Υπάρχουν δολοφόνοι δύο ταχυτήτων;

Τα ΜΜΕ καλύπτουν την επικαιρότητα, λες και υπάρχουν… “δολοφόνοι και δολοφονίες δύο ταχυτήτων”, όπου το λεβιέ τον κινεί η εθνικότητα και -προπαντός- η κοινωνική θέση του δράστη.

Την ώρα που η τοπική κοινωνία της Ρόδου έχει συγκλονιστεί από τη δολοφονία μιας 21χρονης κοπέλας, τα ΜΜΕ πουλάνε τη δικαιολογημένη οργή των οικείων της προσώπων σαν εμπόρευμα και πατάνε σε αυτήν για να καλλιεργήσουν το ρατσισμό και συντηρητικά αντανακλαστικά.

Οι αστυνομικές έρευνες για την ανεύρεση των δραστών καταλήγουν σε δύο βασικούς υπόπτους, σχεδόν συνομήλικους της κοπέλας, που φέρονται να την σκότωσαν, γιατί δεν ενέδιδε στις σεξουαλικές τους προτάσεις. Ο ένας έχει καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο και φέρεται να ομολόγησε τη συμμετοχή του. Ο άλλος, αντίθετα, είναι γόνος γνωστής οικογένειας με επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο. Από αυτό, μπορεί ο καθένας να καταλάβει πώς αντιμετωπίζονται από τα “ρεπορτάζ” πολλών “έγκυρων” ΜΜΕ, που δε διστάζουν να αναπαράγουν ρατσιστικά στερεότυπα, για να ενεργοποιήσουν αντίστοιχα αντανακλαστικά στους θεατές/αναγνώστες τους.

Ο Βορειο-ηπειρώτης αναφέρεται κατά κανόνα ως Αλβανός, καθώς δεν είχε την τύχη να κραδαίνει κάποια ελληνική σημαία, για να τύχει ειδικής αντιμετώπισης. Εφόσον μάλιστα ομολόγησε το έγκλημά του, αναφέρεται ως Αλβανός, και δεν μπορεί να πουλήσει διαφορετικά την ιστορία του.

Ο… γνήσιος Έλληνας καλύπτεται από το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο περιέργως ισχύει μόνο για αυτούς που τυγχάνουν να έχουν ένα όνομα στην κοινωνία, πλούσιους γονείς κτλ. Τα ΜΜΕ καλύπτουν το θέμα, λες και υπάρχουν… “δολοφόνοι δύο ταχυτήτων”, όπου το λεβιέ τον κινεί η εθνικότητα και -προπαντός- η κοινωνική θέση του δράστη.

 

Αντιστοίχως, με το ίδιο σκεπτικό, υπάρχουν και δολοφονίες δύο ταχυτήτων. Άλλη προβολή έχει πχ η δολοφονία ενός Αλβανού από Έλληνα χρυσαυγίτη, περνώντας στα ψιλά της επικαιρότητας, κι άλλη έκταση παίρνει, όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι και προσφέρεται το θέμα για να “επιβεβαιωθούν” τα γνωστά στερεότυπα και να διαχυθεί το ρατσιστικό δηλητήριο.

Κι αν κάποιοι πίστευαν πως οι Αλβανοί έχουν ενσωματωθεί πια στη χώρα μας και δεν πρόκειται να τους πάρει η μπάλα, βλέπουν τις εκτιμήσεις τους να διαψεύδονται οικτρά. Το φίδι του φασισμού δεν κάνει τέτοιου είδους διακρίσεις -παρά μόνο ταξικής απόχρωσης…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: