Δ. Κουτσούμπας: Φταίει η κλιματική κρίση που δώσατε μόνο 30 χιλ. ευρώ για δασικούς δρόμους; Σα δε ντρεπόμαστε!

Είναι πρόκληση να λέτε ότι δεν χάθηκε κανένας ολόκληρος οικισμός. Για ποιον οικισμό μιλάτε; Εδώ έχουν αφανιστεί ολόκληρες περιοχές, μία ολόκληρη περιοχή, η Βόρεια Εύβοια, αφανίστηκε. Το έχετε πάρει χαμπάρι;

Η σημερινή παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή για τις πυρκαγιές (μπορείτε να τη διαβάσετε όλη εδώ) έθεσε μια σειρά σημαντικά ζητήματα.

Για το ψεύτικο άλλοθι της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική κρίση φταίει που φέτος στην Αττική δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ για δασικούς δρόμους;
-Η κλιματική κρίση φταίει που ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 χρόνων, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή;
Στα Γεράνεια Όρη μετακινήσατε πυροσβέστες ακόμα κι από τον Έβρο. Και μετά σας φταίει η κλιματική κρίση. Σαν δεν ντρεπόμαστε!

Τέτοιες μεγάλες καταστροφές σαν τη φετινή είχαμε και πριν 30 χρόνια:
-Το 1988, 33 χρόνια πριν, κάηκαν στη χώρα μας 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δασικής και γεωργικής γης.
-Το 1999, 22 χρόνια πριν, καταγράφηκαν οι περισσότερες πυρκαγιές των τελευταίων 25 ετών.
-Το 2000, 21 χρόνια πριν, ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή, κάηκαν 1,6 εκατομμύρια στρέμματα.
Το ίδιο και με τις πλημμύρες:
-Τον Μάρτη του 1987, 34 χρόνια πριν, στις μεγάλες πλημμύρες είχαμε 10 νεκρούς.
-Τον Αύγουστο του 1990, μια άλλη μεγάλη πλημμύρα έπνιξε 5 ανθρώπους στην κεντρική Ελλάδα και τον Νοέμβρη του 1992, μια ισχυρή βροχή ισοπέδωσε την Καβάλα, καταστρέφοντας το 70% του οδικού της δικτύου και σκοτώνοντας 4 ανθρώπους.
Τότε βέβαια κανείς δεν μιλούσε ακόμα για την κλιματική αλλαγή ως το «τέλειο άλλοθι» για όλες τις καταστροφές.
Ακόμα και αν δεχτούμε ότι αυτές οι καταστροφές ήταν τα πρώτα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, τι σας εμπόδισε όλους εσάς, που κυβερνήσατε επί 30 και πλέον χρόνια, να πάρετε μέτρα, να προσαρμόσετε σχέδια και υποδομές, ώστε να περιορίζονται οι ζημιές και να προστατεύεται ο λαός;
Η απάντηση είναι μία: Η πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων.

Η ΝΔ, από τα 17,7 εκατ. ευρώ, που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 10% των αναγκών τους.
Κι εδώ, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν μπορεί να δικαιολογείται, γιατί επί των ημερών του, την περίοδο 2016 – 2019, έδωσε ακόμα πιο λίγα.
Για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές δεν έχετε -λέτε- χρήματα, αλλά για να χρηματοδοτείτε τόσα χρόνια την ελληνική αποστολή, που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, βρίσκατε 300 εκατομμύρια το χρόνο!!!

Ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι 1.000 περίπου πυροσβέστες στελεχώνουν τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια στα αεροδρόμια της «Fraport», στους ιδιωτικούς οδικούς άξονες και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη μέρα ιδιωτικοποίησής του; Γιατί κανείς σας δεν λέει κουβέντα για αυτό; Προφανώς, γιατί δεν θέλετε να μπουν στο στόχαστρο οι λεγόμενοι επενδυτές αλλά και οι οικονομικές διευκολύνσεις που τους παρέχετε.
Ό,τι και να κάνετε, λοιπόν, το κάδρο των εγκληματικών ευθυνών σάς έχει όλους μέσα.

Για την υποτιθέμενη προτεραιότητα που δίνεται στη ζωή.

Είναι πρόκληση, όμως, να το επικαλείστε, λέγοντας μάλιστα ότι δεν χάθηκε κανένας ολόκληρος οικισμός. Για ποιον οικισμό μιλάτε; Εδώ έχουν αφανιστεί ολόκληρες περιοχές, μία ολόκληρη περιοχή, η Βόρεια Εύβοια, αφανίστηκε. Το έχετε πάρει χαμπάρι;

Το ότι δεν υπήρχαν θύματα, ή ακόμα και το ότι δεν κάηκε ολόκληρος οικισμός, οφείλεται πρώτα απ’ όλα στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των κατοίκων, οι οποίοι, μαζί με τους λίγους πυροσβέστες, έδωσαν μάχη σώμα με σώμα με τις φωτιές και κατάφεραν να σώσουν τη ζωή τους, τα σπίτια τους, τα χωριά τους.
Η ιεράρχηση που κάνατε, να αφήνετε το δάσος να καίγεται στο όνομα της προστασίας της ζωής, απέτυχε παταγωδώς. Γιατί κατακάηκαν πάνω από 1.200.000 στρέμματα δασών, καλλιεργειών τελικά και σπιτιών, αφού αν περιμένεις τη φωτιά δίπλα στα σπίτια δεν τη σταματάς.

Για τις πράσινες μπίζνες που ετοιμάζει το κεφάλαιο σε καμένη γη.

Όσο πιο πολύ μιλάτε για τη δήθεν «πράσινη μετάβαση», η οποία επιβάλλεται από την κλιματική κρίση, τόσο πιο πολύ καρφώνεστε. Σαν «έτοιμοι από καιρό» προβάλλετε ως μοναδική διέξοδο τις δήθεν πράσινες μπίζνες. Μόνο που οι δουλειές πάνω στα καμένα μόνο πράσινες δεν είναι. Κι αυτά περί προστασίας του περιβάλλοντος είναι για τις εκθέσεις του Δημοτικού.

Για τις απαιτήσεις των πυρόπληκτων.

Για τις λαϊκές οικογένειες που καταστράφηκαν, το «να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε» που είπατε, ξέρετε τι σημαίνει; Να μείνουν στον τόπο τους και να πάρουν πίσω όσα έχασαν: Το σπίτι τους, τη δουλειά τους, το εισόδημά τους. Αυτό βροντοφώναξαν οι χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, το Σάββατο στον κόμβο της Στροφυλιάς, σε μια μεγάλη συγκέντρωση, που θάφτηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Γιατί φοβάστε, τρέμετε τη λαϊκή πρωτοβουλία, τη λαϊκή κινητοποίηση και δράση, το λαϊκό έλεγχο. Γιατί ξέρετε πως θα ξεσπάσει πάνω σας πολιτικά η λαϊκή οργή από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

Για τα μέτρα που απαιτεί η επόμενη μέρα.

Σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί απαιτούνται άμεσα, εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου μπροστά στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, ειδικά για την Εύβοια, που είναι ήδη επιβαρυμένη από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και φαινόμενα. Προχωρήστε άμεσα σε όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά μέτρα για να μη θρηνήσουμε ζωές!

Και για τον λαϊκό παράγοντα, που πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του.

Κι αν νομίζετε ότι με τις επιτροπές και τα επιτροπάτα που φτιάχνετε, και προτείνει και η αξιωματική αντιπολίτευση, τις μεγαλοστομίες σας, θα τους ξεγελάσετε πάλι, κάνετε λάθος. Πείρα και γνώση πλέον υπάρχει.

Γιατί μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δείτε εδώ και τη δευτερολογία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: