“Έγκλημα και τιμωρία”, ένα σπουδαίο βιβλίο

Στο πρόσωπο ενός φοιτητή, ο Ντοστογιέφσκι θέλησε να ασκήσει κριτική στην κοινωνία του σήμερα που μπορεί να δολοφονήσει με κάθε τρόπο χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς ποτέ να αισθανθεί πραγματική ενοχή ή να λογοδοτήσει;:σε αντίθεση με ένα νεαρό ο οποίος βιώνει κοινωνική και ηθική ενοχή για τη δολοφονία δύο ανθρώπων.

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι έχει μία μοναδική ικανότητα ως τεράστιος συγγραφέας που είναι: έχει τη δύναμη να σε κάνει να αναθεωρείς τις ηθικές σου αρχές, να εμβαθύνεις στον ηθικό σου κόσμο και να διερωτάσαι: πράττω τελικά, το σωστό ή το λάθος; Ο μεγάλος συγγραφέας διεισδύει μοναδικά στην ψυχή των ηρώων του, θέλει να βρει τα βαθύτερα κίνητρα των πράξεών τους.

Το Έγκλημα και Τιμωρία αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και πιο δημοφιλή έργα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, μία βαθιά έρευνα για τις πράξεις των ανθρώπων, όπως για τη ροπή τους στο έγκλημα.

Κέντρο του έργου είναι ο φοιτητής της Νομικής Ρασκόλνικωφ, ο οποίος διαπράττει το διπλό φόνο μίας πλούσιας υπερήλικης και της αδελφής της. Ο ήρωας οδηγείται στην πράξη αυτή από μία βαθιά του ανάγκη να υπερβεί τα κοινωνικά εσκαμμένα, τις απαγορεύσεις και την υπάρχουσα ηθική.

Ο Ντοστογιέφσκι με εντυπωσίασε για ακόμα μία φορά, διότι στο πρόσωπο ενός φοιτητή, θέλησε να ασκήσει κριτική στην κοινωνία του σήμερα που μπορεί να δολοφονήσει με κάθε τρόπο χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς ποτέ να αισθανθεί πραγματική ενοχή ή να λογοδοτήσει: σε αντίθεση με ένα νεαρό ο οποίος βιώνει κοινωνική και ηθική ενοχή για τη δολοφονία δύο ανθρώπων. Ο σπουδαίος Ντοστογιέφσκι με προβλημάτισε ξανά, διότι με έβαλε στη διαδικασία να σκεφτώ το εξής: η δολοφονία ενός κακού ανθρώπου (στη συγκεκριμένη περίπτωση της φιλάργυρης και σκληρής υπερήλικης), δικαιολογεί το όποιο έγκλημα εις βάρος του. Μπορούμε να το αναλύσουμε και εκτενέστερα: έχει δικαίωμα η κοινωνία να στερεί τη ζωή από έναν άνθρωπο επειδή μπορεί να διέπραξε αξιόποινες πράξεις;

Ο Ντοστογιέφσκι ξέρει να σε προβληματίζει, να σε ωθεί στη βαθύτερη γνώση του εαυτού σου και να θέλει να βγάλει την καλύτερη εκδοχή του από μέσα σου. Η πάλη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, η συντριβή από την παραδοχή της εγκληματικής πράξης, η οργή για μία κοινωνία η οποία ουσιαστικά είναι αμέτοχη, όλα αυτά σε καλούν να σκεφτείς τη δική σου θέση μέσα στον κόσμο αυτό.

Αναμφίβολα, ένα τεράστιο βιβλίο, γραμμένο από έναν τιτάνα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: