Ζήσης Σκάρος: Πρωτοπόρος κομμουνιστής, καταξιωμένος λογοτέχνης

Από τους τελευταίους της γενιάς εκείνης των διανοούμενων και λογοτεχνών που με τους αγώνες τους, με τη στάση ζωής και με το έργο τους «ποίησαν ήθος», ταυτίστηκαν με τα πάθη και τους πόθους του λαού, ενώθηκαν – έργω και λόγω – με αυτόν, διακινδυνεύοντας και παθαίνοντας τα πάντα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και προκοπή του λαού.

Ο Απόστολος Χρήστου Ζήσης, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Ζήση Σκάρου (1917 – 1997), υπήρξε σπουδαίος κομμουνιστής συγγραφέας και το πλουσιότατο έργο του συνειδητά στρατευμένο, συνειδητά ταξικό. Από τους τελευταίους της γενιάς εκείνης των διανοούμενων και λογοτεχνών που με τους αγώνες τους, με τη στάση ζωής και με το έργο τους «ποίησαν ήθος», ταυτίστηκαν με τα πάθη και τους πόθους του λαού, ενώθηκαν – έργω και λόγω – με αυτόν, διακινδυνεύοντας και παθαίνοντας τα πάντα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και προκοπή του λαού.

Το 1933 πρωτοστατεί σε μια μαθητική απεργία, με αποτέλεσμα την αποβολή του από όλα τα Γυμνάσια της χώρας. Η πρώτη αγωνιστική εμπειρία τον οδηγεί το 1934 στην ΟΚΝΕ και στην πρώτη μαχητική συγγραφική δημιουργία: Δημοσιεύει στο αθηναϊκό περιοδικό «Νέος Λενινιστής» το διήγημά του «Το αέρι του θανάτου». Από τότε και μέχρι το τέλος της ζωής του, η προσφορά του στους αγώνες και στα Γράμματα υπήρξε τεράστια.

Τα πιο γνωστά του έργα είναι η τριλογία «Οι ρίζες του ποταμού» – «Οι κλούβες» – «Το φλογισμένο βουνό», οι συλλογές διηγημάτων «Η χαραυγή», «Το κορίτσι με το σαντούρι», «Τα γεράκια της Πίνδου» και «Ανοιχτοί ουρανοί», το θεατρικό «Ανάψτε τα φώτα», τα μυθιστορήματα «Ο κόσμος των ελπίδων», «Το ταξίδι της φιλίας», «Ο σημερινός κόσμος» και «Η συμμορία των αθώων», και η συλλογή παιδικών διηγημάτων «Για ένα λουλούδι». Έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί και περιληφθεί σε ξένες ανθολογίες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από τον θάνατο του κομμουνιστή λογοτέχνη, η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής, την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο προαύλιο του σχολείου μπροστά στην προτομή του στα Κανάλια Καρδίτσας (σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

–Καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, Αστέρη Χαλάτση.

–Απαγγελία του ποιήματος «Ζήσης Σκάρος» του Γιάννη Ρίτσου από τον Κώστα Παπαλέξη.

–Παρέμβαση από την Ελπινίκη Αγγελίνα, προϊσταμένη του Τμήματος Καρδίτσας των ΓΑΚ με θέμα «Από τα σχολικά θρανία στην ΟΚΝΕ». Η πολιτική διαδρομή του Αποστόλη Ζήση (Σκάρου) μέσα από το αρχειακό υλικό των Σχολείων.

–Κεντρική ομιλία από τον Γιώργο Μηλιώνη, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Ζήσης Σκάρος. Ασυμβίβαστος κομμουνιστής και κορυφαίος λογοτέχνης του λαϊκού κινήματος και του λαϊκού μας προοδευτικού πολιτισμού».

–Απαγγελία του ποιήματος «Η Καραγκούνα» (αναφορά στην Β. Κουσιάντζα) από τον Κώστα Παπαλέξη.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφανιού στην προτομή του Ζήση Σκάρου.

Σημειώνεται πως στον χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και αρχειακού υλικού.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: