Κορονοϊός • «Ακόμη περιμένουμε, ενώ ο ιός “τρέχει”…» – Ηλ. Σιώρας, Μαν. Βαρδαβάκης και Άννα Ψαρρού καταγγέλλουν τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία αναφοράς

«Όχι μόνο δεν έχει έρθει έξτρα κονδύλι – ούτε καν για τα νοσοκομεία αναφοράς – αλλά ούτε καν έχουν εγκριθεί ακόμη κι αυτοί οι πετσοκομμένοι τακτικοί προϋπολογισμοί του 2020. Δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας εργαζόμενος, ενώ τα κενά είναι τεράστια. Ακόμη και η προμήθεια μέτρων ατομικής προστασίας και του ειδικού εξοπλισμού γίνεται χωριστά από το κάθε νοσοκομείο κι όχι κεντρικά και με σχεδιασμό από το υπουργείο…»

Την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία επεξεργάζονται «δημοσιονομικές παρεμβάσεις» προκειμένου να στηριχθούν τμήματα του κεφαλαίου (τουρισμός, ναυσιπλοΐα, μεταφορές κ.ά.) και «να υπάρξει το μικρότερο αρνητικό αποτέλεσμα στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας» από τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης επιδημίας από τον νέο κορονοϊό, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται για την προστασία της ζωής του λαού, για την πραγματική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας που, όπως ομολογούν και οι ίδιοι, είναι «ήδη παραφορτωμένο», με τεράστιες ελλείψεις, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Απέναντι στην εικονική πραγματικότητα περί «θωρακισμένης χώρας» και «σημαντικής ενίσχυσης των νοσοκομείων», ο «Ριζοσπάστης» συζητά με εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι υγειονομικοί για την περίθαλψη του λαού δεν πρέπει να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις, την ανάγκη για άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Ακόμα δεν έχουν εγκριθεί ούτε οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί του 2020!

«Οχι μόνο δεν έχει έρθει έξτρα κονδύλι – ούτε καν για τα νοσοκομεία αναφοράς – αλλά ούτε καν έχουν εγκριθεί ακόμη κι αυτοί οι πετσοκομμένοι τακτικοί προϋπολογισμοί του 2020. Δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας εργαζόμενος, ενώ τα κενά είναι τεράστια. Ακόμη και η προμήθεια μέτρων ατομικής προστασίας και του ειδικού εξοπλισμού γίνεται χωριστά από το κάθε νοσοκομείο κι όχι κεντρικά και με σχεδιασμό από το υπουργείο», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Μανώλης Βαρδαβάκης.

Οσο για τις συστάσεις για κατ’ οίκον νοσηλεία και συστηματική παρακολούθηση από γιατρό στα ήπια περιστατικά, σημειώνει: «Αρα η διάγνωση και παρακολούθησή τους θα έπρεπε να γίνεται από το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο όμως είναι ανύπαρκτο κι ούτε καν συζητιέται η ενίσχυσή του με προσωπικό κι εξοπλισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, όποιος χρειάζεται γιατρό θα πρέπει να ψάξει να βρει ιδιώτη, να πληρώσει από 80 ευρώ και πάνω για κάθε επίσκεψη, δύο, τρεις φορές, όσο χρειαστεί. Η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για κρατική αποζημίωση της κατ’ οίκον νοσηλείας».

Με… λιτανείες στον καιρό δεν απαντιούνται οι τεράστιες ελλείψεις

Ο «σχεδιασμός» της κυβέρνησης απέναντι σε αυτήν την έκτακτη μεν, αναμενόμενη δε, ανάγκη, είναι… «να διασπαρεί η μετάδοση και η διασπορά της νόσου στο χρόνο. Να βελτιωθεί ο καιρός και να περάσει το κύμα της γρίπης», που έχει ήδη «γονατίσει» τα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ κ.ο.κ.

«Οσο η κυβέρνηση κάνει λιτανείες στον καιρό, η πραγματικότητα που ζούμε στο “Αττικόν”, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, είναι ελλείψεις σε προσωπικό, κονδύλια, εξοπλισμό, που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς κι εργαζόμενους», λέει η Άννα Ψαρρού, επικουρική νοσηλεύτρια στο «Αττικόν».

Στο «Αττικόν», προσθέτει, «λειτουργούν μόλις δύο θάλαμοι αρνητικής πίεσης, δηλαδή μπορούν να νοσηλευτούν μόνο 2 ασθενείς με κορονοϊό χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Αν εμφανιστούν ακόμα 3 – 4 κρούσματα, πού θα νοσηλευτούν; Τα υλικά, όπως απλές μάσκες, παρέχονται στο προσωπικό με το σταγονόμετρο, με τη δικαιολογία του κινδύνου των ελλείψεων. Ενώ μάσκες υψηλής προστασίας παρέχονται μόνο σε τμήματα που μπορεί να έρθουν σε επαφή με κρούσμα. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει υποστελεχωμένο. Σε μέρες που το νοσοκομείο δεν εφημερεύει, καλύπτεται από 1 έως 2 νοσηλευτές και σε περιόδους αυξημένης προσέλευσης πιθανών κρουσμάτων καλείται προσωπικό, μη εκπαιδευμένο, από άλλα ήδη επιβαρυμένα τμήματα. Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί κι η κυβέρνηση λέει πως υπάρχει πλάνο αν νοσήσει και μέρος του προσωπικού!».

Ακόμη και βάσει των ανεπαρκών οργανογραμμάτων, σήμερα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές περίπου 40 – 50% των οργανικών θέσεων, λείπει πάνω από 30.000 μέλη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Σοβαρή πτυχή και οι αποδυναμωμένες Επιτροπές λοιμώξεων

«Οι Επιτροπές λοιμώξεων στα νοσοκομεία, στις αρμοδιότητες των οποίων είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού, είναι αποδυναμωμένες», μας λέει ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», προσθέτοντας άλλη μια κρίσιμη πτυχή των ελλείψεων.

«Χαρακτηριστικά, στον “Ευαγγελισμό” υπάρχει μόλις ένας γιατρός και 2 νοσηλεύτριες. Στα άλλα νοσοκομεία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την ενίσχυση της Επιτροπής κι ακόμη περιμένουμε, ενώ ο ιός “τρέχει”. Οι εξειδικευόμενοι στη λοιμωξιολογία ενώ εργάζονται κανονικά παραμένουν άμισθοι (!) παρότι εδώ κι ένα χρόνο έχει ψηφιστεί νόμος για τη μισθοδοσία τους. Παρά τις προτάσεις μας δεν έχει γίνει πρόβλεψη για την αξιοποίηση αδρανών χώρων που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία (π.χ. 140 κρεβάτια στο “Σωτηρία” και 160 κρεβάτια στην Πολυκλινική), για να μην προσλάβουν προσωπικό. Μιλούν για επιστράτευση συνταξιούχων γιατρών ή ακόμη και φοιτητών Ιατρικής. Προκηρύσσουν 200 θέσεις σε όλη την Ελλάδα με μπλοκάκια! Απύθμενη κοροϊδία…».

«Πρέπει να καταργηθούν οι μνημονιακές διατάξεις, να μονιμοποιηθούν όλοι οι “ελαστικά” εργαζόμενοι, να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό», τονίζει ο Ηλ. Σιώρας.

Με το πρώτο σοβαρό κρούσμα επιβεβαιώθηκαν τα μεγάλα προβλήματα στο ΠΓΝΠ

Ο αποσπασματικός και προσχηματικός χαρακτήρας των κυβερνητικών «μέτρων θωράκισης της χώρας» ξεσκεπάστηκε με το πρώτο σοβαρό επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) στο Ρίο, αποκαλύπτοντας τα μεγάλα προβλήματα και στο μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στην Πελοπόννησο.

Επιτάχθηκε η Οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου για τις ανάγκες νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων, με νοσηλευτικό προσωπικό της Οφθαλμολογικής που δεν έχει την απαιτούμενη εκπαίδευση κι ενημέρωση απέναντι στον ιό, με τα οφθαλμολογικά περιστατικά να μεταφέρονται σε άδεια γραφεία του ΠΓΝΠ που προορίζονταν για την λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής. Δύο εφημερίες του ΠΓΝΠ μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», το οποίο λειτουργεί κάτω από το όριο ασφαλείας (62 οργανικά κενά σε μόνιμους γιατρούς, 70 σε ειδικευόμενους, το 30% οργανικών θέσεων νοσηλευτών είναι κενές).

Σχεδόν το 1/5 του δυναμικού της Παθολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για δύο βδομάδες, καθώς αρχικά δεν υπήρξε έγκριση για λήψη δείγματος για κορονοϊό από τον 66χρονο από την Αμαλιάδα, ο οποίος στην αρχή νοσηλεύτηκε σε κοινό δωμάτιο.

Υπάρχει μόνο ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης, 5 κλινών. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ανεξάρτητα από τον κορονοϊό, την περασμένη Τετάρτη τουλάχιστον 10 άνθρωποι που ήταν διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν σε κοινούς θαλάμους, καθώς η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει σταθερά πληρότητα 100%. Εξι κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά εδώ και χρόνια παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμά τους…

Το ζήτημα αυτό βέβαια αφορά όλα τα δημόσια νοσοκομεία: Πάνω από 100 από τα περίπου 700 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά εδώ και 15 χρόνια, ενώ έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό αλλά δεν έχουν προσωπικό (450 νοσηλευτές και 150 γιατρούς). Κι αυτό όταν η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 3.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ για να καλύψει τις ανάγκες.

Προκλητική προσπάθεια «νομιμοποίησης» της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης

Εστιάζοντας μόνο στην πλευρά της ατομικής ευθύνης για την απαραίτητη τήρηση των σχετικών οδηγιών ατομικής υγιεινής και προστασίας, τα κυβερνητικά επιτελεία επιχειρούν να αποκρύψουν όλη την παραπάνω κατάσταση και την πολιτική που ευθύνεται γι’ αυτή. Ακόμα περισσότερο, τα κυβερνητικά επιτελεία εξαπολύουν επίθεση και απαράδεκτες κατηγορίες εναντίον όσων «μιλούν για τρύπες και ελλείμματα στο σύστημα Υγείας της χώρας», λέγοντας μάλιστα ότι «είναι ντροπή, δημιουργούν πανικό στον κόσμο»!

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση όχι μόνο καλεί το λαό να «νομιμοποιήσει» στη συνείδησή του ως… «φυσικό φαινόμενο» τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης, αλλά κατηγορεί για… πρόκληση πανικού (!) όσους αναδεικνύουν το ζήτημα και απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας!

Εύλογη ανησυχία στο λαό δημιουργεί η κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική εμπορευματοποίησης όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που βάζουν την υγεία του λαού στο ζύγι του «κόστους – οφέλους» και το δημόσιο σύστημα Υγείας μονίμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πάντα σε βάρος της τσέπης, της υγείας και της ζωής του λαού.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: