Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας – Κινητοποίηση στις 22 Ιούνη

Εμείς οι εργαζόμενοι  απαντάμε ξεκάθαρα πως κύριος υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δημόσιες δομές υγείας των νησιών μας είναι οι διαχρονικά εφαρμοζόμενες πολιτικές υπονόμευσης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Κινητοποίηση 22 Ιουνίου 

στο Νοσοκομείο

στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ

με συγκέντρωση στο προαύλιο στις 12:00 το πρωί και παρέμβαση στο γραφείο της αναπληρώτριας διοικήτριας 

Με αφορμή τις καταγγελίες που παραλήφθηκαν από το σύλλογό μας και που επιβεβαιώνουν με το πιο δραματικό τρόπο την περιπέτεια υγείας συμπατριωτών μας ως ότου να μεταφερθούν σε  νοσοκομεία της Αθήνας, όπως επίσης και την απαξίωση της υπόστασης του ασθενή σαν προσωπικότητα από συγκεκριμένο ιατρό, έχουμε ηθική υποχρέωση σαν εργαζόμενοι υγειονομικοί να πάρουμε θέση.

Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει τις απόψεις μας και τις διεκδικήσεις μας για το δημόσιο χαρακτήρα πού πρέπει να έχει  το σύστημα υγείας και ειδικότερα  για την σωστή στελέχωση και λειτουργική αναβάθμιση του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ευδήλου και των Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών μας, ώστε να μπορούν να παρέχουν στους κατοίκους μια στοιχειώδη ασφάλεια.

Όπως επανειλημμένα και διαχρονικά έχουμε τονίσει ότι η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, είναι τραγική και συνεχώς θα χειροτερεύει για εργαζόμενους και ασθενείς λόγω των πολιτικών υπονόμευσης, υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ που ακολούθησαν και ακολουθούν διαχρονικά μέχρι και σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Χαρακτηριστικότερο και ελάχιστο παράδειγμα η νυν κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία προχώρησε σε περικοπή κονδυλίων ύψους 1,5 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό για την δημόσια υγεία στη διετία 20-21, δηλαδή κατά την διάρκεια της πανδημίας!

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με τις περικοπές κονδυλίων, τις ανύπαρκτες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, τις τραγικές ελλείψεις κλινών και νοσοκομείων, τις χιλιάδες αναστολές υγειονομικών και την διάλυση του ΕΣΥ, δεν ήταν ζήτημα ανικανότητας. Η υγειονομική κρίση και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας μετατράπηκαν από τους άριστους της κυβέρνησης σε ευκαιρία εξυπηρέτησης και πλουτισμού του ιδιωτικού τομέα και διείσδυσής του απροκάλυπτα  από την μπροστινή πόρτα στο δημόσιο ΕΣΥ. Γιατί σε περιόδους βαθειάς οικονομικής ύφεσης, τα σπασμένα τα πληρώνει ο λαός με περικοπές δικαιωμάτων και ελευθεριών, μισθών, δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών.

Έτσι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εργαζόμενοι  και οι κάτοικοι βγάζουμε κραυγή αγωνίας για τις συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά και εκφράζουμε την ανησυχία μας για τα περιστατικά που φτάνουν στα κέντρα των Αθηνών και στη Σάμο με τόσο επιβαρυμένη την υγεία τους, ώστε να τίθεται κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Την ίδια αγωνία είχαν δυστυχώς οι Ικαριώτες και πριν 70 χρόνια όταν έβλεπαν τους συμπατριώτες τους να πεθαίνουν από μία σκωληκοειδίτιδα. Σήμερα όμως με την εξειδίκευση της ιατρικής επιστήμης με την ανακάλυψη σύγχρονων απεικονιστικών και  διαγνωστικών μεθόδων και θεραπειών, όχι μόνον μπορεί να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απειλής της ζωής του Ικαριώτη, αλλά και να του παρέχεται ένα βασικό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών με σεβασμό στην ζωή του. 

Ρωτάμε λοιπόν τους αρμοδίους φορείς (διοικήση, 2η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας): ΓΙΑΤΙ εν έτει 2022  

  • Το νοσοκομείο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να χαροπαλεύουν μέσα στα πλωτά και τα ελικόπτερα; 
  • Να ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ σε διακομιδές ασθενών (7 τον προηγούμενο μήνα); Μόνο μέρος των χρημάτων αυτών αρκεί για πρόσληψη γιατρών και προσωπικού, οι οποίοι αν υπήρχαν δεν θα απαιτούνταν διακομιδές.
  • Σε λίγες μέρες εν μέσω καλοκαιριού θα έχουμε (ξανά) ΕΛΛΕΙΨΗ στην κρισιμότατη και υπερπολύτιμη ειδικότητα του αναισθησιολόγου;
  • Το τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου εφημερεύει τις περισσότερες μέρες αποκλειστικά με ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι μάλιστα σε λίγες μέρες θα αποχωρήσουν λόγω λήξης της θητείας τους;
  • Ο Μαγγανίτης είναι και πάλι χωρίς γιατρό;
  • Ο χειρουργικός τομέας δεν λειτουργεί από τη στιγμή που υπάρχουν δύο χειρουργοί;  
  • Δεν μπορεί να προγραμματιστεί ένα χειρουργείο  ή ένας τοκετός;
  • Ο αξονικός τομογράφος είναι κλειδωμένος το μισό μήνα; Που θα απευθύνονται οι ασθενείς όταν υπάρξει ανάγκη να πραγματοποιηθεί αξονική τομογραφία;  
  • Η παθολογική κλινική λειτουργεί χωρίς παθολόγο; Πως γίνεται να υπάρχει παθολογική κλινική με στελέχωσή της από άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγος ή ορθοπεδικός(!!!); 
  • Τα περιστατικά με κορονοϊό νοσηλεύονται ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ καθημερινά από ειδικευμένο γιατρό; 
  • Δεν υφίσταται 24 ωρη κάλυψη στη
    Παιδιατρική κλινική; Πως θα νιώσουν ασφάλεια οι γονείς των νησιών μας όταν αρκετές μέρες κάθε μήνα δεν υπάρχει δυνατότητα αξέτασης των παιδιών τους από τον ένα και μοναδικό παιδίατρο που διαθέτουμε;
  • Δεν στελεχώνεται με 2ο νεφρολόγο και το απαραίτητο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με αποτέλεσμα αυτή να υπολειτουργεί;
  • Γιατροί έρχονται και εν μια νυκτί φεύγουν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες;
  • Γιατί οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι με αβέβαιο μέλλον;
  • Το ΚΥ Ευδήλου παραμένει ακόμα χωρίς το προσωπικό που προβλέπεται από το οργανόγραμμά του; 
  • Το ΚΥ Ευδήλου δεν έχει ακόμα αναβαθμιστεί παρόλο που οι εργαζόμενοι βάλανε πλάτη να δουλέψει κόντρα στα τεράστια κενά σε προσωπικό, όπως τους ζητάγανε οι κάθε λογής διοικητές σε ΥΠΕ και Υπουργείο παρέα με τα τοπικά πολιτικά τους φερέφωνα; 
  • Οι κάτοικοι των Φούρνων και της Θύμαινας διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν γιατρούς από τη στιγμή που ο βουλευτής του νομού μας και οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων αποθέωναν την πρωτοβουλία του ιδιώτη Αποστολόπουλου, ιδιοκτήτη του Ιατρικού Κέντρου, ο οποίος υποτίθεται υιοθέτησε υγειονομικά τα νησιά αυτά; Ποιος κοροϊδεύει ποιον όταν τελικά οι Φουρνιώτες και οι Θυμαινιώτες για επείγον περιστατικό τους απευθύνονται στο Νοσοκομείο μας; Ο Αποστολόπουλος φυσικά και δεν εφημερεύει στην περιοχή μας ..

Εμείς οι εργαζόμενοι  απαντάμε ξεκάθαρα πως κύριος υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δημόσιες δομές υγείας των νησιών μας είναι οι διαχρονικά εφαρμοζόμενες πολιτικές υπονόμευσης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας.

Είναι αυτές που ευθύνονται για τη δημιουργία τέτοιων δυσχερών συνθηκών καθημερινής άσκησης των καθηκόντων μας και σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον να τίθεται σοβαρό ζήτημα ασφαλούς αντιμετώπισης των ασθενών.

Μια άλλη σημαντικότατη παράμετρος είναι ότι αυτές οι πολιτικές που ασκούνται και που έχουν στον πυρήνα τους δομικά εγκατεστημένες τις ιδέες του ατομικού συμφέροντος, του ρουσφετιού, της νομιμοποίησης του χρηματισμού και του κέρδους, αποτελούν γόνιμο έδαφος για να εκφραστούν και να ¨ανθίσουν¨ απαράδεκτες και κατακριτέες συμπεριφορές τόσο μεταξύ του προσωπικού, όσο και από ελάχιστους υγειονομικούς προς  ασθενείς.

Τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες χαρακτηρίζουν μια τραγική μειοψηφία εργαζομένων ανάμεσα στους συναδέλφους, είναι ξένες προς τις αρχές που ως σύλλογος πρεσβεύουμε και τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Γιατί σπιλώνουν το υπόλοιπο προσωπικό, χάρη στην καλή θέληση του οποίου λειτουργεί ότι μπορεί να λειτουργήσει. Γιατί δίνουν πάτημα σε κάποιους ¨καλοπροαίρετους¨ να ισχυρίζονται ύπουλα την απαράδεκτη θέση ¨αφού δεν δουλεύει, ας κλείσει¨! 

Κυρίως όμως προειδοποιούμε ότι εάν δεν στελεχωθούν άμεσα Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας-Περιφερειακά Ιατρεία θα θρηνήσουμε θύματα.

Καταγγέλλουμε τις εγκληματικές πολιτικές ισοπέδωσης της δημόσιας υγείας και την ασφυκτική υποχρηματοδότηση  που χρόνο με το χρόνο μας έφεραν σ αυτήν την τραγική, απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση. 

Καταγγέλλουμε ως αποκλειστικά υπεύθυνους τόσο για την κατάσταση αυτή, όσο για κάθε ζωή που θα κινδυνέψει από εδώ και στο εξής, τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε Ικαρία και Σάμο, την 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι άμεσα υπεύθυνοι για όλα αυτά (Διοίκηση  ΥΠΕ –Υπουργειο). 

Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη μοίρα που μας επιφυλάσσουν και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε συνένοχοι συγκαλύπτοντας με τη σιωπή μας τα όσα καταγγέλλονται από πολίτες και εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

Η απάντησή μας θα έρθει μόνο μέσα από τους αναγκαίους, επίμονους ενωτικούς και παρατεταμένους αγώνες των εργαζομένων, του λαού και των φορέων του.

Σαν νησί έχουμε πλούσια παράδοση αγώνων με μικρές αλλά ουσιαστικές νίκες. Νίκες που έφεραν στο νησί μας τον Αξονικό Τομογράφο, την Μονάδα Νεφρού, την αποσυγχώνευση του Νοσοκομείου μας από τη Σάμο, την αύξηση της χρηματοδότησης, την αποτροπή αποψίλωσης προσωπικού μέσω μπλοκαρίσματος μετακινήσεων εργαζομένων προς της Σάμο, διατήρησαν ανοιχτό το γηροκομείο όταν οι αρμόδιοι κεντρικά και τοπικά κώφευαν κλπ. Όλα αυτά τα αιτήματα και νίκες προέκυψαν μέσα από τους εργαζόμενους στην υγεία και την τοπική κοινωνία που αναλογίστηκαν και διεκδίκησαν τις ανάγκες τους.

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και ποτέ δεν ήρθε κάποιος αρμόδιος από μόνος του να μας φτιάξει όσα έχουμε ανάγκη για να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι ως τσουβάλια σε αυτή την άκρη του Αιγαίου. 

Αυτήν η εμπειρία ανήκει στο λαό και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν κυβερνητικό ή τοπικό άρχοντα που μπροστά στις κορδέλες κάνει κηδείες με ξένα κόλλυβα αλλά στα δύσκολα (αναστολές, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση κλπ) παραμένει άφαντος, λοιδορώντας μάλιστα όσους εκφράζουν αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο δράσης.

Σαν πρώτο βήμα, στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας, καλούμε τον Δήμο Ικαρίας και το Δημοτικό Συμβούλιο, το Επαρχείο, συλλόγους, σωματεία και φορείς των νησιών μας

Σε κινητοποίηση στο νοσοκομείο 

την ΤΕΤΑΡΤΗ 22/6 και ώρα 12:00 το πρωί 

με συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου και παρέμβαση στο γραφείο της Αναπληρώτριας Διοικήτριας.

Αγωνιζόμαστε – Διεκδικούμε:

  • Όχι στην διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης.
  • Να επιστρέψουν πίσω οι ανεσταλμένοι υγειονομικοί. Δεν υπάρχει καμιά λογική, υγειονομική και επιστημονική βάση στις αναστολές.
  • Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων. Απόλυσή τους ισοδυναμεί με κατάρρευση τμημάτων και υπηρεσιών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Όχι στις συγχωνεύσεις/καταργήσεις νοσοκομείων/τμημάτων/κλινικών. Πλήρως αυτόνομο-αυτοτελές Νοσοκομείο στην Ικαρία, καμιά διασύνδεση με το νοσοκομείο της Σάμου.
  • Να έρθουν ΑΜΕΣΑ παθολόγος, αναισθησιολόγος, παιδίατρος, νεφρολόγος.
  • Να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό για την Μονάδα Νεφρού.
  • Να ενισχυθεί το συνεργείο καθαριότητας του Νοσοκομείου με επιπλέον προσωπικό. Η λειτουργία νέων τμημάτων (Τεχνητός Νεφρός, μονάδα covid) απαιτεί επιπλέον άτομα στην καθαριότητα για να διασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής.
  • Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία
  • Στελέχωση του ΚΥ Ευδήλου και των Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών μας. Άμεσα γιατρός στο ΠΙ Μαγγανίτη.
  • Να μας κοινοποιήσει η διοίκηση του νοσοκομείου τα σχέδια του νέου οργανογράμματός του.

  ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: