Όταν τα αυτονόητα μοιάζουν όαση – Με αφορμή μια τοποθέτηση της Αθηνάς Λινού

Όση σοβαρότατη κριτική κι αν ασκήσει κανείς στην Αθηνά Λινού για μια σειρά τοποθετήσεις της, δεν μπορεί παρά να επισημάνει πως αναφέρεται και σε κάποια πράγματα που θα έπρεπε να ακούμε από την επίσημη επιτροπή των ειδικών, αντί για τις ολοένα και πιο αλλοπρόσαλλες ή απλά προπαγανδιστικές ανακοινώσεις που ανέχονται να γίνονται στο όνομά τους.

Δεν είμαστε μεταξύ αυτών που εκθειάζουν την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, ούτε -πολύ περισσότερο- συμφωνούμε με όσους την πρότειναν για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, βρίσκοντας ένα ακόμα σημείο επαφής με την πολιτική της κυβέρνησης. Πολύ πρόσφατα εξάλλου η Λινού πρότεινε την 24ωρη λειτουργία των Σούπερ-Μάρκετ, ως πιθανό μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού, που μπορεί να γίνει ο μοχλός για να διαλύσει κάθε κανόνα στα ωράρια των εμπορικών καταστημάτων, μαζί με τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, πως καμία τοποθέτησή της δεν ξεφεύγει από την κυρίαρχη λογική κόστους-οφέλους, που διέπει την πολιτική της κυβέρνησης και αντιμετωπίζει την υγεία μας ως κόστος -δηλαδή ως ζημιά και περιττό έξοδο.

Παρόλα αυτά, είναι τόσο αλλοπρόσαλλα τα μέτρα και η τακτική που χαράζει η “Επιτροπή των ειδικών”, κατά κυβερνητική παραγγελία, ώστε τα στοιχειώδη και αυτονόητα που λέει σε μερικές τοποθετήσεις της μοιάζουν πραγματική όαση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σημερινή της τηλεοπτική εμφάνιση στην πρωινή εκπομπή του Παπαδάκη, όπου κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν τα νέα μέτρα μπορούν να ανασχέσουν την πανδημία.

Είπε ότι έχει πολλές αμφιβολίες για τα δεδομένα και τη διαχείρισή τους, που οδήγησαν στη λήψη αυτών των μέτρων, ότι δεν έχει μελετηθεί το κόστος τους και δεν έχουν προταθεί αντίμετρα.

Τόνισε πως στη χώρα μας δεν έχει ανοίξει καν το ζήτημα των ψυχολογικών επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς κάθε ελληνική οικογένεια έχει μια μορφή πένθους, που δεν μπορεί να μοιραστεί με κανέναν και καλείται να την διαχειριστεί απομονωμένη. Άλλοι έχασαν συγγενείς, άλλοι φίλους και άλλοι τη δουλειάς τους -ή κινδυνεύουν να την χάσουν. Ποιος συζητά πχ τις συνέπειες του στρες που προκαλεί η κατάσταση αυτή στην παχυσαρκία -μιας και σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα κατά της παχυσαρκίας;

Η Λινού ζήτησε συγκεκριμένα από την Πολιτεία -την κυβέρνηση και γενικότερα- να αναθεωρήσει αυτά τα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει διασπορά στα Μέσα Μεταφοράς ή στα σχολεία -όταν ανοίξουν. Υπάρχει αλλά δεν έχουμε δεδομένα για να τα εκτιμήσουμε.

Σημείωσε πως κάποια μέτρα, όπως ο εγκλεισμός στο σπίτι, με τη δεδομένη αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά και να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Και ανέφερε το παράδειγμα κάποιων παιδιών που μένουν σε μια πολυκατοικία: τι είναι ασφαλέστερο; Να παίξουν σε έναν ανοιχτό χώρο ή να μαζευτούν σε ένα σπίτι -όπως και γίνεται; Καταλήγοντας, έτσι, στο συμπέρασμα πως οι ελεύθεροι χώροι πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο και ο κόσμος πρέπει να ενθαρρυνθεί να το κάνει συστηματικά.

Στην ερώτηση, τέλος, αν αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα, απάντησε αφοπλιστικά πως αυτό εξαρτάται ευθέως από τον αριθμό των τεστ που θα γίνουν. Και πως το βασικό είναι να εξετάσουμε τον αριθμό της θετικότητας, που κι αυτό όμως δεν είναι πάντα απόλυτα ακριβές, γιατί εξαρτάται “τι μετράμε και πού”, αν δηλαδή βλέπουμε τα δεδομένα στο κέντρο της Αθήνας ή σε ένα απομονωμένο χωριό.

Μπορείτε να δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από όσα είπε στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Παναγούλη.

Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω… Tι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Δημοσιεύτηκε από Δημήτρης Παναγούλης στις Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Και όλη την παρέμβασή της, στο βίντεο που ακολουθεί, μετά το 2.44.21.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: