Τρία διηγήματα του Ηλία Βενέζη

Διαβάστε στην Κατιούσα τρία διηγήματα του Ηλία Βενέζη που γεννήθηκε σαν σήμερα

Τρία διηγήματα του Ηλίας Βενέζη

Ο μεγάλος λογοτέχνης – συγγραφέας Ηλίας Βενέζης (πραγματικό όνομα Ηλίας Μέλλος) γεννήθηκε στις 4 του Μάρτη 1904 στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας.

Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1921 με διηγήματα στο περιοδικό «Ο Λόγος της Πόλης».

Το 1924 δημοσίευσε σε συνέχειες στο περιοδικό «Καμπάνα» του Στρατή Μυριβήλη το έργο του «Το νούμερο 31328», που αν και χαρακτηρίζεται ως μυθιστόρημα πρόκειται για ντοκουμέντο σχετικά με τη διαβίωσή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησε ο τουρκικός στρατός για τους Έλληνες αιχμαλώτους.

Το 1928 πήρε το τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό διηγήματος της «Νέας Εστίας» για το διήγημά του «Ο Θάνατος» και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του «Ο Μανόλης Λέκας κι άλλα διηγήματα».

Ο Ηλίας Βενέζης διώχτηκε με το «Ιδιώνυμο», από τη δικτατορία Μεταξά και κατόπιν στη διάρκεια της Κατοχής φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Μετά τον πόλεμο διετέλεσε γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου (1950 – 1952), ενώ το 1957 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Άλλα έργα του τα μυθιστορήματα «Αιολική Γη» και «Γαλήνη», «Έξοδος», «Ο Ωκεανός», διηγήματα, ταξιδιωτικά κ.ά. Μεγάλο μέρος του έργου του μεταφράστηκε σε αρκετές γλώσσες. Επιφυλλίδες του δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Πρωία», «Το Βήμα» και «Ακρόπολις».

Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το 1957. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου (1950-52). Το 1957 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Μαζί με τους Στρατή Μυριβήλη, Μ. Καραγάτση και Αγγελο Τερζάκη, έγραψε μέρος από το «Το μυθιστόρημα των τεσσάρων» (1958).

Έφυγε από τη ζωή στις 3 Αυγούστου του 1973 στην Αθήνα. Η κηδεία, σύμφωνα με την επιθυμία του έγινε στον Μόλυβο της Μυτιλήνης και η ταφή του στο παλιό, μικρό νεκροταφείο του Μολύβου. Επάνω στην πλάκα του τάφου, όπως το είχε ζητήσει ο ίδιος, δεν υπάρχει παρά μια μόνο λέξη: ΓΑΛΗΝΗ.

Από τη στήλη “Το διήγημα της Πέμπτης” του περιοδικού μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω τρία διηγήματα του Ηλία Βενέζη (ανοίγουν πατώντας στους συνδέσμους):

Το διήγημα της Πέμπτης: «22 Ιουλίου 1943» του Ηλία Βενέζη

Το διήγημα της Πέμπτης: «Πολιτεία Βιρτζίνια» του Ηλία Βενέζη

Το διήγημα της Πέμπτης: «Γκαν» του Ηλία Βενέζη

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: