Η πανδημία απέδειξε περίτρανα ότι ο λαός μας θα σωθεί μόνος του, διεκδικώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας του

Σήμερα είναι πιο ώριμο από ποτέ να ενισχυθούν η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η λαϊκή πάλη για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ένα σύστημα Υγείας-Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Ανακοίνωση της ΤΕ Φούρνων – Ικαρίας ΚΚΕ για τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, και τις δομές  υγείας της Ικαρίας και των Φούρνων:

  Εν μέσω μεγάλης ανασφάλειας για το τι “μέλλει γενέσθαι” με τις μεταλλάξεις, του Covid19, η κυβέρνηση  επιλέγει να προβάλει την πολιτική των συγχωνεύσεων της μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας, πολιτική που έχει κοστίσει πανάκριβα στους λαούς όλου του κόσμου.  «Το σύστημα Υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός σε συνέδριο για την Υγεία, κάνοντας σαφές πως το νέο ΕΣΥ που οραματίζεται η κυβέρνηση θα χτιστεί με τα υλικά της πλήρους εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης!

  Όλα αυτά ενώ η πανδημία -με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- βρήκε το δημόσιο σύστημα Υγείας με λιγότερα νοσοκομεία, με λιγότερες από 500 ΜΕΘ, με κατάργηση όσων είχαν απομείνει από την Πρωτοβάθμια Υγεία.   Τώρα επιταχύνουν το σχέδιο για την κερδοφορία των ομίλων με πεδίο επενδύσεων την υγεία του λαού. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκκολάπτονται και καλλιεργούνται ο φόβος κι ο ανορθολογισμός, που υπονομεύουν την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού

 Η εξοικονόμηση πόρων, ο ¨εξορθολογισμός και το νοικοκύρεμα¨ που επικαλείται η κυβέρνηση εντάσσεται στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργώντας τους ενοχές ότι δήθεν καταναλώνουν υπηρεσίες υγείας, φάρμακα κ.λπ. παραπάνω απ’ αυτά που δικαιούνται και που αντέχει το κράτος. Στον ίδιο δρόμο βαδίζουν όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, αφού όλα υποστηρίζουν τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή στηρίζουν πολιτικές που υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, για να μπορεί να κερδοφορούν τα κοράκια του κεφαλαίου.

   Το «νέο ΕΣΥ» θα είναι φτιαγμένο…με τα παλιά υλικά της εμπορευματοποίησης.

  Την ίδια στιγμή στα νησιά μας εκτυλίσσονται νέα επεισόδια του ¨θεάτρου του παραλόγου¨  στην ¨κανονικότητα¨ που έχει διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική στον χώρο της υγείας. Με τον βουλευτή του νομού να παρεμβαίνει για να εξασφαλίσει την χορηγία του  ¨Ομίλου Ιατρικού Κέντρου¨ στην τηλεσύνδεση του Τμήματος Αξονικού Τομογράφου του Νοσοκομείου Ικαρίας, με την αντίστοιχη ακτινοδιαγνωστική μονάδα του Νοσοκομείου Ιατρικού Κέντρου Αμαρουσίου. Αλλά να μην παρεμβαίνει για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Αξονικού με το αναγκαίο προσωπικό στο νοσοκομείο. 

  Αλήθεια ο κυβερνητικός βουλευτής δε θα έπρεπε να ντρέπεται γιατί στηρίζει μια κυβέρνηση που ευθύνεται για τα κενά του νοσοκομείου, με καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν θέση σε stand up comedies, αν δεν ήταν τραγικές (πχ ύπαρξη αξονικού τομογράφου χωρίς γιατρό να τον χειριστεί, ενώ πριν υπήρχε ο γιατρός χωρίς τον αξονικό  κλπ). Το ότι καμαρώνει δείχνει ότι υποτιμά τη νοημοσύνη του ικαριώτικου λαού.

 Ενώ οι δημοτικές αρχές σε Ικαρία και Φούρνους εδώ και δυο χρόνια παρακολουθούν ατάραχοι την απογύμνωση  του δημόσιου συστήματος  υγείας των νησιών μας, σπεύδουν σημερα να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους για την ¨τόσο σημαντική χορηγία¨, ερχόμενοι σε αντίθεση με τις διεκδικήσεις των  σωματείων εργαζομένων των νησιών μας, και τις φωνές των ¨Ηρώων με τα άσπρα¨ που υπηρετούν στα νησιά μας. Αγνοώντας επιδεικτικά τις αγωνίες τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην προσπάθεια τους να παρέχουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, που τους επιτρέπουν οι υγειονομικές υποδομές που η κυβέρνηση τους έχει αφήσει στο έλεος της ¨ ανθρωπιάς  των ιδιωτικών ομίλων¨ .

  Αφού τονίσουμε στον Βουλευτή του Νομού Σάμου, και στους Δήμαρχους Ικαρίας και Φούρνων, πως με τις ¨πράξεις ανθρωπιάς των ιδιωτικών ομίλων¨ και την ¨εταιρική υπευθυνότητα¨, που επικαλούνται δεν στήνεται  δημόσιο σύστημα υγείας,

  Υπενθυμίζουμε ότι  όλη αυτή η ¨παράσταση¨ δίνεται όταν στα νησιά μας:

Η κατάσταση των δομών της ΠΦΥ, αλλά και του Νοσοκομείου Ικαρίας – που καλείται να καλύψει τον πληθυσμό της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας- είναι τραγική. 

Το Καρκινάγρι έχει μείνει χωρίς γιατρό γιατί ο ήδη υπάρχων πήρε μετάθεση για να καλύψει το κενό που προέκυψε από την αποχώρηση του γιατρού του ¨πολυδύναμου περιφερειακού Ιατρείου Ραχών¨. 

 

Στο κατ όνομα μόνο ¨Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο Ραχών¨, λείπουν παιδίατρος, ορθοπεδικός και παθολόγος, (σύμφωνα με το ΦΕΚ σύστασης) αφού γι αυτές τις θέσεις δεν έχει γίνει ποτέ προκήρυξη. Έτσι ένας γιατρός έχει μείνει για να ¨εξυπηρετεί¨ μια περιοχή 2.500 και πλέον κατοίκων, και χιλιάδες εποχικούς επισκέπτες τους θερινούς μήνες. 

Οι κλινικές του νοσοκομείου καλύπτονται από ένα άτομο, αφού σε μια σειρά ειδικότητες επίσης υπάρχει μόνο ένας γιατρός, π.χ υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας γυναικολόγος και ένας αναισθησιολόγος που μάλιστα συνταξιοδοτείται χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναπλήρωση της θέσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής, στην οποία επίσης έμεινε ένας χειρούργος. 

 

Μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ). Παρότι το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο  δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει προσωπικό, ενώ και η μονάδα τεχνητού νεφρού που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, ακόμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο. 

Ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων (περίπου το ¼) είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της  χρονιάς, άρα  τα προβλήματα θα γιγαντωθούν .

Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζονται ζητήματα με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου  (π.χ αναπνευστήρες) , αλλά και με την έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ. Παράλληλα το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο στόλο και προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού.

Στο μικροβιολογικό τμήμα τέλος δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα για τη διεξαγωγή PCRtest και η διοίκηση αναζητεί χορηγίες για να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα. 

Ενώ υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες.

  Απέναντι σε όλα αυτά για μια ακόμα φορά δηλώνουμε ότι το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη δράση του, στέκεται με ευθύνη δίπλα στους κατοίκους, των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων, γι’ αυτό βρίσκεται σταθερά απέναντι στην πολιτική που υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ  και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και τις επιλογές της Ε.Ε. 

 Η πανδημία απέδειξε περίτρανα ότι ο λαός μας θα σωθεί μόνος του, διεκδικώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας του. Σήμερα είναι πιο ώριμο από ποτέ να ενισχυθούν                          η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η λαϊκή πάλη για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ένα σύστημα Υγείας-Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Με ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση από το κράτος, με Κέντρα Υγείας, αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των «κοινωνικών συνεταιρισμών» κ.λπ.

   Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε το λαό της Ικαρίας και των Φούρνων,  τα σωματεία, τους φορείς να δυναμώσουν τώρα αποφασιστικά την δράση και την πάλη τους για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά  δικαιώματα  στον βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. 

  Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τόσο στην καθημερινή δράση όσο και στη βουλή να στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού των νησιών για την εξασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: