Πάνω από 100 φοιτητές Ιατρικής ρίχνονται εθελοντικά στη μάχη για την υγεία του λαού

Το κάλεσμα του φοιτητικού συλλόγου Ιατρικής του ΑΠΘ βρήκε μαζική ανταπόκριση. Ελπίζουμε ότι η εθελοντική προσφορά των φοιτητών δε θα κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας…

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο τύπου του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής στο ΑΠΘ, η ανταπόκριση στο κάλεσμα του συλλόγου για την εθελοντική προσφορά και ενίσχυση των νοσοκομείων, στη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, βρήκε μαζική ανταπόκριση. Μες σε λίγες μέρες, πάνω από 100 φοιτητές των μεγάλων ετών (4ο, 5ο, 6ο) δήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής και πλέον αναμένουν να δουν πώς και σε ποιες θέσεις θα αξιοποιηθούν, ενώ η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή και για άλλους ενδιαφερόμενους. Ελπίζουμε πως η συγκινητική τους προσφορά δε θα κολλήσει κι αυτή στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, το νομικό κενό για την αστική ευθύνη και την ελλιπή προετοιμασία του κράτους, ακόμα και για τα στοιχειώδη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Φοιτητικού συλλόγου.

Αφουγκραζόμαστε την κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι συνάδελφοι υγειονομικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Τώρα που στην πόλη μας ο πόλεμος ενάντια στην πανδημία κλιμακώνεται, οι φοιτητές Ιατρικής, μελλοντικοί γιατροί έχουμε ευθύνη να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θέτουμε άμεσα τους εαυτούς μας στη διάθεση των νοσοκομείων της πόλης, των αυριανών συναδέλφων που δίνουν την “μητέρα” των μαχών ενάντια στον κορονοϊό. 

Χαιρετίζουμε την μεγάλη ανταπόκριση που λαμβάνει καθημερινά η πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Α.Π.Θ. Μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από 100 φοιτητές του 4ου, 5ου και 6ου έτους δήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής, απόδειξη ότι οι φοιτητές δεν μπορούμε να λείπουμε από αυτή τη μάχη υπεράσπισης της υγείας του λαού, δείχνοντας παράλληλα την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους αυριανούς συναδέλφους που δοκιμάζονται, έχοντας σταλεί στο μέτωπο της μάχης «άοπλοι».

Εμπνεόμαστε από την αγωνιστική στάση των νοσοκομειακών γιατρών. Δίνουμε δύναμη στον αγώνα των υγειονομικών για άμεσα μέτρα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η συμβολή μας σ’ αυτή τη μάχη δεν είναι συναίνεση! Είναι, παράλληλα, κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στις εγκληματικές πολιτικές τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας, στην εμπορευματοποίηση, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του Ε.Σ.Υ που έκοψαν και έραψαν διαχρονικά τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι στήριγμα στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, των σωματείων υγειονομικών, της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Στεκόμαστε υπαρασπιζόμενοι τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Απαιτούμε έστω και τώρα:

  • -Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  
  • -Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην Υγεία.  
  • -Μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων εργαζόμενων και πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων που υπερβαίνουν τις 30000. 
  • -Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του προσωπικού. Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών. 
  • -Να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία «Λοιμωδών» και «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη που έβαλαν λουκέτο το 2013. 
  • =Μέτρα για την αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ. Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους. 

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος έχουν κατατεθεί στην Ιατρική Σχολή. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση των φοιτητών αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα κληθούν να συμβάλλουν, έχοντας εξασφαλιστεί προηγουμένως όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής ασφάλειας όλων όσων συμμετάσχουν σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Θεσσαλονίκη,
30 Νοέμβρη 2020

Δείτε επίσης το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όπου οι φοιτητές σημειώνουν πως η προσφορά τους ήταν αυτονόητ ηθικό χρέος τους, δε θέλουν όμως αυτή η χείρα βοηθείας να γίνει προπέτασμα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση του συστήματος υγείας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: