Αντίφα ΕΡΤ – Κάθε θαύμα δύο ημέρες

Η ΕΡΤ πήρε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, με αφορμή τη χτεσινή επέτειο της επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών, με ένα διήμερο αντιφασιστικό αφιέρωμα. Μόνο που αυτά τα διήμερα καταλήγουν μιας μορφής άλλοθι, περίπου όπως οι διάφορες παγκόσμιες ημέρες.

Η ΕΡΤ πήρε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, με αφορμή τη χτεσινή επέτειο της επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών, με ένα διήμερο αντιφασιστικό αφιέρωμα. Κι όπως κάθε αντίστοιχο αφιέρωμα, είχε τα θετικά και τα αρνητικά του.

Το καλό είναι ότι στο πλαίσιό του προβλήθηκαν κάποιες πολύ αξιόλογες δουλειές, όπως το ντοκιμαντέρ του Λ. Βαρδαρού “Ο αντιφασιστικός αγώνας ση Μέση Ανατολή (1941-1944)” -στο οποίο σκοπεύουμε να επανέλθουμε, σε πρώτη ευκαιρία- ένα ντοκιμαντέρ για τις μαχήτριες του Στάλινγκραντ, και η πρόσφατη συνέντευξη της Μάγδας Φύσσα σε επανάληψη και πολλές άλλες.

Η αρνητική πλευρά αφορά τις πολιτικές συζητήσεις και την παρέλαση φιλοκυβερνητικών δημοσιογράφων, που με το λόγο τους ενέταξαν κατ’ ουσίαν το αφιέρωμα στο δίπολο “πρόοδος-συντήρηση” που προωθεί το κυβερνών κόμμα. Και το βασικό πρόβλημα δεν είναι η προεκλογική σκοπιμότητα, αλλά το περιεχόμενο και τα ρηχά νοήματα, για να χωρέσουν σε αυτήν τη σκοπιμότητα.

Μόνο που αυτά τα διήμερα καταλήγουν μιας μορφής άλλοθι, περίπου όπως οι διάφορες παγκόσμιες ημέρες. Αν η Δημόσια Τηλεόραση ενδιαφέρεται για το μέτωπο ενάντια στο φασισμό και την έξωθεν καλή της μαρτυρία, ας φροντίσει πρώτα να μη βρίσκουν στη συχνότητά της φιλοξενία φασίστες σαν τον Κασιδιάρη -που έχει γίνει περίπου έθιμο κάθε 25η Μάρτη και 28η Οκτώβρη. Να μη γεμίζει τις υπόλοιπες μέρες το πρόγραμμά της με αντικομμουνιστικά ντοκιμαντέρ, που αναπαράγουν πολλές φορές τη φασιστική προπαγάνδα. Κυρίως όμως, να μην υποτιμά τη νοημοσύνη των θεατών, όπως στο προχθεσινό κεντρικό δελτίου, όπου εμφανίστηκε τιμητής των ιδιωτικών ΜΜΕ που έδωσαν βήμα στη ΧΑ και τις απόψεις της, πράγμα που φυσικά ισχύει σε σημαντικό βαθμό, αλλά είναι τουλάχιστον ειρωνικό να ακούγεται από μια συχνότητα της οποίας τα μικρόφωνα δεν έκλειναν ποτέ στις επίσημες δηλώσεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, με πρόσχημα την υποχρέωση της κάλυψης της δράσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εξάλλου, όπως το ίδιο το ρεπορτάζ του δελτίου φρόντισε να μας υπενθυμίσει, κανένα κανάλι ή άλλο μέσο δεν υποχρεούται να αναπαραγάγει εκδηλώσεις και ρητορική ρατσισμού και μίσους. Ποιος ξέρει, ίσως δε θεωρούνται τέτοιες τα λογύδρια περί “κομμένων κεφαλιών Τουρκαλβανών”, στις οποίες είχε επιδοθεί ο Κασιδιάρης σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ κατά την περσινή παρέλαση της επετείου του 1821.

Ας ξεκινήσουμε την αλλαγή από τον εαυτό μας, λέει ένα σύνθημα. Και μάλλον ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της ΕΡΤ και της διοίκησής της.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: