Το κυνήγι προστατευτικού εξοπλισμού στην Άγρια Δύση των ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες

Στις ΗΠΑ όχι μόνο δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός για γιατρούς και νοησηλευτές, αλλά κεντρική κυβέρνηση, Πολιτείες και μεμονωμένα νοσοκομεία βρίσκονται στην μάχη για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, όπου ενίοτε εμπλέκονται και οι σερίφηδες των μυστικών υπηρεσιών.

Φωτογραφία από New York Post. Νοσοκόμες στο Mount Sinai West φοράνε σακούλες σκουπιδιών για ρόμπες προστασίας.

Οι ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού στις ΗΠΑ που μετράνε τις περισσότερες απώλειες από κάθε άλλη χώρα, κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω φωτογραφιών με γιατρούς και νοσοκόμες ντυμένους με σακούλες σκουπιδιών. Πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με το κεντρικό κράτος στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μάσκες και ρόμπες, ενώ ακόμα και μεμονωμένα νοσοκομεία μπαίνουν στην διαδικασία πλειστηριασμού για να αποκτήσουν όσα χρειάζονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μαρτυρία του γιατρού-διοικητή ενός νοσοκομείου στην Μασαχουσέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. Η αλυσίδα εφοδιασμού του νοσοκομείου δουλεύοντας υπερωρίες κατάφερε να εξασφαλίσει κάποιες ρόμπες, γάντια, χειρουργικές μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, ασπίδες προσώπου και μάσκες με φίλτρο Ν95. Αυτό κατέστη εφικτό αξιοποιώντας γνωριμίες, ασυνήθιστες συμφωνίες και μεγάλα ποσά. Παρ’ όλα αυτά πολλές φορές την τελευταία στιγμή έχαναν παραγγελίες μέσα από τα χέρια τους καθώς άλλοι προσέφεραν πολλαπλάσια χρήματα, μεταξύ αυτών και η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σε μια περίπτωση μέσω μιας γνωριμίας ενός μέλους της ομάδας του κατάφερε να εξασφαλίσει ένα μεγάλο φορτίο από χειρουργικές μάσκες και μάσκες Ν95 από την Κίνα. Ακολουθεί η μαρτυρία του:

“Λάβαμε δείγματα για να επιβεβαιώσουμε την καταλληλότητα του υλικού, αλλά ανησυχούσαμε αν το φορτίο που θα λαμβάναμε θα ανταποκρίνεται στην ποιότητα που απαιτείται. Αφού εξασφαλίσαμε το κατάλληλο χρηματικό ποσό- πάνω από 5 φορές από αυτό που θα πληρώναμε κανονικά, αλλά μικρότερο από αυτό που ζητούσαν άλλοι προμηθευτές. Στην συνέχεια 3 μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας του νοσοκομείου μαζί με έναν δοκιμαστή ποιότητας πέταξαν σε ένα μικρό αεροδρόμιο κοντά σε μια βιομηχανική αποθήκη στην μεσο-ατλαντική περιοχή. Έφτασα με αυτοκίνητο για να πάρω την τελική απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η συναλλαγή. Δυο φορτηγά με διακριτικά υπηρεσίας τροφίμων μας συνάντησαν στην αποθήκη. Όταν θα γέμιζαν με το φορτίο τους θα έπαιρναν δυο διαφορετικές πορείες πίσω στην Μασαχουσέτη προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να κατασχεθεί το περιεχόμενό τους. Ώρες πριν την προγραμματισμένη άφιξη μας ενημερωθήκαμε ότι θα λάβουμε μόνο το ¼ της αρχικής παραγγελίας. Πήγαμε κανονικά, καθώς χρειαζόμασταν απελπισμένα οποιαδήποτε ποσότητα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε. Μόλις φτάσαμε είδαμε παλέτες με χειρουργικές μάσκες καθώς και KN95 να ξεφορτώνονται. Ανοίξαμε πολλά κουτιά, τα εξετάσαμε και ελπίζαμε ότι αυτή η τυχαία δειγματοληψία θα είναι αντιπροσωπευτική. Προτού μπορέσουμε να στείλουμε το αντίτιμο της συναλλαγής μέσω wire transfer, δύο πράκτορες του FBI έφτασαν στον χώρο, έδειξαν τα σήματά τους και άρχισαν να με ανακρίνουν σχετικά με το αν οι μάσκες προορίζονταν για επαναπώληση ή για την μαύρη αγορά. Οι πράκτορες έλεγξαν τα στοιχεία μου και προσπάθησα να τους πείσω ότι το φορτίο του προστατευτικού εξοπλισμού προοριζόταν για το νοσοκομείο, ενώ τόνισα το εξαιρετικά επείγον της προμήθειας του υλικού. Τελικά άφησαν τα υλικά να φορτωθούν στα φορτηγά αλλά έμαθα πως το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εξέταζε ακόμα την κατάσχεση του φορτίου. Έκανα κάποια γρήγορα τηλέφωνα που οδήγησαν στην παρέμβαση του αντιπροσώπου μας στο Κογκρέσο που απέτρεψε την κατάσχεση. Παρέμεινα νευρικός και ανήσυχος στον μακρύ δρόμο της επιστροφής, συναισθήματα που δεν υποχώρησαν παρά τα μεσάνυχτα όταν έλαβα το τηλεφώνημα που επιβεβαίωνε πως ο προστατευτικός εξοπλισμός ήταν ασφαλής στην αποθήκη μας.”

Είναι φανερό ακόμα και στον πλέον αδαή πως στις ΗΠΑ, την πιο ισχυρή καπιταλιστική οικονομία του κόσμου, όχι μόνο δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός που να διασφαλίζει τον επαρκή εξοπλισμό που εγγυάται την ασφάλεια των γιατρών και νοσηλευτών στην μάχη με την Πανδημία, αλλά κεντρική κυβέρνηση, Πολιτείες ακόμα και μεμονωμένα νοσοκομεία βρίσκονται στην μάχη για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, στην οποία ενίοτε εμπλέκονται και οι σερίφηδες των μυστικών υπηρεσιών.

Πηγή: The New England Journal of Medicine

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: