Αλέκα Παπαρήγα: “Η ΕΕ είναι ένα γκέτο για τους λαούς, μια αστική δικτατορία με κοινοβουλευτισμό”

Η σημερινή ΕΕ είναι ολοένα πιο αντιδραστική και αυταρχική για τους λαούς. Δεν υπάρχει λαϊκό κίνημα που να μην το τσάκισε, από τον Μάη του ’68, μέχρι και σήμερα. Είναι μια αστική δικτατορία με κοινοβουλευτισμό, ένα πραγματικό γκέτο για τους λαούς, σε πλήρη αντίθεση με τις ιδέες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα εγκαινίασε τα δεκάλεπτα της Σύγχρονης Εποχής, στο κανάλι του εκδοτικού στο YouTube, μιλώντας για την ιστορική πείρα των κομμουνιστών από την επταετία της χούντας, σε μια συζήτηση με τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλέκα είπε πως είναι ανάγκη να μελετήσει κανείς τις σχετικές κομματικές εκδόσεις (από την ειδική έκδοση για τα 50χρονα από την επιβολή της χούντας μέχρι τον σχετικό τόμο του Δοκιμίου), γιατί θα βρει μια τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα: γιατί χρειάστηκε να γίνει δικτατορία σε μια χώρα, που ετοιμαζόταν να ενταχθεί στην ΕΟΚ. Και η απάντηση είναι πως η αστική τάξη είχε ανάγκη ένα σύγχρονο πολιτικό σύστημα και αστικό κράτος, που θα έβγαζε από τη μέση τις αντιθέσεις ανάμεσα στο παλάτι, τις κυβερνήσεις και τις ένοπλες δυνάμεις, που κυριάρχησαν στο μετεμφυλιακό πολιτικό καθεστώς. Αυτό το αποδεικνύει η απλόχερη στήριξη που έδωσαν βιομήχανοι και εφοπλιστές στη χούντα, που τους το ανταπέδωσε με το παραπάνω, ανοίγοντάς τους νέους δρόμους για την κερδοφορία τους (μην ξεχνάμε: η χούντα έκανε δρόμους…).

Στο ερώτημα για τη νέα εποχή στην οποία βρισκόμαστε, με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ ως δημοκρατική δικλίδα ασφαλείας απέναντι σε τέτοιες εκτροπές, η Αλέκα είπε ότι η ΕΟΚ τότε συνδιαλλασσόταν αρχικά με τη χούντα, γιατί δεν την ενδιέφερε τόσο το εσωτερικό καθεστώς της, όσο ότι ήταν αντίπαλο δέος για τους συσχετισμούς στα Βαλκάνια. Η σημερινή ΕΕ είναι ολοένα πιο αντιδραστική και αυταρχική για τους λαούς. Δεν υπάρχει λαϊκό κίνημα που να μην το τσάκισε, από τον Μάη του ’68, μέχρι και σήμερα. Συμμετείχε σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Αφρική, στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, προωθεί τη θεωρία των δύο άκρων, με την ταύτιση φασισμού-κομμουνισμού, ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα με τους πρόσφυγες, αναζητώντας φτηνή εργατική δύναμη. Είναι μια αστική δικτατορία με κοινοβουλευτισμό, ένα πραγματικό γκέτο για τους λαούς που στρατιωτικοποιείται συνεχώς, σε πλήρη αντίθεση με τις ιδέες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Σχετικά με την πείρα των κομμουνιστών, είπε ότι ήταν η ψυχή της αντιδικτατορικής αντίστασης, μολονότι το ΚΚΕ βρισκόταν στη χειρότερη φάση της ιστορίας του: βρισκόταν στην παρανομία, με διαλυμένες οργανώσεις και με τη δράση μιας οπορτουνιστικής ομάδας στο εσωτερικό του, που σαμποτάρισε ανοιχτά την απόφαση για την επανασύσταση των κομματικών οργανώσεων. Τα κατάφερε όμως, προβάλλοντας ως στόχο ότι η δικτατορία πρέπει να ανατραπεί από ένα μαζικό λαϊκό κίνημα και μια εξέγερση, σε αντίθεση με τις επιδιώξεις των αστικών κομμάτων, που ήθελαν συμφωνία από τα πάνω, με την παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν, με κορύφωση την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δεν έγινε δυνατό να αποκτήσουν βάθος, για να μην επέλθει ο αποπροσανατολισμός από τον “εθνάρχη” Καραμανλή, που εμφανιζόταν ως αυτός που “έφερε τη δημοκρατία στην Ελλάδα”, ενώ η χούντα ήταν ήδη απομονωμένη, με νωπό τον απόηχο της αντιδικτατορικής πάλης.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν υποτίμησε την ανάγκη να παλεύει για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για να παλεύει το μαζικό κίνημα από καλύτερες θέσεις. Συνδύαζε νόμιμη και παράνομη δουλειά, αξιοποιώντας κάθε χαραμάδα για την ανάπτυξη του κινήματος. Υπάρχει πλούσια πείρα και διδάγματα, από αυτήν την περίοδο, που δε χάνουν ποτέ την επικαιρότητά τους.

Το καλύτερο όμως είναι να τα ακούσετε από την ίδια στο δεκάλεπτο βίντεο που ακολουθεί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
2 Σχόλια

  • Ο/Η Billy λέει:

    Ενδιαφέρον το σημείο στο οποίο η Αλέκα μιλάει για τις σχέσεις των χωρών της ΕΟΚ με τη Χούντα. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν να αναφέρει και τις οικονομικές σχέσεις των σοσιαλιστικών χωρών με τη Χούντα, πλην Αλβανίας και για μεγάλο διάστημα της Γιουγκοσλαβίας. Η ίδια ήταν φυλακισμένη επί Χούντας. Κανείς μετά τη μεταπολίτευση δεν την έβαλε φυλακή όπως και όλους εμάς. Δεν είναι επίπεδο ανάλυσης αυτό. Αδικεί τον εαυτό της, πρωτίστως. Δεν πάμε μακρυά έτσι.

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Εν τάξει, οι σοσιαλιστικές χώρες, είχαν οικονομικές σχέσεις με τη χούντα, αλλά δεν ξέρω τι συμπέρασμα θέλεις να βγάλεις από αυτό το γεγονός. Η δικτατορία των συνταγματαρχών ήταν μια πολιτειακή ανωμαλία μέσα στα πλαίσια του αστικού πολιτεύματος, το οποίο, αρμόδιοι να το επιλύσουν, ήταν οι αστικοί θεσμοί και όχι η ΕΣΣΔ. Η ΕΣΣΔ δεν είχε κάποιον λόγο να αναμειγνύεται στα εσωτερικά των δυτικών χωρών, τουλάχιστον με βάση την αρχή της “ειρηνικής συνύπαρξης” που ίσχυε τότε. Πρακτικά πάντως, οι σχέσεις χούντας – ΕΣΣΔ ήταν τυπικές και ψυχρές,τουλάχιστον από πλευράς ΕΣΣΔ. Η μόνη “σοσιαλιστική” χώρα που είχε πιο στενές σχέσεις με τη χούντα, ήταν η Ρουμανία του Τσαουσέσκου που σε κάθε ευκαιρία έδειχνε την αντιπαλότητά της με την ΕΣΣΔ και το υπόλοιπο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Όπως πιθανόν θα θυμάσαι, ο Τσαουσέσκου είχε σχέσεις και με τον Πολ Ποτ και με τον Σαντάμ Χουσεΐν και με την Κίνα που είχε αρχίσει από τότε σχέσεις με τις ΗΠΑ,αλλά και με τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Κάντε ένα σχόλιο: