Καταγγελία ΔΑΣ: «Ο αναγκαστικός συνωστισμός των σχολικών καθαριστών στον δήμο Θεσσαλονίκης»

Μάζεψαν 250 σχολικούς καθαριστές-στριες σε χώρο του ΣΜΑ εν μέσω επιδημίας, για να τους κατανείμουν σε άλλες υπηρεσίες! Οι συνάδελφοι λόγω και της βροχής ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Αρκετοί είναι μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας. Όσους έστελναν σε χώρους για εργασία δεν τους χορηγούσαν τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

Περηφανεύεται η διοίκηση Ζέρβα για την «οργανωτικότητα» της και αυτοθαυμάζεται ότι δήθεν, έχει πάρει όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους για την επιδημία του κορονοϊού. Ο λαός της πόλης γνωρίζει ότι αυτό είναι ψέμα, αφού έβλεπε και βλέπει καθημερινά τους εργαζόμενους της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών να εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Όμως, αυτό όμως που συνέβη το πρωί της Δευτέρας 23 Μάρτη αποδεικνύει (για μας για ακόμη μία φορά) ότι εκτός από ψεύτες είναι και επικίνδυνοι. Για να τους κατανείμουν σε άλλες υπηρεσίες, μάζεψαν 250 σχολικούς καθαριστές-στριες σε χώρο του ΣΜΑ εν μέσω επιδημίας! Οι συνάδελφοι και λόγω της βροχής ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Αρκετοί είναι μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας. Όσους έστελναν σε χώρους για εργασία δεν τους χορηγούσαν τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Να σημειώσουμε ότι εργάζονται με το άθλιο καθεστώς το συμβάσεων-ωρομισθίων και έχουν υπογράψει σύμβαση με τις Σχολικές Επιτροπές του δήμου. Οι συνάδελφοι παρέμεναν για πολύ ώρα στο χώρο του ΣΜΑ. Με παρέμβαση τους η γραμματεία Θες/νίκης του Π.Α.ΜΕ. και η ΔΑΣ εργ. δ. Θεσ/νίκης απαίτησαν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός και να επανέλθουν στην εργασία τους τις επόμενες μέρες, αφού τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις προστασίας τους και διευθέτησης των όρων εργασίας (ωράριο, σύμβαση κλπ). Μετά τις παρεμβάσεις και την αντίδραση συναδέλφων καθαριστών, δόθηκε εντολή από τη διοίκηση να φύγουν οι εργαζόμενοι για τα σπίτια τους.

Άξιο να τονιστεί είναι και ότι 30 περίπου σχολικοί καθαριστές που έστειλαν να παρουσιαστούν σε εργοτάξιο, δεν εργάστηκαν γιατί τα κτίρια των υπηρεσιών που θα καθάριζαν είναι κλειστά λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας. Ποιος ο λόγος λοιπόν να ταλαιπωρούν και να θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους; Αυτή είναι η «οργανωτικότητα» της διοίκησης Ζέρβα!

Αναλώσιμους, έχουν κράτος και εργοδοσία τους εργαζόμενους. «Μέτρα κατά του συνωστισμού» υποτίθεται, ας συνωστίζονται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς. Δύο άτομα στο Ι.Χ. 30 και 50 στις αστικές συγκοινωνίες και στα λεωφορεία των εταιριών που δουλεύουν εργαζόμενοι. Όλα αυτά για να κτίζουν κυβέρνηση και δήμαρχοι «κοινωνικό» προφίλ και αφεντικά να κερδίζουν και από αυτή την κρίση. Τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους μένουμε δυνατοί και δεν μένουμε σιωπηλοί:

  • -Να μη δεχτούμε να μπουν τα εργασιακά δικαιώματα στην καραντίνα ούτε σήμερα αλλά πολύ περισσότερο αύριο, αφού τα χειρότερα που «γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας», όπως δηλώνει και ο πρωθυπουργός.

  • -Η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία κατεδάφισης εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, να τους απαντήσουμε με την αλληλεγγύη και τις διεκδικήσεις μας.

  • -Σεβασμός σε όλους τους εργαζόμενους που χθες, σήμερα και αύριο συνεχίζουν να δίνουν την μάχη για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια σε πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

  • -Εκτός των θεσμοθετημένων ΜΑΠ να δοθούν στους εργαζόμενους, όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία τους από την μετάδοση του κορονοϊού.

  • -Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις υπηρεσίες των δήμων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Γραμματεία της ΔΑΣ
23/3/2020

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: