέρετε ότι δεν υπάρχει λεωφορείο για την μετακίνηση στοιχειωδώς των κατοίκων;
Αυτά μου είπε μια Κερκυραία γνωστή, κάτοικος του Ποταμού εκεί -γνωστή του κ. Δένδια, κυρίως μου είπε ότι είναι- να σας μεταφέρω στη Βουλή, τα ακούτε κι εσείς κ. Μητσοτάκη, με την πρώτη ευκαιρία κι αφού βρήκα την ευκαιρία σήμερα, αυτό κάνω.
Θα πρέπει να επιλυθούν τέτοια ζητήματα, να δοθεί επιτέλους λύση, έστω και σε στοιχειώδη ζητήματα των πληγέντων. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το ΚΚΕ ή το σοσιαλισμό που λέμε εμείς, μπορείτε να τα λύσετε εδώ και τώρα και εσείς, με την πίεση και τη στήριξη όλων μας

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ όλο το κείμενο της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα ή να παρακολουθήσετε το βίντεο στη συνέχεια.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: