H διοίκηση του «Ιπποκράτειου» ζητάει υπεύθυνες δηλώσεις από φοιτητές ότι δεν θα …νοσήσουν

Την πρωτοφανή και απαράδεκτη κίνηση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο» να ζητάει από φοιτητές νοσηλευτικής που πραγματοποιούν εκεί κλινική άσκηση, «Υπεύθυνη Δήλωση», ότι δεν θα έχουν «καμιά απαίτηση από το νοσοκομείο σε περίπτωση νόσησης από COVID-19» καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ.

Την πρωτοφανή και απαράδεκτη κίνηση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο» να ζητάει από φοιτητές νοσηλευτικής που πραγματοποιούν εκεί κλινική άσκηση, «Υπεύθυνη Δήλωση», ότι δεν θα έχουν «καμιά απαίτηση από το νοσοκομείο σε περίπτωση νόσησης από COVID-19» καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ.

Με το ίδιο χαρτί, οι φοιτητές προφανώς στο πλαίσιο της «ατομικής ευθύνης» καλούνται να δηλώσουν ότι θα τηρούν μέτρα υγιεινής και ότι δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φοιτητών πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της Σχολής, αποσπώντας δέσμευση ότι θα παρέμβει στο νοσοκομείο προκειμένου να πάψει αυτή η απαίτηση από τους φοιτητές.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σημειώνει:

«Όταν η “ατομική ευθύνη” ξαναχτυπά…

2,5 μήνες καραντίνας είναι αρκετοί για να εμπεδωθεί με κάθε τρόπο το αφήγημα της “ατομικής ευθύνης”. “Δικό σου το φταίξιμο αν βγεις από το σπίτι σου χωρίς λόγο”, “δικό σου το φταίξιμο αν κολλήσεις τη νόσο, αν τη διαδώσεις”, “δική σου η ευθύνη να προμηθευτείς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας”.

Από την άλλη μεγάλα και παχυλά λόγια για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, για τη θωράκιση του σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο της πανδημίας. Αλήθεια τι ακριβώς άλλαξε; Πώς ακριβώς αξιοποιήθηκαν ατελείωτες ώρες εγκλεισμού και καραντίνας, αμέτρητες στιγμές αγωνίας μπροστά στο φόβο του θανάτου για το λαό μας για να ενισχυθεί το ΕΣΥ;

Με στοιχεία του ΠΟΥ είμαστε η 2η χώρα από το τέλος σε επίπεδο ΕΕ, όσον αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας λόγω πανδημίας. Η ίδια η πραγματικότητα το αποδεικνύει. Τεράστια απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λιγοστές προσλήψεις υγειονομικών και αυτές με ημερομηνία λήξης, χορηγίες επιχειρηματιών για το άνοιγμα κάποιων κλινών ΜΕΘ, ελάχιστα ΜΑΠ για να ανταπεξέλθουν οι υγειονομικοί στο δύσκολο έργο τους.

Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί υπεύθυνη δήλωση που στάλθηκε σε φοιτητές του τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ προκειμένου να  κάνουν την κλινική τους άσκηση στο “Ιπποκράτειο” Νοσοκομείο. Το εν λόγω έγγραφο τους ζητά με ατομική τους ευθύνη να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και πως σε περίπτωση νόσησης από Covid ή άλλο λοιμώδες νόσημα δε θα έχουν καμία απαίτηση από το νοσοκομείο “Ιπποκράτειο”.

Απαιτούμε άμεσα η διοίκηση του νοσοκομείου καθώς και του τμήματος Νοσηλευτικής να αποσύρουν το έγγραφο! Κανένας φοιτητής να μην το υπογράψει!

Πώς γίνεται να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής αν δεν παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας στους φοιτητές (μάσκα, γάντια, αντισηπτικό κ.λπ.);

Πώς γίνεται οι φοιτητές να έχουν την ευθύνη αν κολλήσουν όταν πάνε να εκπαιδευθούν σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο; Η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που έδωσε το πράσινο φως για να διενεργηθούν οι κλινικές ασκήσεις των φοιτητών από 25/5;

Ας σοβαρευτούν διοικήσεις, πρυτανείες και υπουργεία!

  • –Άμεση απόσυρση του εν λόγω εγγράφου.
  • –Η αποκλειστική ευθύνη για την κλινική άσκηση των φοιτητών βαραίνει τη κυβέρνηση και τη διοίκηση του πανεπιστημίου.
  • –Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας για την ασφαλή εκπαίδευση των φοιτητών.
  • –Να οριστούν υπεύθυνοι κλινικοί εκπαιδευτές για τη διενέργεια των κλινικών ασκήσεων».

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών»

Την απόσυρση της υπεύθυνης δήλωσης και την άμεση κάλυψη όλων των ΜΑΠ για την ασφαλή εκπαίδευση των φοιτητών ζητά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Ενώ στο νοσοκομείο αυτή την περίοδο βιώνουμε την επιστροφή στην «κανονικότητα» και παρά τον χρόνο που κερδήθηκε με τα μέτρα της καραντίνας, εξακολουθούν να υπάρχουν όλα τα διογκωμένα προβλήματα που είχαμε και πριν τη πανδημία. Ελάχιστο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου, παρά τις λιγοστές προσλήψεις που έγιναν με ημερομηνία λήξης, Μέτρα Ατομικής προστασίας ακόμα και τώρα με το σταγονόμετρο αλλά και ελλείψεις σε χειροπετσέτες και αντισηπτικά σαπούνια.

Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι ζητήθηκε από τη Διοίκηση του νοσοκομείου να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση οι φοιτητές που προσέρχονται για τη κλινική τους άσκηση, ότι σε περίπτωση νόσησης από τον covid-19 δεν θα έχουν καμία απαίτηση από το νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία χορτάσαμε από χειροκροτήματα, φιλανθρωπίες και τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του ΕΣΥ , χωρίς ωστόσο καμία ουσιαστική αναβάθμιση των παροχών υγείας του λαού αλλά ούτε και καμία βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται και κορυφώνεται ο εκθειασμός της ατομικής ευθύνης για την μελλοντική βάρδια υγειονομικών που προσέρχεται να εκπαιδευτεί στο νοσοκομείο αφού αποτελεί προσωπική ευθύνη του κάθε φοιτητή να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας για την ασφαλή εκπαίδευσή του!

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια της Διοίκησης του νοσοκομείου

και απαιτούμε:

  • την απόσυρση της υπεύθυνης δήλωσης
  • την άμεση κάλυψη όλων των ΜΑΠ για την ασφαλή εκπαίδευση των φοιτητών».

Πηγή: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: