Έφυγε από τη ζωή η ποιήτρια αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Βικτωρία Θεοδώρου

Έφυγε από τη ζωή μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ποιήτριες και πεζογράφους, η Χανιώτισσα, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Βικτωρία Θεοδώρου.

Έφυγε από τη ζωή η ποιήτρια αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Βικτωρία Θεοδώρου

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ποιήτριες και πεζογράφους, η Χανιώτισσα, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Βικτωρία Θεοδώρου.

Η Βικτωρία Θεοδώρου γεννήθηκε στα Χανιά το 1926. Αποφοίτησε από το φιλολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Οργανωμένη στην ΕΠΟΝ από το 1942, το 1948 εκτοπίστηκε στη Χίο, το Τρίκερι, τη Μακρόνησο και πάλι στο Τρίκερι, όπου αρνήθηκε να κάνει «δήλωση μετανοίας».

Το 1952 αφέθηκε ελεύθερη ως «αδειούχος εξόριστη», μετά από ενέργειες του Χαρίδημου Σπανουδάκη, με τον οποίο παντρεύτηκε αργότερα (1955), αφού προηγουμένως ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο, τις οποίες είχε αναγκαστικά εγκαταλείψει. Το 1956 απέκτησε τις δίδυμες κόρες της Ειρήνη και Μαρία.

Η Βικτωρία Θεοδώρου εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1955 με ποιήματά της που δημοσιεύτηκαν στην «Επιθεώρηση Τέχνης». Το πρώτο βιβλίο της, «Εγκώμιο», κυκλοφόρησε το 1957. Ακολούθησαν: «Κατώφλι και παράθυρο» 1962, «Βορεινό Προάστιο» 1966, «Το λαγούτο» 1971, «Η εκδρομή» 1973, «Ουρανία» 1978, «Άρειος Ύπνος» 1983, «Η νυχτωδία των συνόρων» 1986, «Μειλίγματα» 1990, «Χρονικό» 1994, «Ευνοημένοι» 1998, «Καταλόγι για τον μάστορα» 2008. Επίσης είχε δημοσιεύσει τα πεζά: «Στρατόπεδα γυναικών», «Ο Τράϊκο», «Γαμήλιο δώρο», «Οι δεσποινίδες της οδού Λαμψάκου», «Δραπέτις», «Πελαγινή» και «Ανιδιοτέλεια».

Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, σερβικά, ρωσικά, ισπανικά, κ.α. ενώ στο μεταφραστικό της έργο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ανθολογίες γαλλόφωνης ποίησης καθώς και ανθολογίες σλαυόφωνων ποιητών.

Η κηδεία της Βικτωρίας Θεοδώρου θα γίνει τη Δευτέρα 18 Φλεβάρη στις 3 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

 

Δείτε ακόμα:

Το έμψυχο μηχάνημα

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: