Απόφαση του Δήμου Πατρέων για το Αφρίν και τις εξελίξεις στο Αιγαίο

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
Να κλείσουν όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία που βρίσκονται στη χώρα μας.
Αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό μας νοικοκύρη κι αφέντη στον τόπο του.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν η επέμβαση στο Αφρίν της Συρίας, οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Την εισήγηση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, ψήφισαν επίσης, οι παρατάξεις «Ανυπότακτη Πολιτεία» και «Όλοι μαζί για την Πάτρα».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ως εξής:

«Όλοι παρακολουθούμε τις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, εξελίξεις που συνεχώς κλιμακώνονται, με επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς.

Η χώρα μας εμπλέκεται όλο και περισσότερο στους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι, που προμηνύουν νέες μεγάλες περιπέτειες για τον λαό. Η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας γα εμβάθυνση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας, αναβαθμίζει σταθερά τον ρόλο της χώρας μας ως πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, αλλά και ως εφαλτήριο για τα αμερικάνικα συμφέροντα στα Βαλκάνια , τη Μέση Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο με σαφή προσανατολισμό ενάντια στην προσπάθεια της Ρωσίας να διατηρήσει και να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή. Κάθε “αναβάθμιση” της χώρας μας οδηγεί μόνο σε επεμβάσεις, οδηγεί σε νέους επικίνδυνους σχεδιασμούς στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης. ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα που είναι πάρα πολύ ισχυρά και μεγάλα στα Βαλκάνια,στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αν. Μεσόγειο γενικά. Η αναζωπύρωση της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ με στόχο την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και τη δημιουργία Αμερικάνικων βάσεων στα σύνορα της, φέρνουν επικίνδυνες καταστάσεις στους λαούς των Βαλκανίων.

Στα πλαίσια τέτοιων ανταγωνισμών εντάσσεται και η επιθετικότητα της Τουρκίας που εντείνεται και επιδιώκει, εκτός από το Αν. Αιγαίο, όπου ήδη αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, εκτός από τα ζητήματα που έχει θέσει με την Κυπριακή ΑΟΖ , εκτός των παραβιάσεων του εναέριου χώρου, να δημιουργήσει ζητήματα στην Θράκη. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η κράτηση από τις Τουρκικές Αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η κατάληψη του Αφριν από Τούρκους και Τζιχαντιστές μισθοφόρους, είναι ακόμα ένας επικίνδυνος κρίκος στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία με στρατιωτικές επιχειρήσεις και με τη χρησιμοποίηση μισθοφόρων του “Ελευθέρου Συριακού Στρατού” κατέχει συριακό έδαφος και προωθεί τον διαμελισμό της χώρας, έχοντας στόχο την επέκταση της επιχείρησης και σε άλλες πόλεις.

Στον αντίποδα των εξελίξεων αυτών, έχουμε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχώς καλλιεργεί στον λαό επικίνδυνο εφησυχασμό για τον ρόλο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που εξωραΐζει προκλητικά τον ρόλο τους στην περιοχή, παρουσιάζοντας την ιμπεριαλιστική αυτή συμμαχία ως εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο λαός μας δεν μπορεί να ξεχάσει το ρόλο του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στην διχοτόμηση της Κύπρου, στο μακελειό των Βαλκανίων, την συνδρομή της Βάσης της Σούδας στο συνεχιζόμενο μακελειό στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. ΝΑΤΟ- ΗΠΑ – ΕΕ παίζουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου μπροστά στις νέες, θρασύτατες, διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Επικίνδυνες διεργασίες πραγματοποιούνται και στην περιοχή μας.

Εύσημα από τον αμερικανό πρέσβη Τζ. Πράιτ πήρε η κυβέρνηση για την εμπλοκή της σε επικίνδυνα σχέδια, με την πολυεθνική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2018” η οποία πραγματοποιήθηκε, με κέντρο την Ανδραβίδα. Η άσκηση αυτή έγινε με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και Κύπρο, και προφανώς δεν διεξήχθη για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας αλλά συνιστά “πρόβα πολέμου”. Δοκιμάζουν το άπλωμα των επιχειρησιακών σχεδίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αποσκοπώντας στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής και τον έλεγχο των δρόμο αγοράς αιματοκυλώντας λαούς!

Δεν μπορούμε επίσης να ξεχάσουμε, τις διαδικασίες που έγιναν το περασμένο Φθινόπωρο για τον εκσυγχρονισμό της βάσης του Αράξου , ως αποθήκη πυρηνικών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Την άσκηση “Αριάδνη” που πραγματοποιήθηκε στον Πατραϊκό κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, με τη συμμετοχή πλοίων του ΝΑΤΟ και παρατηρητές από τα Αραβικά κράτη. Όπως επίσης και τις συναντήσεις του Περιφερειάρχη και στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με πλοιάρχους της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και πρόσφατα με τον Αμερικανό πρέσβη.

Τα στελέχη της τοπικής διοίκησης που σουλατσάρουν στα σαλόνια της αμερικάνικης πρεσβείας και του ΝΑΤΟ καμιά σχέση δεν μπορεί να έχουν με τις αγωνίες και τους καημούς του λαού μας.

Στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων και της πολυδιαφημιζόμενης «ανάπτυξης», Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες υποδέχονται μετά βαΐων και κλάδων τον Αμερικανό πρέσβη που περιοδεύει ανά την Ελλάδα, προωθώντας τους σχεδιασμούς για την παραχώρηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Αλεξανδρούπολη, Κ. Μακεδονία, Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, κ.α.) σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και την ίδια στιγμή συζητάνε ανοιχτά και «πετάνε τη σκούφια τους» για την επέκταση και αναβάθμιση όλου του πλέγματος βάσεων και στρατηγείων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, αλλά και για τη δημιουργία νέων (Αλεξανδρούπολη), με ενεργότερο ρόλο στο μακέλεμα των λαών της περιοχής.

Κυβέρνηση και πολιτικό προσωπικό των αστικών κομμάτων, σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, τρέχουν ασθμαίνοντας να σηκώσουν την ματωμένη σημαία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Προωθούν τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, το μερτικό τους στην μοιρασιά αγορών, των δρόμων ενέργειας και πρώτων υλών, στο πλιάτσικο των λαών της περιοχής. Σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί που φέρνουν σε πρώτο πλάνο την αμφισβήτηση των συνόρων στην περιοχή, την αξιοποίηση αλυτρωτισμών, την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, καλούμε το λαό να αξιοποιήσει την πείρα του, παλιότερη και πρόσφατη και να βγάλει συμπεράσματα. Να απαντήσει στον εφησυχασμό που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να μη δεχθεί να παρουσιάζουν ως «αθώα περιστερά» το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., να εξωραΐζουν την αντιδραστική κι επικίνδυνη για τους λαούς πολιτική και ρόλο τους.

Καλούμε το λαό σε ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση. Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας. Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαϊκού κινήματος ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς. Να εκφραστεί έμπρακτα αλληλεγγύη στο Συριακό λαό που βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και σε όλους τους λαούς που βιώνουν αντίστοιχες συνέπειες. Στην περιοχή μας αδιάψευστος μάρτυρας για τους ιμπεριαλιστικούς αυτούς πολέμους είναι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός ξεριζωμένων προσφύγων – μεταναστών, που καταφτάνουν στο λιμάνι της πόλης μας με την ελπίδα να περάσουν την πύλη του και να συνεχίσουν για τις χώρες που επιθυμούν.

Διεκδικούμε:

  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

  • Να κλείσουν όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία που βρίσκονται στη χώρα μας.

  • Κανένας “εκσυγχρονισμός” και εγκατάσταση πυρηνικών της βάσης του Αράξου στην περιοχή μας, καμία αντίστοιχη ‘’αξιοποίηση’’ του αεροδρομίου της Ανδραβίδας

  • Την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τις Νατοϊκές αποστολές.

  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται από τις Τουρκικές Αρχές να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό μας νοικοκύρη κι αφέντη στον τόπο του».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: