Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικής: “Εμείς θα συμβάλουμε στη μάχη, όπως μπορούμε. Η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για να έχει αποτέλεσμα αυτός ο αγώνας;”

Γνωρίζουμε καλά την υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία και τα κενά που φτάνουν στις 30.000. Δε μένουμε όμως αμέτοχοι. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της ΟΕΝΓΕ και των γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, απαιτώντας να ενταχθούν στον σχεδιασμό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικής απευθύνουν κάλεσμα στα μεγάλα έτη και τους πρόσφατους απόφοιτους να συμβάλουν με τις γνώσεις και την όποια πείρα έχουν στον τιτάνιο αγώνα των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία και να βάλουν με οργανωμένο τρόπο και όχι ατομικά, με σπασμωδικές κινήσεις, το δικό τους λιθαράκι στην υπεράσπιση της υγείας του λαού μας.

Χαρακτηριστικό είναι το κάλεσμα του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του Αριστοτελείου, που αλιεύσαμε από το portal του 902 -αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικης Ιωαννίνων, ενώ σχετικό ψήφισμα θα κατατεθεί από την Πανσπουδαστική Κ.Σ. σε όλες τις ιατρικές σχολές.

Εμείς οι τελειόφοιτοι και οι απόφοιτοι της Ιατρικής βλέποντας τον τεράστιο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας στην χώρα μας και έχοντας επίγνωση ότι οι ανάγκες ενδεχομένως να αυξηθούν το επόμενο διάστημα καλούμε κάθε φοιτητή, φοιτήτρια που βρίσκεται στο 5ο – 6ο έτος, όσους έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα, να συμβάλλουμε με οργανωμένο τρόπο, με δεδομένο τις γνώσεις, θεωρητικές και πρακτικές και την αντίστοιχη περιορισμένη πείρα που έχουμε στον αγώνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας..

Δεν κλείνουμε τα μάτια στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας στη χώρα μας. Ξέρουμε καλά ότι τα δημόσια νοσοκομεία “πάσχουν” από τη χρόνια υποστελέχωση, αφού τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό φτάνουν τις 30.000, ενώ η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη. Ωστόσο, δεν μένουμε αμέτοχοι απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έχουμε διάθεση να συμβάλουμε πλάι στους εργαζόμενους υγειονομικούς. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη πάρει τα σωματεία τους, η ΟΕΝΓΕ, καθώς και την πρωτοβουλία συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων γιατρών που θέτουν τις υπηρεσίες τους, απαιτώντας να ενταχθούν στο σχεδιασμό μαζί με τους μισθωτούς συναδέλφους τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών:

1. Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
2. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.
3. Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
4. Άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.
5. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).
6. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.).
7. Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και των δομών ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
8. Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι επικουρικοί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
9. Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους υγειονομικούς τις δικαιούνται. Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό
10.Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.

Παράλληλα απαιτούμε να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής ασφάλειας των φοιτητών που θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Συγκεντρώνουμε συμμετοχές τις οποίες θα καταθέσουμε στον Πρόεδρο της σχολής.
Ταυτόχρονα, δυναμώνουμε τον αγώνα απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει τα αντίστοιχα όπλα!
Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των σωματείων των υγειονομικών!».

Δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/NnBkL9na8SpjpdY66 – Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6986941685 (Στέφανος Κότο, Πρόεδρος ΣΦΙΑΠΘ), 6971736137 (Δημήτρης Ταξίδης, μέλος ΔΣ ΣΦΙΑΠΘ).

Αντιστοίχως, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας καλεί

«κάθε φοιτητή, φοιτήτρια που βρίσκεται στο 4ο – 5ο – 6ο έτος, όσους βρίσκονται επί πτυχίω, όσους έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα, να συμβάλλουμε με οργανωμένο τρόπο. Όποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή μπορεί να στείλει ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, αριθμό μητρώου και την Παθολογική κλινική στην οποία έχει ασκηθεί στο εξής email: [email protected] και θα ενημερωθεί από το Δ.Σ. του Συλλόγου. Σημειώνεται επίσης ότι οι πεμπτοετείς φοιτητές χρειάζεται να αναφέρουν επιπλέον την Πνευμονολογική κλινική και την κλινική Εντατικής Θεραπείας στην οποία έχουν ασκηθεί».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: