Όχι στην καταστολή, σε γατρούς και στη σχολή – Να γυρίσουμε στις κλινικές, όπου ανήκουμε!

Δεν έχω διδαχτεί ποτέ παθολογία. Ποτέ χειρουργική. Πλέον χάνω ορθοπεδική και ουρολογία. Δεν ξέρω να χρησιμοποιώ στηθοσκόπιο. Δεν ξέρω να προσεγγίζω ασθενή, να κάνω βασική κλινική εξέταση. Μία μέρα, όλοι σας θα αρρωστήσετε και στα επείγοντα θα είμαι εγώ εκεί να σας περιθάλψω.

«Η θέση μας είναι δίπλα στον ασθενή, μέσα στα νοσοκομεία μες στην κλινική!»

Ως Φοιτητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήσαμε την Τρίτη 23/02 διαμαρτυρία με αίτημα την ασφαλή επιστροφή μας στην κλινική άσκηση μετά από ένα ολόκληρο χρόνο που έχει χαθεί.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο της Ιατρικής Αθήνας, με πορεία μπροστά από το Λαϊκό Νοσοκομείο που κατέληξε στη πλατεία του Αγίου Θωμά μετά από κάλεσμα της επιτροπής του 5ου έτους. Η δράση αυτή ήταν μέρος της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης Πεμπτοετών Φοιτητών που αποφασίστηκε μετά από συντονισμό των επιτροπών από τις Ιατρικές όλης της Ελλάδας με στόχο την προώθηση του ζητήματος του άμεσου εμβολιασμού μας και της επανένταξής μας στην κλινική άσκηση.

Στο πλαίσιο συμπόρευσης με την απεργία που είχε ανακοινωθεί για την ίδια ημέρα από την ΟΕΝΓΕ, φοιτητές Ιατρικής σε όλη την Ελλάδα βρεθήκαμε έξω από τα νοσοκομεία που άλλοτε αποτελούσαν χώρους εκπαίδευσης μας, δίπλα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τα αιτήματά τους για να διεκδικήσουμε με την στήριξή τους την άμεση επανέναρξη της κλινικής μας άσκησης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΕΣΤ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΜΕΣΑ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΚΗΣΗ!

Οι μαρτυρίες των φοιτητών είναι χαρακτηριστικές.

Είναι πολύς ο καιρός που είμαστε εκτός κλινικών. Η γνώση μας, η εκπαίδευσή μας έχει χάσει κάθε ουσία. Απαιτούμε να επιστρέψουμε τώρα, να αναπληρωθεί ό,τι έχει χαθεί.

Η Ιατρική Σχολή είναι έξι έτη, εκ των οποίων τα τρία είναι κλινικά. Από αυτά έχουμε χάσει ήδη το ένα και έχει αποφασιστεί να χάσουμε ενάμιση. Δε γίνεται εμείς να πάμε σε αγροτικό και να είμαστε υπεύθυνοι για ανθρώπινες ζωές, όταν το μόνο που έχουμε δει είναι καθηγητές ηλεκτρονικά, φωτογραφίες και παπαγαλία τα μαθήματα. Δε γίνεται έτσι η Ιατρική, δε διδασκόμαστε τίποτα ουσιαστικό, δεν μπορούμε να αναλάβουμε καμία ζωή και ευθύνη.

Διεκδικούμε το αυτονόητο. Να μπούμε στις κλινικές μας να έχουμε γνώσεις ουσιαστικές. Είναι απαράδεκτο να μην παίρνει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και κανένα μέτρο να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς γιατρούς, που θα στελεχώσουν το ΕΣΥ και τα αγροτικά ιατρεία. Να πάρουν τώρα οι αρμόδιοι όλα τα μέτρα: μικρές ομάδες με εμβολιασμούς και να αναλάβουν όλοι οι καθηγητές δράση, για να ξαναμπούμε σε κλινικές.

Δεν έχω διδαχτεί ποτέ παθολογία. Ποτέ χειρουργική. Πλέον χάνω ορθοπεδική και ουρολογία. Δεν ξέρω να χρησιμοποιώ στηθοσκόπιο. Δεν ξέρω να προσεγγίζω ασθενή, να κάνω βασική κλινική εξέταση. Μία μέρα, όλοι σας θα αρρωστήσετε και στα επείγοντα θα είμαι εγώ εκεί να σας περιθάλψω. Απαιτούμε να γυρίσουμε στις κλινικές, εκεί που ανήκουμε. Ανήκουμε στην οικογένεια των υγειονομικών. Δε γίνεται να μας αποκλείουν επειδή έχουμε πανδημία. Όποιοι υπουργοί, πρωθυπουργοί, πρόεδροι, Πρυτάνεις, καθηγητές, διευθυντές δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να παραιτηθούν.

Φωτογραφίες

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: