Capitalism is the virus» – Το 5ο Podcast της ΚΝΕ με τον Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο

Το 5ο podcast της ΚΝΕ ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και βλέπει τις αντιστάσεις που οργανώνουν οι λαοί ενάντια στις κυβερνήσεις του που ξοδεύουν μυθικά ποσά για τη στήριξη των επιχειρηματιών.

Το 50 επεισόδιο του Podcast της ΚΝΕ δείχνει στην πράξη ότι είναι ένα από τα καλύτερα ενημερωτικά φίλτρα στον καιρό του κορονοϊού. Ταξιδεύει σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, με τους συντρόφους από την Ισπανία, το Μεξικό και την Τουρκία να δίνουν διεθνιστική νότα, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως τα μέτρα που παίρνουν όλες οι κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως χώρας και χρώματος, είναι ίδια: από τις ΗΠΑ με τους μαζικούς τάφους και τα κέντρα μεταναστών -που στοιβάζονται και γίνονται “διασπορείς του ιού”- μέχρι την… “πολιτισμένη ΕΕ”, που έχει δώσει τρισεκατομμύρια για τη στήριξη των επιχειρήσεων και φλερτάρει ανοιχτά πλέον με την ιδέα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα μαθαίνουμε.

Για την Ισπανία, που έχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής διαγνωστικών τεστ, και έλλειψη τεστ για τον πληθυσμό! Και μια… “κομμουνίστρια” Υπουργό Εργασίας να παίρνει μέτρα υπέρ των καπιταλιστών.

Για το Μεξικό, όπου η κυβέρνηση ενισχύει τον στρατό, αλλά δε δίνει ούτε ένα ευρώ για την υγεία, και τις κινητοποιήσεις του μεξικάνικου λαού.

Και για την Τουρκία, όπου το πακέτο στήριξης για τους εργαζόμενους πάει μόνο σε όσους έχουν ασφάλιση και πάνω από 600 ένσημα. Οι νέοι έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας για όσους είναι μέχρι 20 ετών (!), με εξαίρεση τους νέους εργαζόμενους -που οι περισσότεροι μένουν εκτός επιδόματος.

Οι αστικές τάξεις δρουν σα βρικόλακες που στήνουν χορό κερδών πάνω στην υγεία των λαών τους -κλασικό παράδειγμα το ελληνικό κράτος που ζητούσε πολιτικό προσωπικό για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι, με την οδηγία να πάρουν μαζί αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος!

Οι κυβερνήσεις παίρνουν τα δικά τους μέτρα ενάντια στον εχθρό λαό, που οργανώνει τις δικές του αντιστάσεις, με δίκτυα αλληλεγγύης, δωρεάν μαθήματα στους μαθητές που έχουν ανάγκη, αλλά και τις νέες τεχνολογίες, όπως στην Τουρκία, με διαδικτυακές σχολές μαρξισμού για μαθητές γυμνασίου και το καθημερινό podcast “Η φωνή του ΚΚ Τουρκίας” -για να μη χαρίζουν τον κόσμο στο… Netflix και την κυρίαρχη ιδεολογία.

Η συζήτηση πιάνει επίσης τον αγώνα το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τον αγώνα των Παλαιστίνιων που έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερους κινδύνους και φονικότερους εχθρούς από τον κορονοϊό, αλλά και τις δομές υγείας που άφησε πίσω του ο σοσιαλισμός σε κάποιες χώρες -δεν ξεγράφονται όλα μονομιάς.

Ο καλεσμένος δίνει στο τέλος τον τόνο με ένα δίστιχο του Ρόκε Ντάλτον.

Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος από ένα πολύ σπάνιο μέταλλο.
Από αυτό φτιάχνονται είτε αλυσίδες υποδούλωσης ή τα όπλα της απελευθέρωσης

Και να ετοιμάζεται ο Μάκης Παπαδόπουλος για το επόμενο podcast…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: